Kevés szülő spórol gyereke lakására, lagzijára, autójára

2015. május 31. 19:02

A szülők többsége nem tesz félre pénzt gyermeke önálló életkezdésének támogatására, és a továbbtanulás költségeit is főként havi jövedelméből finanszírozza. Pedig a fiatalok becsélése szerint több millió forintra van szükség ahhoz, hogy belépjenek a "nagybetűs életbe" - derül ki egy felmérésből.

A család anyagi támogatására elsősorban a diplomaszerzéshez számítanak (85%), igaz, sokan dolgozni is kénytelenek tanulmányaik mellet. Jóval kisebb arányban várnak segítséget az önálló albérlet, vagy a lakásvásárlás finanszírozásában. A következő 3-5 évre szóló, nagyobb kiadással járó célok között legtöbben a külföldi utazást, a családalapítást és a lakásvásárlást említették. A diploma előtt álló fiatalok fele tervez külföldi letelepedést - derül ki a CIG Pannónia biztosító egyetemisták körében végzett felméréséből.

Komoly összegre van szükség a mai egyetemisták önálló életkezdéséhez: a válaszadók harmada szerint ehhez több mint 20 millió forintra lenne szükség, és csupán tizedük gondolja úgy, hogy 1-2 millió forint is elegendő lenne.

Nem csoda a nagy finanszírozás iránti igényük, hiszen 10-ből 8 válaszadó szeretne 3-5 éven belül lakást vásárolni, míg önálló albérletre 46 százalékuk vágyik. Kevesen számítanak arra, hogy a szülők ebben támogatni fogják őket.

A következő 3-5 évben a leggyakoribb, nagyobb kiadással járó cél a fiatalok számára a külföldi utazás (89%), a családalapítás (82%) és házasságkötés (74%). A felsőoktatás költségeinek finanszírozásához a diákok 85 százaléka vesz igénybe szülői támogatást - igaz, emellett sokuknak dolgoznia is kell, hogy fedezni tudják a költségeiket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

100-ból mindössze 2 egyetemista fiatal szülei tesznek, vagy tettek félre pénzt kimondottan azzal a szándékkal, hogy gyermekük életkezdését támogassák.

Akik rendszeres szülői apanázsban részesülnek, azok közül a legtöbben (55%) havi 20-50 ezer forint közötti összeget kapnak, és csupán 12 százalékuk említett ennél magasabb összeget. A fiatalok tizede egyáltalán nem kap a családjától támogatást.

A CIG közleménye emlékeztet: a kifejezetten erre a célra kialakított biztosítási konstrukciók segítségével a szülők egyszerűbben gondoskodhatnak gyermekeik jövőjéről, és felkészülhetnek az előre nem látható helyzetek kezelésére.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. október 6. 08:11
Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizeté...
MEDIA1  |  2024. október 5. 19:54
Tömegtüntetést tartott Magyar Péter és a Tisza Párt az MTVA Kunigunda útján található székháza előtt...
ChikansPlanet  |  2024. október 4. 14:29
Az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan emelkedik a csomagolási...
Kiszámoló  |  2024. október 4. 08:30
Magyarország költi az egyik legkevesebbet GDP arányosan a nyugdíjasokra, egyedül Málta költ kevesebb...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 6. vasárnap
Brúnó, Renáta
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?