26 °C Budapest
Beautiful young woman shopping online from home.

Sok család felteszi most ezt a kérdést: őszig dönteni kell

2024. július 1. 15:30

A nyár második felében hirdetik ki az egyetemi felvételi ponthatárokat, ami a fiatalok életére, és a gazdaság számos szegmensére is jelentős hatással van a lakáspiactól a munkaerőpiacig. Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Legkésőbb az egyetemi tanulmányok megkezdése kapcsán felmerül a családokban, hogy a gyerekeknek bankszámlát nyissanak, bár sok fiatal már jóval korábban, átlagosan 16-17 éves korában rendelkezik saját diákszámlával, és a tendencia azt mutatja, hogy egyre korábbra tolódik az első számlanyitás időpontja. Ennek számos oka lehet:

  • a szülő számára nyomon követhetővé válnak a gyerek pénzügyei és költései,
  • a pénzügyi edukáció fontos részét képezheti egy ilyen döntés,
  • sokan biztonságosabbnak érzik, ha nem kell a gyerekeknek készpénzt hordani maguknál,
  • illetve a csoportnyomás is erős lehet: mivel a pénzügyeink egyre inkább átkerülnek a digitális térbe, növekszik a bankszámlával rendelkező gyerekek száma, és akinek nincs, könnyen érezheti úgy, hogy kimarad valamiből.
Create your own user feedback survey

Egyetemi tanulmányaik megkezdésével egyidőben sokan elköltöznek otthonról, sok esetben másik városba, ezért a zsebpénzt is egyszerűbb átutalni a szülőknek, ha a gyerek rendelkezik önálló bankszámlával, illetve a diákmunka-központok és az egyetemek ösztöndíj-kifizetései is utalással történnek.

Hogyan válasszunk diákszámlát?

Az első számlanyitás akár hosszabb elköteleződést is jelenthet: sokan maradnak ugyanannál a banknál akkor is, amikor már megváltozik a számlacsomagjuk. Ezt a pénzintézetek is tudják, ezért kedvező ajánlatokkal igyekeznek ügyfeleket szerezni ebben az időszakban: kedvezmények, pénzvisszatérítés, online levásárolható utalványok is találhatók a kínálatban.

Bár a fiatal felnőtteknek szóló diákszámlák feltételei valóban kedvezőbbek egy hagyományos lakossági számláénál, érdemes a kedvezmények mellett az egész konstrukciót, és az azt kínáló pénzintézetet is alaposan megvizsgálni, és utána dönteni, hiszen a döntés hosszú távra szól. Annak, aki korábban még nem foglalkozott banki ügyintézéssel, bonyolultnak is tűnhet a különböző ajánlatok összevetése, ilyenkor hasznos lehet egy tapasztaltabb felnőtt, idősebb családtag segítségét kérni a választásban.

A mobiltelefon-előfizetési csomagokhoz hasonlóan a pénzügyek kapcsán is megfigyelhető a márkahűség: sok esetben egy család minden tagja ugyanannál a pénzintézetnél rendelkezik bankszámlával. Ennek ellenére érdemes nem csak az ismerős bankok ajánlataiból választani, hanem az összes lehetőséget átnézni, és csak utána kiválasztani a konstrukciót.

Ön mi alapján választ diákszámlát? Mondja el véleményét! 

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. július 1. és július 15. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival segíti a kutatásunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. július 3. 14:47
A hőskorban megalkották az első tőzsdeindexet, aminek a legnagyobb hibája az volt, hogy nem vette fi...
Számvető  |  2024. július 3. 13:13
Egyre inkább érik 21 éves autónk cseréje, így elkezdtem felmérni a piacot és a lehetőségeinket, amel...
MEDIA1  |  2024. július 3. 13:06
A Vodafone Magyarország immár 84 országban, 128 hálózaton biztosítja az ötödik generációs mobilszolg...
Bankmonitor  |  2024. július 3. 12:48
Minden korábbi rekordot megdöntött az újonnan felvett személyi kölcsönök összértéke májusban, ami a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem