32 °C Budapest
Pasta with poppy seeds

Ez a magyarok kedvenc desszertje: pofonegyszerű és hihetellenül olcsó

2024. július 19. 08:15

A mák már ősidők óta a magyarok kedvelt konyhai alapanyagai közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen a máktermesztés hosszú múltra tekint vissza vidékünkön, és bár ma már szigorú szabályok szerint folyik, számos autentikus és egyszerű, mégis nagyszerű ételünk alapját képezi. A HelloVidék megnézte, mit érdemes tudni a kerti mákról és rokonairól, mikor történik a betakarítása, milyen jogszabályokat kell betartanunk, és milyen különlegességek és hagyományok kötődnek hozzá!

A mák az egyik legértékesebb gyógyszer- és élelmiszeripari növényünk, és bár a termesztése Magyarországon jelentősen visszaesett, még mindig központi szerepet játszik a gasztronómiánkban. Nehezen képzelhetjük el az étkezéseinket nélküle, legyen szó egyszerű menzás mákos tésztáról vagy a karácsonyi bejgliről. Szinte minden magyar háztartás konyhájában találunk belőle néhány zacskóval. Kipróbált receptben bemutatják, hogyan készíthetünk belőle ínycsiklandó mákos guba tortát, meggyel megbolondítva, és bőséges tejszínhabbal díszítve!

A mák egy több ezer éves múltra visszatekintő kultúrnövény, amely valószínűleg Közép-Ázsiából származik, de ma már az egész világon elterjedt. Az első civilizáció, amely a mákot termesztette, a sumér volt. Ők már időszámításunk előtt 4000 évvel is ábrázolták ezt az értékes növényt korabeli rajzaikon

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 2. hétfő
Rebeka, Dorina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 2. 14:02