A befektetési adóhitel visszafizetéséről: akár 45 százalékos kedvezmény

Pénzcentrum
2004. március 16. 08:33

A magánszemélyeknek a 2003. december 31-én fennálló adóhitelüket legkésőbb 2007. április 20-ig vissza kell fizetniük, mert a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2004-ben hatályba lépett rendelkezése megszüntette a befektetési adóhitel címén érvényesíthető adókedvezményt.


A határidőig azonban a kötelezettséggel kapcsolatban késedelmi pótlék nem számítható fel. A fennálló adóhitel összegéről az adóhatóság 2004. június 30-ig határozattal értesíti az érintetteket. Azok, akik az adóhitelüket a törvényben meghatározott időszakokban fizetik vissza, jelentős, akár 45 százalékos kedvezményt kapnak, vagyis - meghatározott egyéb feltételek megléte mellett - a fennálló adóhitel egy részét az adóhatóság "elengedi".

Mi a teendő a 2003. évi személyi jövedelemadó bevallás kitöltésekor?

Az adóbevallás adóhitellel kapcsolatos részét a 2003. december 31-ig hatályos rendelkezéseknek megfelelően kell kitölteni. Ha tehát a befektetésállomány 2003-ban csökkent, akkor a bevallás benyújtására nyitva álló határnapig (2004. március 22-ig) az állomány-csökkenésre jutó adóhitelt az adózónak mindenképpen vissza kell fizetnie. Ha viszont a befektetésállomány nő, a magánszemélynek érdemes mérlegelnie, hogy érvényesít-e adóhitelt a 2003-ban hatályos szabályok szerint, vagy sem. Ha ugyanis élni kíván az adóhitel visszafizetésére megállapított - a későbbiekben ismertetendő - legnagyobb mértékű kedvezménnyel, 2003-ban ezen a jogcímen már nem érvényesíthet adóbevallásában kedvezményt.



A visszafizetési kedvezmény mértéke a következő feltételektől függ:

  • érvényesített-e a magánszemély a 2003. évre adóhitelt;

  • mikor fizeti vissza a fennálló adóhitelét;

  • a befizetés időpontjában a magánszemélynek az állami adóhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható köztartozása nem lehet;

  • a befizetést kizárólag az APEH által erre a célra nyitott számlára kell teljesíteni. A téves számlára befizetett összeg visszafizetési kedvezményre nem jogosít.


A visszafizetési kedvezmény mértéke:

  • a 2004. október 31-ig történő befizetésnél - feltéve, hogy az adózó 2003-ra adóhitelt nem vett igénybe - a befizetett összeg 81,82 százaléka, de legfeljebb a fennálló adóhitel 45 százaléka. [Ez azt jelenti, hogy ha a magánszemély a legnagyobb kedvezmény mellett kívánja visszafizetni teljes adóhitelét, a tartozásának 55 százalékát kell befizetnie a jelzett időpontig];

  • a 2004. október 31-ig történő befizetésnél, ha a magánszemély adóhitelt vett igénybe a 2003-as évre, befizetett összeg 25 százaléka, de legfeljebb a fennálló adóhitel 20 százaléka. [Ebben az esetben a tartozás teljes megszűnése érdekében az összeg 80 százalékát kell befizetni];

  • a 2004. október 31. és 2005. június 30. közötti időszakban történő befizetésnél - függetlenül attól, hogy 2003-ra érvényesített-e a magánszemély adóhitelt, vagy sem - szintén a befizetett összeg 25 százaléka, de legfeljebb a fennálló adóhitel 20 százaléka;

  • a 2005. július 1. és 2006. június 30. közötti időszakban történő befizetésnél a befizetett összeg 5,26 százaléka, de legfeljebb a fennálló adóhitel 5 százaléka. [A tartozás teljes megszüntetéshez ekkor már az összeg 95 százalékát kell megfizetni];

  • a 2006. június 30. után történő visszafizetés esetén a magánszemélyt kedvezmény nem illeti meg.


A visszafizetés végső határideje 2007. április 20.

Ahhoz tehát, hogy a magánszemély az egyes befizetési időszakokra megállapított kedvezményhez hozzájusson, nem feltétlenül szükséges a teljes adóhitel egyösszegű megfizetése az adott időszakban. A törvénynek megfelelően megállapított kedvezmény mértékét az adóhatóság jóváírja és az időszak végén közli, hogy mekkora összeget tart nyilván még visszafizetendő adóhitelként. Abban az esetben, ha a magánszemély magasabb összeget fizetett, mint a visszafizetési kedvezménnyel csökkentett adóhitele, akkor a túlfizetésről is tájékoztatást kap.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?