Worried family with child sitting with financial documents at home

Ilyen esetben jár a családi pótlék és a családi adókedvezmény érettségi után: külön kell igényelni

2024. július 4. 09:45

Érettségi után már nem jár a családi pótlék a gyerek után, így júliustól nem folyósítja a Magyar Államkincstár - írja azenpenzem.hu. Ezzel együtt a családi adókedvezmény is megszűnik. Viszont az eltartottak számába még beleszámít a továbbtanuló is, így a testvérei után magasabb összeg jár. Valamint van olyan eset, amikor a családi pótlék még tovább jár, ezt viszont külön igényelni kell.

Amikor egy diák befejezi a középiskolát, akár továbbtanul, akár nem, a családi pótlék már nem jár utána. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul - írja a lap. Legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét. 

Fontos tudni, hogy ugyan a családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni, ekkor júliustól visszamenőlegesen kifizetik - írják.

Ilyen esetben tovább jár a családi pótlék és az adókedvezmény érettségi után

Ha nem egyetemen tanul tovább az érettségizett diák, hanem a szakképzésben, ismét köznevelési intézmény vagy szakképző intézmény nappali tagozatán, akkor annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét. Ezt azonban az érettségi után külön kérni kell, nem jár automatikusan. Ha a diák elmúlik 20 éves, akkor ugyanaz a helyzet, mintha egyetemen tanulna tovább.

A családi adókedvezmény is addig jár, amíg a családi pótlék, illetve a továbbtanuló vagy 20 év feletti diák még ugyanúgy beleszámít az eltartottak számába.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos, hogy a dolgozóknak az év elején kell nyilatkozniuk a munkáltatóknak a családi adókedvezményről, ezért a munkáltató év közben nem fogja tudni, hogy változás történt. Így a munkavállaló felelőssége, hogy jelezze: a gyerek után már nem jár családi adókedvezmény, viszont a számításnál figyelembe kell venni. Ehhez hallgatói jogviszony igazolása kell majd.

Azt is figyelembe kell venni, hogy ha a továbbtanuló diáknak rendszeres jövedelme lesz, már nem számít eltartottnak, vagyis nem vehető figyelembe a családi pótlék számításánál. A jogszabály szerint rendszeres jövedelemnek kell tekinteni, ha a bevétel három egymást követő hónapban meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér összegét, amely 2024-ben bruttó 266800 forint. Ha a diák három hónapon keresztül ennél több jövedelemhez jut, akkor ezt 15 napon belül jelezni kell az államkincstárnak, és a negyedik hónaptól már nem számít az eltartottak közé. Ekkortól sem a családi pótlék, sem a családi adókedvezmény számításánál nem lehet vele számolni - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem