23 °C Budapest
Solar energy fields and wind turbines seen from the air in foggy conditions during a Autumn morning.Muntendam, the Netherlands, september 2022

Lassan értelmét veszíti a rezsiemelés: már nem rég álom a nullás áramár, mire fizetnek ennyit a fogyasztók?

2024. június 21. 15:02

Az EU becslése szerint az energiatárolásnak 2030-ig még így is több mint háromszorosára kell növekednie ahhoz, hogy a célkitűzéseknek megfelelően a megújuló energiaforrások aránya 69% legyen a villamosenergia-rendszerben.

Európa legfontosabb gazdaságaiban a nagykereskedelmi árampiacon, az első öt hónapban rekord mennyiségű nulla vagy negatív áramár volt tapasztalható az alacsony kereslet időszakaiban - írta meg a Reuters.

Ez azt jelenti, hogy a termelők gyakrabban kénytelenek fizetni az áramszolgáltatásért, vagy leállítani kényszerülnek erőműveiket – mondta el a lapnak Markus Hagel, a német Trianel közműcég energetikai szakértője.

Az erős víz- és nukleáris energia termelés is hozzájárult a túltermeléshez, de Európa a napenergia jelentős bővülését is tapasztalta. Nemrég mi is írtunk arról az új magyarországi programról, amely szintén a napenergia használatát népszerűsíti. Illetve arról, hogy egyébként a magyaról is egyre szívesebben állnak át a megújuló energiaforrásra. Az Európai Unióban telepített napenergia kapacitás több mint duplájára nőtt, elérve a 263 GW-ot 2019 és 2023 között. A SolarPower Europe adatai szerint 2023-ban ez napi plusz 306 000 napelem telepítésének felelt meg.

A Trianel 800 megawatt (MW) fotovoltaikus kapacitásba fektetett be, és 2000 MW-nyi projekttervük van, de az alacsonyabb árak miatt újra kell gondolniuk, hogyan értékesítik az áramot. A napenergia azért is terjedt gyorsan, mert már nem igényelt támogatásokat, mivel a fejlesztők fix áras villamosenergia-vásárlási megállapodásokat kötöttek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ahogy az árak csökkennek, a fejlesztők egyre inkább visszatérnek a támogatási rendszerekhez, mondta Hagel. A negatív árak nem újak Németországban, amely Európa legnagyobb nap- és szélerőmű kapacitásával rendelkezik, de 2024-ben először már Spanyolország is tapasztalja ezeket az árakat a napenergia erős növekedése után.

A háztartások, amelyek az ukrán háború nyomán emelkedő energiaköltségekkel küzdenek, még nem élvezhetik az alacsonyabb számlákat, mivel gyakran hosszú távú szerződések kötik őket. Csak azok a fogyasztók, akik hőszivattyúba, elektromos autóba vagy tárolórendszerbe fektettek be, tudják kihasználni a negatív árakat, mondta a német helyi közművek egyesületének VKU szóvivője. Azok, akik fix áras szerződésekkel rendelkeznek, csak akkor érzik majd a negatív áramárak pozitív hatását, ha hosszú távon lecsökkentik az átlagos piaci árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm