23 °C Budapest

Átszakadt a gát: íme Kelet-Európa legdrágább ingatlanai

Pénzcentrum
2007. október 16. 13:00

A kedvezőtlen kamatkörnyezet sokáig visszatartotta az ingatlanfejlesztőket attól, hogy az egyébként nagy potenciált ígérő volt keleti blokk országaiban próbálják tovább bővíteni vállalatukat és kamatoztatni saját forrásaikat. A közép-kelet európai országok uniós csatlakozásának közeledtével és bekövetkeztével azonban alapvetően változtak meg a feltételek, az alacsony ingatlanárakkal rendelkező tagállamok pedig jó lehetőséget kínáltak mind a kisbefektetők, mind pedig az ingatlanfejlesztők számára.

Az állami privatizáció keretében értékesítésre kerülő kastélyok, volt önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületek alkalmasak arra, hogy szállodává, kaszinóvá más kereskedelmi szálláshellyé alakítsák át őket. A régi nagypolgári lakó- és műemlékké nyilvánított gyárépületek pedig gyakorta luxus lakásoknak, utóbbi esetében egyedi kivitelezésű loftoknak adnak helyet.

Az ingatlanárak több kelet-európai országban is szárnyaltak az elmúlt három esztendőben. Így Bulgáriában is, ahol 2005-ről 2006-ra 12,2 százalékkal, tavaly pedig 27,1 százalékkal szárnyaltak a lakásárak. Hasonló jelenség figyelhető meg a balti államok esetében: a litvániai Riga piaca 37,7 százalékos árszínvonal-növekedést mutatott a 2006 második félévétől számított 12 hónapban. A Newmark Knight Frank adatai szerint ugyanebben az időszakban az észtországi Tallinban 20,2 százalékos árnövekedést regisztráltak.

Persze az árnövekedés nem egyenletesen érinti a tagállamok különböző területeit, illetve az ingatlanpiac különböző szegmenseit. Jó példa erre, hogy Oroszországban a legszignifikánsabb növekedést a szentpétervári és a moszkvai új ingatlanok piaca mutatta, előbbi esetében 115, míg utóbbi esetében 92 százalékponttal emelkedtek az ingatlanok négyzetméterárai.

A következőkben egy táblázat segítségével végigtekintjük, hogy melyek Közép-Kelet Európa jelenleg is vásárlásra kínált legdrágább ingatlanjai, illetve részletesen megnézzük, hogy a legdrágábbak között is legdrágábbak milyen különleges tulajdonságokkal bírnak.

A híres Drakula-kastély sorsáról többször is olvashattunk a magyar sajtóban manapság. Az 1212-ben épült Brav-kastély 2006-ban adta vissza a román állam a Habsburg-örökösnek, aki most összesen 140 millió dollárért vagyis több mint 24 milliárd forintért szeretné értékesíteni a 20 hektáros területen egyik hegyoldalán fekvő ingatlant.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Eurasia elnevezést viselő épületegyüttes 15 kilométerre fekszik Moszkva belvárosától. A komplexum egy 1087 négyzetméteres kúriából, két kisebb kiszolgáló épületből és egy 8500 négyzetméteres rekreációs központból áll, utóbbiban a felújítás óta török és orosz fürdők, szauna, konditerem és egyéb szolgáltatások kapnak helyet.


Varsó egyik legújabb felhőkarcolójában található az a penthouse lakás, melynek négy szobájáért, 370 négyzetméteréért, és persze a csodálatos panorámáért 5 millió dollárt (878 millió forintot) szeretne kapni a jelenlegi tulajdonos. A 192 méter magas, ultramodern épületet Daniel Libeskind tervezte.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?