17 °C Budapest
Caucasian pedestrian woman walking the street at night in the city with moving cars in the background.  She looks nervous or unsure like a lost tourist or afraid of commuting alone.

Sötétedés után: itt nem érezhetik biztonságban magukat sem a nők, sem a nyugdíjasok

2024. október 24. 09:14

Tovább csökkent azok aránya, akik sötétedés után biztonságban érzik magukat közterületen. Míg tavaly a megkérdezettek 83,6%-a nyilatkozott úgy, hogy biztonságban érzi magát, 2024-ben már csak 81,9%-a. Régiós szinten vizsgálva elmondható, hogy a közép-dunántúli régióban élők kiemelkedően magas arányban érzik magukat biztonságban (89,8%), és hasonlóan magas arány jellemző a nyugat-dunántúli régióban (89,3%). Ezzel szemben legkevésbé a budapestiek és az észak-magyarországi régióban élők számoltak be megfelelő biztonságérzetről (77,6%-74,0%) - derült ki a KSH friss adatsorából.

Továbbra sem mérséklődött a különbség a nemek tekintetében, a férfiak a nőkhöz képest majdnem 15%-kal nagyobb arányban érzik magukat biztonságban közterületen, sötétedés után (90,5%). A biztonságérzet összefüggést mutat a nemen túl a korral, jövedelmi helyzettel, végzettséggel, családi állapottal is. A fiatalabbak, tehetősebbek nagyobb biztonságban érzik magukat, az alacsony végzettségűek, özvegyek, elváltak kevésbé.

Érdemes megvizsgálni az is, hogy a rendőrségbe vetett bizalom mértéke hogyan befolyásolja a közterületi biztonságérzetet. Azon személyek körében, akik a 0-tól 10-ig terjedő skálán alacsony értékkel jellemezték bizalmukat a rendőrség felé, sokkal kisebb azok aránya, akik biztonságban érzik magukat sötétedés után az utcán. A 0–2 közötti értéket adók csupán 70,3%-a érzi magát biztonságban, ezzel szemben a 9–10 közötti értéket választók 87,3%-a.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 24. csütörtök
Salamon
43. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?