11 °C Budapest
Menza árak a 2024/2025-ös tanévben: ekkora pénzek kifizetésére készülhetnek a magyar családok

Menza árak a 2024/2025-ös tanévben: ekkora pénzek kifizetésére készülhetnek a magyar családok

2024. szeptember 2. 08:26

Kezdődik a tanév, ezzel pedig rendkívül fontossá válik, hogy kinek és mennyit kell fizetni a menzáért. Ha minden jól megy, idén nem kell drágulásra számítania annak, akinek mégsem jár kedvezmény – írja az Eduline.

Ma Magyarországon rengeteg esetben lehet igényelni ingyenes bölcsődei, óvodai ingyen menzát. Ilyen például, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a minimálbér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130%-át, vagy éppen a gyerek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, esetleg a családban három vagy több gyermeket nevelnek.

Addig általános iskolában elsőtől nyolcadikig már csak akkor jár az ingyenes étkezés, ha a diák rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy nevelésbe vették, vagy fogyatékkal élők intézményében jár. Féláron pedig azok a diákok ebédelhetnek általános-és középiskolában, illetve bármilyen nappali rendszerű iskolai oktatásban, ha a családban három vagy több gyermeket nevelnek, ha a tanuló tartósan beteg (például gluténérzékeny) vagy fogyatékkal él, és nem jár neki az ingyenes étkeztetés.

Ha tehát fizetni kell, jó hír lehet, hogy korábban Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnöke arról beszélt, nem várható drágulás, bár a szülők által fizetendő térítési díjakat településenként az önkormányzatok határozzák meg, így nagy különbségek lehetnek a menzák árai között. Zoltai azt is megjegyezte, hogy körülbelül napi 600 és 1200 forint között mozog az étkezés ára, így ha tényleg nem lesz emelkedés, akkor 12 és 24 ezer forint körüli összegre lehet számítani gyerekenként havonta a 2024/2025-ös tanévben.

Sok változással indul a tanév

Továbbra is égető a pedagógushiány, a diákoktól elveszik a mobiljukat, katonákat is vezényelhetnek oktatni. Izgalmas 2024/2025-ös tanévnek nézünk elébe.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?