Fagyállóból szeszesital

Pénzcentrum
2008. június 25. 14:16

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokság megkereséssel fordult az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságához, mely szerint 12 fő magánszemély ellen büntetőeljárás van folyamatban "jövedéki bevételt különösen jelentős mértékben csökkentő visszaélés jövedékkel" bűntett megalapozott gyanúja miatt. Az adózók egy BALU fantázianevű fagyásgátló folyadék szesszé történő átalakításával csaknem 2 milliárd Ft (1 milliárd 987 millió Ft) jövedéki adó meg nem fizetésével jogosulatlanul csökkentette az adóbevételeket. Az ügyben a vádemelés 2008. február 1-jén megtörtént - olvasható az APEH honlapján.

A vámhatósági megkeresés nyomán az adóhatóság is eljárást indított. Átfogó ellenőrzés keretében vizsgálatot folytattunk 2002-2006. évek tekintetében a Dél-alföldi Regionális Igazgatóság illetékességi körébe tartozó 12 fő magánszemélynél. Az adózók a fagyásgátló folyadék átalakításából, értékesítéséből keletkezett jövedelem tényét nem ismerték el, ezzel a tevékenységgel kapcsolatosan semmilyen bizonylatot nem bocsátottak a vizsgálat rendelkezésére, ezért az adókötelezettség megállapítása becslési eljárással történt azoknál a magánszemélyeknél, akiknél bizonyított a fagyásgátló koncentrátum értékesítése. A személyek a terméket átalakítás után, azaz színező anyag elvonást követően szeszként értékesítették. Összesen 2 millió 136 ezer liter koncentrátumot értékesítettek, mellyel összesen 1 milliárd 494 millió Ft-tal rövidítették meg az állami költségvetést.

A becslési eljárás során költségként került figyelembe vételre a vádiratban szereplő fagyásgátló folyadék beszerzési ára. A bevétel meghatározása az értékesített mennyiség, a vádirat szerint megállapított jövedéki adó, valamint a tiszta szesz és egyéb alkoholtartalmú termékek értékesítésével foglalkozó cégek által közölt adatok alapul vételével történt. A bevétel és költség különbözeteként meghatározott - önálló tevékenységből származó - jövedelem alapján személyi jövedelemadó és százalékos egészségügyi hozzájárulás, a bevétel után általános forgalmi adó kötelezettség került megállapításra.

Az adócsalás összegének 90 %-a egy adózóhoz kapcsolódik, akinek terhére 1 millió 52 ezer liter átalakított fagyásgátló koncentrátum értékesítéséből adódó 1 milliárd 343.5 millió Ft adókülönbözet került megállapításra. Ez az összeg 644.6 millió Ft személyi jövedelemadó, 515.1 millió Ft általános forgalmi adó és 183.8 millió Ft százalékos egészségügyi hozzájárulás megállapításaiból tevődik össze.

A vizsgálat alá vont adózói körből 4 főnél más kockázati tényező alapján folytatunk vagyonosodási vizsgálatot.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.09.18 15:59
A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki a munkavédelem területén segíti a vállalatokat és szervez...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
hrdoktor  |  2024.09.17 09:54
Az egész napos irodai munkavégzés közben hajlamosak vagyunk rá, hogy csak kutyafuttában kapjunk be n...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 18. 21:17