13 °C Budapest

Csökkenő kamatok, több hitel

Pénzcentrum
2008. május 30. 16:00

Háztartások Áprilisban a háztartások számára nyújtott forint hitelek kamatlába mérséklődött, ez alól egyedüli kivételt a folyószámlahitelek képeztek. Mindeközben az új svájci frank-hitelek szerződéses értéke emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Folyószámla és fogyasztási hitel

A háztartások számára kínált forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába tavaly április óta emelkedő tendenciát mutat, az idei év negyedik hó áprilisában 22,66 százalékot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahiteleknél, 53 bázispontos csökkenés után 9,90 százalékra mérséklődött az átlagos kamatláb.

A fogyasztási hitelek területén a forintban denominált konstrukcióknál 136 bázisponttal csökkent az átlagos hitelköltség mutató, így áprilisban 26,24 százalékot tett ki. A svájci frankban denominált, változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség-mutatója 8 bázisponttal mérséklődött, 9,90 százalékra. Az euróhiteleknél 148 bázispontos csökkenést tapasztalhattunk, így áprilisban az átlagos hitelköltség mutató 11,31 százalékot tett ki.



Lakáscélú hitelek


Míg a forintban és az euróban denominált lakáscélú hitelek esetében csökkent az átlagos hitelköltség mutató, addig a svájci frank-hiteleknél kis mértékű emelkedés volt tapasztalható. Így áprilisban a forinthitelek esetében ez a mutató 12,41 százalékot, az euró-hitelek esetében 6,08 százalékot, s svájci frank hitelek esetében pedig 6,82 százalékot tett ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az euróban denominált lakáshitelek szerepe továbbra is marginális az új szerződések értékének tekintetében. Mind a forintban, mind pedig a svájci frankban denominált új hitelek szerződésének értéke emelkedett, így előbbi 9,8 milliárd forintot, míg utóbbi 71,2 milliárd forintot tett ki az év első hónapjában.

Vállalkozások

Folyószámlahitelek

A vállalkozások esetében az előző hónaphoz képest a forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába 33 bázisponttal emelkedett, s április során 9,82 százalékot, az euróban denominált hitelek esetében pedig 5,35 százalékot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. október 18. 07:45
Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra....
MEDIA1  |  2024. október 17. 15:56
A jogtulajdonossal kötött exkluzív szerződés értelmében a focirajongók Magyarországon kizárólag az R...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?