21 °C Budapest
Párizs, 2021. augusztus 8.Az olimpiai szurkolói övezet látogatói a párizsi Eiffel-torony elõtti Trocadero téren 2021. augusztus 8-án, a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia utolsó napján. A Trocadero téren megünneplik, hogy a 2024-es nyári játékokat rendezõ Párizs átvette az olimpiai zászlót a japán fõvárostól.MTI/EPA/Ian Langsdon

Olimpia 2024: páratlan megnyitó ünnepséggel készülnek Párizsban - itt vannak a részletek!

2024. július 23. 22:04

Pénteken este Párizs egy lenyűgöző ünnepséggel nyitja meg az olimpiai játékokat, amelyre a Szajna partján kerül sor. Az esemény különlegessége, hogy a ceremónia nem egy stadionban zajlik majd, hanem a folyó mentén, mintegy 6 kilométeres útvonalon. Az Austerlitz-hídtól indulva egészen a Trocaderóig tart, ahol az Eiffel-torony árnyékában ér véget - számolt be róla a BBC.

A látványos felvonuláson több mint 10 000 sportoló és számos méltóság vesz részt, akiket közel 100 hajó szállít végig Párizs ikonikus nevezetességei mellett. A Notre-Dame székesegyház és a Pont Neuf is része lesz annak a festői háttérnek, amely előtt elhaladnak. A hajók nem csupán közlekedési eszközként szolgálnak majd; fontos szerepet kapnak a ceremónia művészeti részében is. Ez az elem Párizs és Franciaország gazdag történelmét és kultúráját hivatott bemutatni.

"Szeretném megmutatni Franciaországot a maga sokszínűségében" – mondta el Thomas Jolly, az ünnepségért felelős művészeti vezető. Jolly célja, hogy illusztrálja azt a gazdagságot és sokszínűséget, amelyet Franciaország történelme formált és amelyet különféle kultúrák befolyásoltak. Az ünnepség során Emmanuel Macron francia elnök hivatalosan is megnyitja az olimpiát és meggyújtja az olimpiai üstöt.

Az esemény helyi idő szerint 19:30-kor kezdődik július 26-án, pénteken, és várhatóan négy órán át tart majd. Az utolsó szakaszokra akkor kerül sor, amikor már lenyugszik a nap Párizs felett. Szerencsére az időjárás-előrejelzés kedvezőnek ígérkezik. A hagyományokhoz híven Görögország lesz az első nemzet, amelyet bemutatnak a ceremónia során, ahol az NBA-sztár Giannis Antetokounmpo is ott lesz zászlóvivőként.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolói nem vesznek részt az egyéni versenyeken országuk ukrajnai háborús szerepvállalása miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?