22 °C Budapest
International football player wearing shin guards and cleats positions himself behind a soccer ball on a grass field in big athletic stadium and prepares to kick off professional championship game

Itt van feketén-fehéren: így áll most a magyar válogatott a rangsorban

2024. június 21. 18:31

A labdarúgó-Európa-bajnokság alkalmával gyakran elhangzik egy-egy játékos, vagy akár egy teljes nemzeti válogatott összértéke. A Transfermarkt adatbázisa alapján a magyar válogatott a németországi Európa-bajnokságon résztvevő 24 csapat közül a 19. legértékesebb, miközben a torna 25 legmagasabb piaci értékkel rendelkező játékosa között szerepel a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, aki 75 millió euróval a 21. legdrágább játékos. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi határozza meg azokat a csillagászati összegeket, amelyek a labdarúgók piaci értékét jelenti?

Az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet legújabb elemzésében utánajárt, pontosan milyen tényezőkből tevődik össze egy focista értéke. A labdarúgó-Európa-bajnokság nemzeti válogatottjainak kerete között kiugró különbség van, amennyiben a csapatok piaci értékét tekintjük. A rangsorban első angolok 1,5 milliárd eurós értéke 16-szorosa az utolsó helyezett románoknak. Miközben az első és második helyen álló angol és francia csapatban van olyan játékos, Jude Bellingham és Kylian Mbappé (180 millió euró), akik piaci viszonyok között többet érnek, mint az utolsó öt helyen álló csapat bármelyikének összértéke. A magyar válogatott becsült értéke 165,5 millió euró, ami a 19. helyre sorolja a hazai válogatottat.

A FIFA világranglistával ugyanakkor sem a magyar csapat, sem más ország válogatottjának az értéke nincs teljesen összhangban. Magyarország ezen a listán a 26., amivel az Eb csapatai közül a 14.

A piaci érték tekintetében az A-csoportban mindegyik ellenfelünk, Németország (5.), Skócia (8.) és Svájc (11.) értéke megelőzi Magyarországot. Eközben a világranglistán ketten, Németország (16.) és Svájc (19.) vannak előttünk, míg Skócia (39) mögöttünk.

A Transfermarkt gyűjtése alapján az Európa-bajnokság 25 legértékesebb játékosa 10 nemzeti válogatottból került ki: közülük 7 angol, 4-4 francia és német, 3 spanyol, 2 portugál, valamint 5 nemzetből 1-1 labdarúgó, közöttük georgiai, holland, horvát, magyar és olasz. Szoboszlai Dominik szerepel az Európa-bajnokságon résztvevő top25 játékos között. A 21. helyen áll, amivel nem csupán a legértékesebb magyar játékos, de csapata, a Liverpool Európa-bajnokságon szereplő játékosai közül is a legelőkelőbb helyen áll. A top25-ben még egy csapattársa, az angol színekben játszó Trent Alexander-Arnold szerepel, aki a 23., 70 millió eurós értékeléssel.

A játékosok piaci értéke

A futball a világ egyik legnépszerűbb sportja. Korábbi, 2018-as becslés alapján, ha a világ valamely országa lenne a szektor, akkor önmagában a 17. legerősebb gazdaság lenne. Miközben a 2022-es kutatás alapján a világ körülbelül 100 milliárd dolláros GDP-jéből 3 milliárd dollárt termelt. Az átigazolási piac többek között azért fontos a modern profi futball számára, mert ez az egyik legkönnyebben átlátható módja annak, hogy meghatározható legyen a játékosok piaci értéke.

Milyen tényezőkből tevődik össze a játékos piaci értéke?

A leginkább irányadónak számító és leggyakrabban idézett adat, hogy mit mutat a Transfermarkt játékosok piaci értékéről. Ez az egyik legismertebb labdarúgással kapcsolatos statisztikai portál, egyik kiemelt témája, hogy mely játékos milyen piaci értékkel rendelkezik. A Transfermarkt azzal kapcsolatban is részletes információkat közöl, hogy mi alapján számítják ki a labdarúgók értékét. Ehhez különböző árazási modellek vesznek figyelembe. Ugyanakkor az egyik fő tényezője a szurkolók véleménye, vagyis a Transfermarkt közössége, amelynek tagjai részletesen megvitatják és értékelik a játékosokat. Általánosságban elmondható, hogy a Transfermarkt piaci értéke nem egyenlő az átigazolási díjakkal, de jó indikátora lehet annak.

Ilyen módon a Transfermarkt esetében feltüntetett összegek nem feleltethetőek meg egy későbbi transzfer (átigazolás) árának előrejelzésével. A tényleges piaci ár nagyban függ mind az egyedi transzfermódoktól, mind az aktuális feltételrendszertől.

Piaci érték

A játékos piaci értéke szempontjából az egyik legfontosabb, – mint minden más piac esetében – a keresletet, amelyet tükrözhet a játékosért fizetett átigazolási díj és a fizetése. (Az átigazolási díj, abban az esetben illeti meg a játékost foglalkoztató klubot, ha a labdarúgó még érvényes szerződéssel rendelkezik az eligazolás időpontjában.) Az értékelésre többek között kihatással vannak az egyéni és szituációfüggő paraméterek. Meg kell jegyezni azt is, hogy a top ligákban nagyobb hangsúlyt fektetnek az átigazolási díjakra, míg a kisebb ligákban inkább az ingyenes átigazolás lehetősége fontos, a hangsúly elsősorban a fizetéseken van a piaci értékek meghatározása helyett. Függetlenül attól, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi profi labdarúgó karrierjük végén járnak, a legmagasabb fizetéssel rendelkező labdarúgók közé tartoznak, és mindketten feltörekvő ligákban játszanak. A Statista adatai alapján a szaúdi bajnokságban szereplő Cristiano Ronaldo volt a világ legjobban kereső futballistája 2024-ben, évente mintegy 260 millió dollárra rúgó éves fizetéssel, miközben értéke a 2018-as 120 millió eurós csúcsról 15 millióra süllyedt.  Eközben Lionel Messi évente mintegy 135 millió dollárt keresett az Egyesült Államok bajnokságában, miután értéke az egykori, 2018-as 180 millió euróról 30 millióra mérséklődött.

A játékos iránti keresletnek része az is, hogy mely klubok és ligák – azaz, nemzeti bajnokságok, mint például az angol élvonal, a Premier League, vagy a német Bundesliga – mutatnak érdeklődést irántuk. A Transfermarkt adatbázisa alapján a magyar válogatott játékosai közül a két legértékesebb labdarúgó, Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos az angol elsőosztályban játszanak, őket a német bajnokságban játszó focisták követik, Sallai Roland és Orbán Willi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes látni azt is, hogy a piaci érték nem feltétlenül azonos a labdarúgóért fizetett tényleges összeggel. Ennek legkirívóbb példája, amikor lejáró szerződéssel rendelkező játékos átigazolási értéke nulla, a piaci értéket azonban a tényleges átigazolási értékétől függetlenül számítják ki. A jelenség példája lehet az aktuálisan a világ egyik legdrágább focistájának számító Kylian Mbappé átigazolása, melyről a lentiekben még részéletesebben írunk.

Fontos az a tényező is, hogy még a rövid szerződéses időtartam is csak korlátozott mértékben vehető figyelembe a játékos értékének megbecsülésénél. Ennek oka, hogy a játékos felértékelődhet a csapathoz igazolást követő időszakban, különösen a fiatal tehetségek esetében. Szoboszlai Dominik 2021 telén igazolt át a Red Bull Salzburgtól az RB Leipzighez, 22 millió euróért. Majd 2 évvel később már 70 millió euróért igazolt a Liverpoolhoz.

A Transfermarkt adatbázisában szereplő összes bajnokság szezononként általában kétszer kerül piaci értékfrissítésre. Ilyen alkalom a szezon vége után van, valamint egyszer szezon közben is megtörténik, amikor elegendő mérkőzést játszanak ahhoz, hogy lehetővé váljon a piaci korrekció, vagyis a focista iránti kereslet változásának beépítese az árba. Szoboszlai Dominik esetében a portál 2022-ben és 2023-ban összesen 6-szor, vagyis a szokványosnál kettővel többször, értékelte újra a játékost, melynek során 28 millió euróról 75 millió euróra ugrott az ázsiója. Kerkez Milos esetében is igen látványos volt a változás, 2022 nyara és 2023 decembere között 7 lépésben emelkedett 700 ezer euróról 20 millió euróra a besorolása.

Számos ligában további köztes frissítéseket hajtanak végre, hogy láthatóvá váljon évközben is a labdarúgók piaci értékének módosulása, például az erős teljesítményt nyújtó fiatal játékosok vagy a ligába újonnan igazolt játékosok esetében. Az ilyen módon végrehajtott korrekció reagál például a focista megnövekedett játékidejére, vagy olyan focisták feltűnésére, akiknek korábban nem volt, vagy alacsony piaci értékkel rendelkezett, ahogy ezt a fenti példában Kerkez Milos esetében is látható volt.

Fontos egyéni tényezők a jövőbeli kilátások, a játékos életkora, fejlődési potenciálja, az általa nyújtott teljesítmény a klubban és a válogatottban, illetve a rutinja. Sokat nyom a latba az is, hogy milyen szintű ligában szerepel a focista, annak milyen a státusza, mind sport-, mind pénzügyi szempontból. Számos focista kiemelkedő hírnévre és presztízsre tesz szert, ami sok esetben magas marketingértékkel is jár, és ami szintén tükröződik a piaci értékében, mint például Ronaldo vagy Messi relatíve még mindig magas értékelésében. A keresletet közvetlenül meghatározza az is, hogy hányféle és melyen presztízsű és pénzügyi helyzetű klub érdeklődik a focisták iránt. Ugyanakkor kedvezőtlenül hathat, ha a játékos sérülésre hajlamos.

A tényleges átigazolási díjakat a fentieken túl befolyásolja, hogy milyen átigazolási, illetve vételi opció, valamint kilépési záradék van a labdarúgó élő szerződésében. A játékost nem feltétlenül tudja, vagy akarja megvásárolni egy csapat, ilyenkor játékoskölcsönzésre, vagy -cserére is sor kerülhet.

A különféle tranzakciók megvalósulását az is befolyásolja, hogy a klub el akarja-e adni a játékosát. Így például a csapatok ragaszkodnak a legmagasabb presztízsű játékosaikhoz. A másik oldalról tekintve számít a labdarúgó szándéka is, mivel elveszítheti motivációját, ha akarata ellenére marad adott klubnál. Az elmúlt időszak legnagyobb volumenű igazolása Kylian Mbappé Paris Saint-Germaintől (PSG) a Real Madridba, jelentős sajtóvisszhangot keltett. Mbappéról már korábban is lehetett tudni, hogy a Reálhoz szeretne igazolni. Ugyanakkor a Real szerződése lejártával veszi át a PSG csodajátékosát, amely az ingyenes átigazolás miatt komoly súrlódás alapja volt a két klub között. Végül Mbappé nagyjából nyolcvanmillió eurós „hűségbónuszt” hagy a francia fővárosban, cserébe a madridi 120 milliós aláírási pénzért. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem