11 °C Budapest
Installing solar panels, Renewable energy clean and good environment.

Formálódik Brüsszel nagy rezsiterve: Magyarországot is vastagon érinti, jól járhatunk vele?

2024. október 21. 13:02

Egyre nagyobb teret hódítanak az Európai Unióban a megújuló energiaforrások, de országonként még mindig komoly eltéréseket találhatunk. Az uniós döntéshozók szerint a helyi közösségeket jobban be kellene vonni a kapcsolódó, cselekvési tervbe. Az Eurostat most közzétett adatai azt mutatják, hogy a megújuló energiaforrásokból előállított villamosenergia több mint egyharmadát (37,5 százalékát) a szélenergia adta unióban 2022-ben, amit tovább fokoznának. Erről fogadott el véleményt Régiók Európai Bizottsága (CoR) a Régiók és Városok Európai Hetén Brüsszelben, ahol a helyi ellátási láncok nagyobb fokú támogatását, illetve az európai szélenergia-ipar védelmét is sürgették a tisztességtelen versennyel szemben.

Az Európai Bizottság 2030-ra azt az uniós célt tűzte ki, hogy legalább 42,5 százalékra növelje a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia arányát. Az uniós szervezet legfrissebb becslései szerint ezt a célt akár 45 százalékra is lehetne növelni. Ennek megvalósításához a beépített kapacitásnak a 2022-es 204 gigawattról 2030-ra több mint 500 gigawattra kell növekednie. És az Eurostat legfrissebb jelentése szerint tagállamonként akár jelentős különbségek is lehetnek.

Minimumok és maximumok

A legmagasabb arányú megújuló energiaforrásból származó elektromos energiafogyasztás:

  • Svédország 83,3% (főleg víz- és szélenergia)
  • Dánia: 77,2% (főleg szélenergia)
  • Ausztria: 74,7% (főleg vízenergia)
  • Portugália: 61,0%
  • Horvátország: 55,5%
  • Lettország: 53,3%
  • Spanyolország: 50,9%

A legalacsonyabb arányú megújuló energiaforrásból származó elektromos energiafogyasztás:

  • Málta: 10,1%
  • Magyarország: 15,3%
  • Csehország: 15,5%
  • Luxemburg: 15,9%

Fontos adalék, hogy a Wind Europe 2023-as versenyképességi jelentése szerint a szélenergia-ipar 2022-ben mintegy 300 ezer munkahelyet biztosított az Európai Unióban. Az európai gyártók eddig az unió szélenergiapiacának 85 százalékát, a tengeri ágazatban pedig 94 százalékát adták. A szélenergia ráadásul kulcsfontosságú az unió megújuló energiával kapcsolatos céljainak eléréséhez és a szén-dioxid-semlegesség eléréséhez 2050-re.

A szélenergia az Európai Unió úgynevezett energiamixének a kulcsfontosságú eszköze az éghajlati célok és az energiafüggetlenség elérése érdekében. Az akadályok leküzdése és a technológia gyorsabb elterjedésének biztosítása érdekében többet kell azonban tenni annak érdekében, hogy az emberek jobban elfogadják ezt. De ez nem elég. A helyi közösségeket megfelelően kell bevonni a szélenergiaprojektek fejlesztésébe. Az uniónak emellett több hosszútávú tervre és beruházásra van szüksége az energiatárolás és a hálózatfejlesztés terén, hogy az energiát a termelés helyétől a fogyasztás pontjáig el lehessen szállítani. Mindemellett figyelembe kell venni a szélenergia időszakos termelését is. Egyszerűsíteni kell az engedélyezési folyamatot, és figyelembe venni a környezetvédelmi előírásokat, illetve ésszerűsítéssel feloldani a más európai irányelvekkel és rendeletekkel való esetleges konfliktusokat

– hangsúlyozta Brüsszelben Andries Gryffroy, a flamand parlament képviselője, a kapcsolódó véleménytervezet előterjesztője a Régiók és Városok Európai Hetén.

A megújuló energiaforrásokból származó energia részaránya a bruttó villamosenergia-fogyasztásban, 2022A megújuló energiaforrásokból származó energia részaránya a bruttó villamosenergia-fogyasztásban, 2022

Bevonnák az embereket, közösségeket

A régiók és a városok felszólították az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa a polgárok és a helyi hatóságok nagyobb mértékű részvételét a szélenergia cselekvési terv végrehajtásában, mivel ezek a helyi szinten alapvető szerepet játszanak a szélenergiaprojektek társadalmi elfogadottságának előmozdításában – hiszen már a tervezési szakaszban aktívan bevonják a polgárokat a közösségükbe. A szakemberek itt elsősorban a helyi ellátási láncok támogatására és az európai szélenergia-ipar védelmére voksoltak, ami szerintük komoly fegyver lehet a tisztességtelen versennyel szemben.

A régiós képviselők arra kérték az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy úgynevezett „bizalmi platformot” a helyi ellátási láncok létrehozásával, a munkahelyteremtéssel és a megújuló energiaiparból származó egyéb társadalmi előnyökkel kapcsolatos kommunikáció javítása érdekében. Ezt ugyanis kulcsfontosságúnak tartják az általános elfogadottság növelése és a szakképzett emberek ágazatba vonzása érdekében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

De itt nem állt meg az ötletelés. A vélemény úgy fogalmaz, hogy az energiatermeléshez való (kedvező feltételek melletti) hozzáférés biztosítása kompenzációt jelenthet mind a lakosok, mind a helyi hatóságok számára. Ez pedig segíthet a szélenergia-projektekkel kapcsolatos tájképi hatások vagy egyéb zavarok kezelésében. A régiók és városok továbbá az energiaszövetkezetek és a közösségek szerepét emelték ki a kis teljesítményű szélenergia-projektek tervezésében, kiépítésében és üzemeltetésében.

A helyi és regionális vezetők ugyanakkor figyelmeztettek az egyenlőtlen versenyfeltételekre. Többek között ezért is sürgetik az európai szélenergia-ellátási láncok támogatását az uniós vállalkozások versenyképességének erősítése, valamint a harmadik országoktól való függőség csökkentése érdekében. Javasolták a „made in and by Europe” (magyarul „Európában készült és európai gyártás”) címke létrehozását, amely kötelezettséget írna elő a szélturbina-alkatrészek minimális helyi tartalmára vonatkozóan is. A szakemberek szerint a lehető leggyorsabban be kell vezetni a szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmust, és a környezetvédelmi és társadalmi szempontokat kell beépíteni a közbeszerzési eljárásokba és az pályáztatási folyamatokba.

A megújuló energiaforrások részaránya a bruttó villamosenergia-fogyasztásban az EU-ban, 2022-benA megújuló energiaforrások részaránya a bruttó villamosenergia-fogyasztásban az EU-ban, 2022-ben

Szorgalmazzák a határokon átnyúló összekapcsolásokat

A hálózati kapacitás azonban több esetben akadályozza a szélenergia csatlakoztatását, így  a javaslat szerint érdemes lenne megerősíteni az energiatárolás, szállítás és elosztás kritikus infrastruktúráját, beleértve a határokon átnyúló összekapcsolásokat is.

Egy hosszútávú helyi hálózatfejlesztési tervvel kell az Európai Bizottságnak elősegítenie a megfelelő hálózat kiépítését, amely előtérbe helyezi a hálózati infrastruktúrába és a regionális együttműködésbe történő beruházásokat. A régióknak és a városoknak fontos szerep juthat az engedélyezési folyamatban, ezért biztosítani kell számukra a szükséges készségeket és eszközöket az európai irányelvekkel és rendeletekkel való esetleges konfliktusok értékeléséhez. Ez ugyanis hozzájárulhatna az engedélyezési folyamatok hatékonyságának és jóváhagyási arányának növeléséhez, figyelembe véve a környezetvédelmi előírásokat, miközben minimalizálná a peres eljárásokat

– emelték ki a szakemberek az ülésen, a véleménytervezet elfogadása előtt.

A szél tiszta és bőséges energiaforrás, amelyet elektromos áram előállítására használnak. Az Európai Bizottság még 2023 októberében terjesztette elő az Európai Unió szélenergia-csomagját, hogy felgyorsítsa a szélenergia-gyártást Európa-szerte. Fontos kiemelni, hogy a gyártás és a szélturbinák tervezésének folyamatos fejlesztése, valamint a nagyobb teljesítményű turbinák és/vagy jobb elhelyezés révén telepített, javuló kapacitási tényezők (több villamos energia termelése turbinánként) csökkenthetik a szélenergia költségeit, miközben megerősítik annak szerepét a tiszta energiára való átállás egyik kulcstényezőjeként.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?