20 °C Budapest

Marad a szmogriadó Budapesten - ezt érdemes tudnod

MTI
2011. november 18. 08:32

Pénteken is fennmarad a szmogriadó riasztási fokozata és ezzel együtt a forgalomkorlátozás Budapesten - közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntekre virradóan.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a csütörtöki javulás ellenére november 17-én a főváros két mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por egy napra számított átlageredménye és a meteorológiai előrejelzés szerint a napi átlag a riasztási küszöbérték körül valószínű.

A forgalomkorlátozás már csütörtökön reggel hat órától érvénybe lépett, így reggel 6 órától 22 óráig a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek pénteken sem közlekedhetnek a főváros közigazgatási területén. Tarlós István főpolgármester rendelete szerint a szmogriadó riasztási fokozatában a forgalomkorlátozás minden nap 6-tól 22 óráig érvényes.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, s a megszegőivel szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése. A főpolgármester felkérte a lakosságot és a légszennyezőket az önkorlátozásra: többek között az egyéni gépjárművek használatának és a gépjárművek indokolatlan, álló helyzetben történő üzemeltetésének mérséklésére, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának csökkentésére.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagy forgalmú utakat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre vonatkozó előrejelzése szerint túlnyomóan borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható. Délután helyenként felszakadozik, csökken a felhőzet. Gyenge lesz a szél. A hétvégén, hétfőn várhatóan állandósul a magas légszennyezettségi szint.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 23. 14:02