21 °C Budapest

Nem fő a leves! Gyengébb a gáz, vagy rossz a tűzhely?

Pénzcentrum
2009. január 23. 08:45

Hiába bizonygatják határozottan a gázipari szakemberek, hogy a földgáz fűtőértéke az importstop ideje alatt is szabványos maradt, a felhasználók közül sokan mást éreznek, és a szerelők közül is többen gyengébbnek érzik a gázt. Gyakran azonban egyszerűen arról van szó, hogy az elhanyagolt, elavult készülékek a télen egyébként is hidegebb vizet már nem tudják a megszokott módon felfűteni a kívánt hőmérsékletre - írja a Népszabadság.

Bár a hazai gázkereskedelem piaci szereplői egyértelműen azt állítják, hogy a gázválság idején is szabványos maradt a gáz fűtőértéke, sok felhasználó ténynek, a megkérdezett gázszerelők egy része pedig afféle nyílt titoknak veszi, hogy időnként jóval gyengébb fűtőértékű gáz érkezik az otthonokba.

Általános vélemény, hogy a gáz fűtőértéke a valóságban tágabb határértékek között mozog, mint a megállapított szabvány. A hazánkban felhasznált jórészt orosz gáz fűtőértéke leggyakrabban 33-35 megajoule/köbméter körüli. Az ország egyes területein lehetnek eltérések, de a fogyasztót gyengébb gáz esetén sem éri kár, mert az óraálláson túl a valós fűtőérték határozza meg a számla végösszegét.

A fogyasztók gyakran azt tapasztalják, hogy lassabban fő a leves, illetve nem melegszik fel eléggé a fürdővíz, de a szerelők szerint könnyebb ezt a gyenge gázra fogni, mint megvizsgáltatni az évek során elpiszkolódott, elhanyagolt készülékeket. A gáz pontos fűtőértékét csak méregdrága műszerekkel lehet mérni, a gáz hígítása pedig technikailag lehetetlen.

Műszerek nélkül a szerelő a gáz aktuális fűtőértékére csak a kibocsátott égéstermék mennyiségéből, a gázláng színéből, illetve a készülék állapotából tud következtetni. Öveges professzor módszere lehet a legegyszerűbb: mérjük meg, hogy egyforma mennyiségű és hőfokú vizet mennyi idő alatt párologtat el tűzhelyünk. Ha a két érték jelentősen eltér, úgy időközben romlott a gáz fűtőértéke - vagy éppen a készülék.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?