7 °C Budapest
Pénz, európai valuta

Megszólalt az iBanFirst: így teljesíthet a forint az év hátralévő részében

2024. szeptember 30. 17:00

2024 utolsó negyedévébe lépve a deviza- és nemzetközi fizetési szolgáltató iBanFirst bemutatja a forintra és az EUR/USD devizapárra vonatkozó előrejelzéseit. Célja, hogy a nemzetközi kereskedelemben tevékenykedő magyar vállalkozások értékes betekintést nyerjenek a legfrissebb devizapiaci trendekbe, így segítve őket az esetleges ingadozások és kockázatok hatékony előrejelzésében és kezelésében.  

A cég elemzői biztosak abban, hogy az EUR/HUF árfolyam az év végéig a 380 és 400 közötti sávban marad, egy esetleges 400-as szint fölé emlkedéssel, mivel ezzel a sávval a jegybank is elégedett lehet.

Ami az USD/HUF árfolyamot illeti, további gyengülési hullámra számítanak, elsősorban azért, mert a befektetők, különösen a fedezeti alapok, még mindig USD vételi pozícióban vannak a legtöbb feltörekvő piaci devizával szemben. Ez a tendencia valószínűleg nem fog változni, függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást az USA-ban.

Hacsak a választásokat nem támadják meg, az USD várhatóan erős marad a negyedik negyedévben és 2025-ben is. Mind a demokraták, mind a republikánusok protekcionista politikát folytatnak, ami inkább erősíti a valutát. Míg köztudott, hogy Trump támogatja a protekcionista intézkedéseket, kérdéses, hogy ez hogyan jelenhetne meg a következő demokrata kormányzat lépéseiben. Biden alatt a világ egyharmada és a legalacsonyabb jövedelmű országok 60%-a az USA protekcionista intézkedéseinek valamilyen formája alá tartozik.

EUR/USD előrejelzés Q4 2024-re

Ha az amerikai választások egyértelmű eredményt hoznak - ami még nagy kérdés - az elemzők előrejelzései szerint az EUR/USD árfolyama az év végéig 1,07 és 1,12 között ingadozhat. Az EUR/USD árfolyamát idén és a következő év elején két kulcsfontosságú strukturális tényező fogja befolyásolni:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
  • Az USA gazdasági teljesítménye: Mivel a Federal Reserve agresszívan csökkenti a kamatlábakat, és az USA termelékenysége 3% közelében van, az amerikai gazdaság várhatóan felülmúlja az elkövetkező években Európa gazdaságát. Ez vonzhatja a magasabb megtérülést kereső befektetőket, ami támogatja az erős dollárt.
  • Az amerikai részvénypiac teljesítménye: Az USA erős részvénypiaci teljesítménye, különösen az S&P 500 és a Nasdaq indexeké, tőkebeáramlást vonzhat, ami tovább erősíti a dollárt.

Az iBanFirst becslése szerint a dollárindex jelenleg 9,3%-kal túlértékelt, bár ez még mindig elmarad az 1980-as évekbeli, több mint 20%-os csúcsértéktől. Ez a túlértékeltség valószínűleg az elkövetkező években is fennmarad.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 30. 17:18
Napokon belül indul az ATV ÖT című vitaműsorának új, 2024 őszi évada. Megtudtuk, ki kerül a távozó S...
Holdblog  |  2024. szeptember 30. 14:24
Az első generációs bioüzemanyagok hatékonysága megkérdőjelezhető, de a második generáció már piacot...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 30. 13:37
A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 28. 19:45
Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 30. hétfő
Jeromos
40. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 30. 17:02