Flat lay from many books. Knowledge. Education. Student. Schoolboy.

Nem semmi! Milliókért kelt a magyarok egyik kedvenc ifjúsági regényének egy példánya

2024. június 20. 10:44

 Több mint 45 ezer fontért (21 millió forint) kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának egy példánya egy skóciai árverésen - közölte szerdán a PA brit hírügynökség. A regényfolyam első kötetének 1997-es megjelenésekor mindössze 500 példány került forgalomba. A Lyon and Turnbull aukciósház honlapján azt írta, hogy mivel akkoriban nem lehetett még tudni, mennyire lesz sikeres a könyv, ezért csak kis példányszámot nyomtattak. A most kalapács alá került példány rendkívül jó állapotban maradt meg, tulajdonosa több mint két évtizede vette meg egy londoni üzletben.

A példányban azonban két kisebb hiba is található, az egyik passzus például kétszer említi a varázspálcát a felszerelési tárgyak között, a másik - egy helyesírási hiba - a borítón látható. Az aukciósház 40-60 ezer fontra becsülte a példány árát, amely végül 45 201 fontért kelt el. Ez mai árfolyamon több mint 21 millió forint.

Magyarországon sem ritka a könyves árverés, illetve a milliós példányok felbukkanása. Korányi Tamás könyvgyűjtő korábban lapunknak elmondta: hazánkban a ’60-es évektől már megjelentek az árverések, egészen a rendszerváltásig évente kétszer, az Állami Könyvterjesztő vállalat rendezésében. A rendszerváltás után pedig rengeteg antikvárium nyílt, amelyek továbbra is rendeznek árveréseket. "Évente kettőt, hármat, négyet szoktak szervezni a tavaszi és az őszi szezonban. Ezek közül mondjuk 2-3 olyan árverés van, amik igazi eseménynek számítanak. Azaz komolyabb, értékes tételek fordulnak meg itt leginkább" - mondta a gyűjtő.

Alapvetően egy könyv értékét, pontosabban a pénzbeli értékét a ritkasága, illetve az adja, hogy mennyire van rá kereslet. Tehát lehet egy XVII. századi latin nyelvű egyházi könyv elképesztően ritka, de ha senkit se érdekel, akkor nem lesz értékes. De fordítva is lehet igaz: lehet nagy a kereslet például egy első kiadású, 1906-os Ady kötetre, de miután az nem ritka, ezért 20-30 ezer forintért megvásárolható, miközben mindig lesz vevője. Tehát, ennek a két dolognak kell egyszerre teljesülnie. Például egy Zrínyi Szigeti veszedelem első kiadás nagyon ritka, hiszen van belőle mondjuk 10 komplett példány összesen a világon. Egy ilyen példány nagyon sokba is kerülhet, hiszen ritka és sokan is akarják

– mondta el Korányi Tamás, hozzátéve, hogy az ár esetében az is fontos, hogy jó állapotú legyen a könyv. Tehát nem minden régi könyv ér sokat. Ráadásul az is sokat nyom a latba, hogy mennyire népszerű jelenleg az adott író, vagy milyen sűrűn dedikált könyveket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17