6 °C Budapest

Te hány órát dolgozol egy héten?

Pénzcentrum
2007. november 29. 15:00

Az unióban kiemelt célkitűzésként jelenik meg a foglalkoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkentése. 2010-re 70 százalékos foglalkoztatási rátát céloztak meg, melynek elérésében a rugalmas munkavállalási formák elterjedésének lehet szerepe - derül ki a legújabb KSH kiadványból.

Rugalmas munkavállalás

A rugalmas munkavállalási formák közé tartozik a részmunkaidejű, az időszakos (határozott idejű munkaviszony, alkalmi munka, szezonális munka), az önfoglalkoztatás, az otthoni munka, a távmunka, valamint a munkaerő-kölcsönzés.

Részmunkaidős foglalkoztatás

A KSH által közzétett statisztikai tükörből kiderül, az uniós tagállamokban a foglalkoztatási ráta 64,4 százalékos volt 2006-ban, s az összes foglalkoztatott közül összesen 18,1 százalékot tett ki a részmunkaidősök aránya, összesen 38 millióan dolgoztak részmunkaidőben.

Egyértelműen látszik, hogy a régi tagállamokban sokkal elterjedtebb a részmunkaidős foglalkoztatás, mint az újonnan csatlakozottakban. Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában regisztrálták a legalacsonyabb arányt, itt a foglalkoztatottak 2-5 százaléka dolgozott részmunkaidőben a tavalyi év során. Ennek a foglalkoztatási formának a legjelentősebb súlya Hollandiában (46 százalék).

Forrás: KSH

Női helyzet

Több hölgyet foglalkoztatnak részmunkaidőben, a 38 millió részmunkaidős 77 százaléka nő, míg csupán 23 százaléka férfi. Az újonnan csatlakozott tagállamok ezen a területen is el vannak maradva. Hollandia újfent kiemelhető, itt a legmagasabb a nők részmunkaidős foglalkoztatása (75%). Magyarország mellett Bulgáriában és Szlovákiában a legalacsonyabb ez az arány, 3-6 százalék közötti.

Korcsoport

A korcsoportok esetében nem jelentkezik oly nagy különbség, mint a nemeknél, de kijelenthető, hogy az EU-27-ben a 15-24 évesek és az 50-64 évesek vállalnak nagyobb arányban részmunkaidős állást.

Végzettség

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A részmunkaidős munkavállalók 29 százaléka alapfokú végzettséggel rendelkezik az unióban, 50 százalék középiskolát végzett, s 22 százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Hazánkban az uniós átlaghoz képest sokkal jelentősebb a középfokú és alacsonyabb az alapfokú, illetve a felsőfokú végzettségű részmunkaidős foglalkoztatottak aránya.


Munkaidő hossza

Az uniós tagállamokban éves átlagban 20 órát dolgoztak egy héten a részmunkaidőben foglalkoztatottak. A legtöbb időt Romániában dolgoztak ezen foglalkoztatottak, közel 27 órát, ezzel ellentétben a legkevesebbet Németországban, Nagy-Britanniában és Dániában dolgoztak, alig 19 órát. Magyarországon a részmunkaidőben foglalkoztatottak heti munkaideje tavaly 23,8 óra volt.

Okok

Részmunkaidős állást a legtöbben azért vállaltak, mert nem találtak teljes munkaidős állást, de az okok között szerepelt a betegség, a rokkantság, a tanulás, s a tanfolyam, az egyéb családi, személyes indok, gyermekgondozás és cselekvőképtelenség is.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.14 09:55
Az önmagunkkal való őszinte szembenézés fontos része a személyes fejlődésnek. Először talán nem esik...
hrdoktor  |  2024.10.14 09:55
A munkahelyi teljesítményünket is jelentősen ronthatják az egyik leggyakoribb szembetegség, a heveny...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?