28 °C Budapest
Arany, ezüst és bronz sportérmek az első, második és harmadik helyezésért, piros alapon. A győztes, az érmek, a becsület és a sportverseny fogalma.

Párizs 2024: Muhari Eszter révén megszületett az első magyar érem

MTI
2024. július 28. 08:45

A párbajtőröző Muhari Eszter révén megszületett az első magyar érem, egy bronz a párizsi olimpia első hivatalos versenynapján, szombaton.

A Tatabányai SC 21 éves vívója a kínai Tang Csün-jao, a 2022-ben világbajnok dél-koreai Szong Szera, majd egy másik kínai, Jü Sze-han legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol kikapott az idén Eb-második francia Auriane Mallo-Bretontól. Így zárásként a harmadik helyért mérkőzhetett meg az észt Nelli Differttel, akivel "kéz a kézben" jutottak ki az olimpiára.

Mindketten az egyéni ranglistáról kerültek be a mezőnybe. Eredetileg úgy volt, hogy Kun Annáé és Differté lesz a két európai hely, de a magyar vívót a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt május közepén két évre eltiltották. A rangsorban Differt mögött Muhari következett, így övé lett a másik hely.

A csapatban tavaly és tavalyelőtt is Eb-ezüstérmes magyar vívó kapta az első tust, de mindjárt válaszolt is kettővel, majd 3-3 után az észt ellépet 7-5-re, a második három perc lejártakor pedig 8-8 volt. Differt 12-10-re is vezett már, a vívóidő pedig 14-14-nél járt le. A ráadásban Muhari a 12. másodpercben vállon szúrta 34 éves ellenfelét, ezzel megszerezte a magyar küldöttség első érmét a párizsi olimpián.

A másik három magyar vívó, a kardozó Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András számára nem volt sikeres a nap. A háromszoros olimpiai bajnok, címvédő Szilágyi már az első körben kiesett, 18. lett, s ugyanígy járt Szatmári is (25.), az egy körrel később búcsúzó Gémesi pedig 16. lett.

Az úszóknál a férfi 4x100 méteres gyorsváltó, Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám és Kós Hubert nyolcadik lett az esti döntőben. A Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett egység ugyanezen a távon tizedik, 400 méter gyorson Késely Ajna 13.-ként, Sárkány Zalán 14.-ként zárt.

Női légpisztolyban Major Veronika remekelt, az első helyen jutott a vasárnapi döntőbe, míg Fábián Sára Ráhel 33. lett. Légpuska vegyes csapatban Péni István és Mészáros Eszter huszadikként végzett. Férfi egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz előfutamában a harmadik helyen célba érve a keddi negyeddöntőbe jutott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ötkarikás játékok egyetlen magyar férfi tornásza, Mészáros Krisztofer a 14. helyen bejutott az egyéni összetett szerdai fináléjába. A férfi országúti kerékpárosok esőben megrendezett egyéni időfutamában Valter Attila a 22. helyen zárt.

Csapatsportokban nem sikerült jól a magyaroknak az első forduló. A férfi kézilabdázók Egyiptomtól 35-32-re, míg a női vízilabdázók Hollandiától 10-8-ra kaptak ki. Az asztaliteniszezők egy-egy vereséget és győzelmet könyveltek el szombaton: vegyes párosban az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó a nyolcaddöntőben 4:1-re kikapott a Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem hongkongi kettőstől, míg női egyesben Póta Georgina az első fordulóban 1:3-ról fordítva 4:3-ra nyert a német Shan Xiaona ellen, így bejutott a 32 közé.

Lovastusában Kaizinger Balázs a 62. helyen áll az első szám, a díjlovaglást követően. A játékok első aranyérmét a kínai Huang Jü-ting, Seng Li-hao duó nyerte, miután az alapverseny megnyerése után a dél-koreaiak elleni döntőben 16-12-re győzött a légpuska vegyes csapat számában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 8. 07:33