6 °C Budapest

Jóval nagyobb hiány, beragadó kamatszint, alacsonyabb infláció - Reuters-poll

Pénzcentrum
2005. november 24. 11:26

Az októberi felméréshez képest 1%-ponttal 8%-ra emelték az elemzők a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó prognózisukat, ami fokozott hiánynövekedést jelentene az idei 7.5%-os várakozáshoz képest - derül ki a jubileumi, 10. születésnapját ünneplő Reuters elemzői felmérésből. A 28 válaszadó egyöntetűen arra számít (amint az a portfolio.hu konszenzusából is kiderült), hogy jövő hétfőn változatlanul maradhat a kamatszint, és az elemzők döntő többsége szerint decemberben és januárban is hasonló döntésre lehet számítani. Részben a módszertani váltások miatt az elemzők 0.3%-, illetve 0.1%-ponttal 4-4%-ra emelték az idei, illetve a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat. A legfrissebb konszenzus szerint 2013-ban vezethetjük be az eurót (megegyezik az előző havi felmérés eredményével), míg az euró előszobájába 2011-ben léphetünk be (egy évvel későbbi, mint az októberi érték).

A kormány az idei évre 7.4%-os, míg jövőre 6.1%-os (magánnyugdíjpénztári korrekció nélküli) hiányadatokkal számol. Az eredeti idei cél 4.7% volt szeptember végéig. Az elemzői várakozások szerint tehát a deficit idén már a negyedik egymást követő évben haladhatja meg a célt.

2005.10.20 12:03
Reuters-poll: euró csak 2013-ban , idén már ne várjunk kamatcsökkentést

2005.10.20 13:06
Mit várnak az elemzők? - Fontosabb makroadatok táblázatban

Az elemzők az idei harmadik negyedévre 4.55%-os GDP-növekedést prognosztizálnak, 55 bp-tal magasabbat az októberi felmérés eredményénél. A módszertani változás a pénzügyi szolgáltatási díjak elszámolásán (FISIM) keresztül érdemben érinti a növekedési adatokat. Nemrég az Ecostat gyorsbecslése 4.6%-os harmadik negyedéves növekedési adatot hozott ki, lényegesen gyorsabbat az akkori elemzői várakozásoknál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértők az idei év végére 3.3%-os, míg 2006. decemberére 1.95%-os év/év alapú inflációs rátára számítanak, amelyek 40, illetve 25 bp-tal alacsonyabbak az egy hónappal ezelőtti felmérésben található konszenzus-értékeknél. A 2.95%-os éves átlagos inflációra vonatkozó 2007-es prognózis nem változott.

A Reuters tegnap 14 magyarországi devizakereskedő körében végzett felmérése azt az eredményt hozta, hogy egyik szakember sem vár a jövő hétfői kamatdöntéstől változtatást, a forint ezt követően a 252-254-es sávban ingadozhat.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.14 09:55
Az önmagunkkal való őszinte szembenézés fontos része a személyes fejlődésnek. Először talán nem esik...
hrdoktor  |  2024.10.14 09:55
A munkahelyi teljesítményünket is jelentősen ronthatják az egyik leggyakoribb szembetegség, a heveny...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?