13 °C Budapest

Fapados bankolás: miben áll a nagy titok?

Pénzcentrum
2007. július 31. 05:55

Ami fapados, az jó, vagy legalábbis olcsó...nagyságrendileg ilyen kép él ma hazánkban a low-cost szolgáltatásokról, melyek világszerte egyre több szegmenst hódítanak meg. Ma már teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy a bankszektor sem marad érintetlen terület (hiszen külföldön van már fapados lakáshitel nevű termék is), nem árt hát felkészülni a változásokra. Lesznek egyáltalán szemmel látható változások? Lesz egy kimondottan "fapados bank", esetleg minden banknak lesznek kifejezetten ilyen termékei? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ alábbi, véleményformáló írásunkban.

Mitől lesz valami fapados?

Tévedés lenne azt állítani, hogy attól low-cost egy szolgáltatás, mert egyszerűen olcsó. Korántsem erről van szó: a fogyasztók egyre inkább szeretnék tudatosan megválasztani, hogy egy adott szolgáltatás mely elemeire van szükségük, miért hajlandók fizetni. A légi közlekedésben is ez hozta az áttörést, az utasok többsége ugyanis nem érzi elengedhetetlenül fontosnak, hogy egy nem túl hosszú repülőúton egyen-igyon, ez azonban a tradicionális cégeknél benne foglaltatik az árban.

A fapados modell keretében arról van szó, hogy az előző, több elemből álló szolgáltatáscsomagot komponenseire lehet bontani és a fogyasztó eldöntheti, hogy pontosan mire tart igényt (jó-e neki, ha nem a legforgalmasabb reptéren száll le a gép, kér-e enni...).

Korántsem arról beszélünk tehát, hogy fapados csak olcsó dolog lehet, összeválogathat magának valaki egy luxus-csomagot is, ami attól a modell értelmében még low-cost marad, ha minden komponens mellé konkrétan hozzá voltak rendelve az árak és az ügyfél tudatosan rakta össze magának az igényelt csomagot. A kulcs tehát az egyszerűség és az átláthatóság, mely egyben maga után vonja az olcsóságot is azok számára, akik megelégszenek az alapszolgáltatással, mindenféle extra nélkül.

Szálkák a bankszektorban: szúrós lesz ez a fapad!

A bankszektorra áttérve nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedési szegmensben az új modell gyakorlatilag új piacot teremtett, azokat célozta meg, akik eddig pénztárcájuk miatt kívül rekedtek a kiszolgált körön. A repülést luxusnak tekintették, a bankolással azonban a világ legtöbb részén azért más a helyzet. Nagy kérdés, hogy az komponensekre bontás által esetlegesen kieső bevételeket tudja-e kompenzálni az ügyféltábor bővülése, de ne szaladjunk ennyire előre!

Elmondhatjuk, hogy alapvetően olyan lakossági bankpiacon van létjogosultsága a fapados koncepciónak, ahol a fejlettségnek már egy magas szintjén állunk, számos szereplő nyújt komplex szolgáltatáspalettát és a termékek alig vannak egymástól megkülönböztetve. Ezen feltételrendszerből egyedül az első az, mely egyelőre sántíthat nálunk, de a hazai szereplők többsége egyetért abban, hogy Magyarországon is a termékek egyszerűsödéséé és átláthatóbbá válásáé a jövő.

Mindent összevetve a fapados modell térhódítását vetíti előre az ügyféltudatosság fokozódása és a transzparens tájékoztatás kikényszerítését célzó felügyeleti és versenyhivatali tevékenység is.

Az előzőek alapján látható, hogy a low-cost irányba való elmozdulásnak az árazásban, illetve a díjstruktúrában kell megnyilvánulnia, a jelenlegi, olykor szándékosan ködösítő, homályos konstrukciókat tehát elvileg fel kell hogy váltsák - kezdetben esetleg csak kiegészítsék - az áttekinthető, egyszerű termékek. Erre utaló jeleket már most is lehet látni: ebbe a kategóriába sorolhatjuk a "csak kamat" típusú jelzáloghiteleket, melyek ettől még nem lesznek tipikus low-cost termékek, hiszen messze nem beszélhetünk még komponensenkénti tudatos válogatási lehetőségről, csak a "ne legyenek rejtett elemek" kezdeményezésről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Fontos látni, hogy a fapados irány semmiképp nem egy jótevő fapados bank megjelenését jelenti, egyszerűen "csak" arról van szó, hogy a jelenlegi szolgáltatók termékstruktúrája fog átalakulni olymódon, hogy megfeleljen az ügyféligényeknek. (Ezen a ponton kell kihangsúlyozni, hogy a bankoknak csak részben érdekük a változás - amint erre később rátérünk - a fogyasztók kényszerítő ereje nélkül tehát sokat nem lehet várni.)

Mielőtt egy nemzetközi tanulmány eredményeinek kapcsán rátérnénk a közvetítői szerep kérdésére, ki kell hangsúlyozni, hogy jelen írásunkban a low-cost banking alatt egyáltalán nem a költséghatékonyabb technológiák elterjedését és az ügyfelek ezen csatornákra terelését értjük, ez ugyanis csak a képlet fele...

Mi lesz a közvetítőkkel?

Érdekes kérdést vet fel, hogy milyen sors vár a mostanság aranykorukat élő hitelközvetítőkre, ha a termékkomplexitás foka csökken. A Mercer Wyman, egy amszterdami konferencián ismertetett kutatása szerint ugyanis az összetett termékek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a közvetítők nagyobb szeletet hasítsanak ki az értékesítésből.

A tanulmány tehát a termékek átláthatóbbá válása és minden egyéb tényező változatlansága esetén az ügynökök háttérbe szorulását vetíti előre, ezzel szemben azonban a legtöbb piaci szereplő ezen réteg további térnyerésére és a termékek egyszerűsödésére együtt számít, mely látszólag paradox helyzet.

A bankoknak az áttérés azért lehet érdekük, mert ezzel valamelyest a saját hálózat felé terelhetnék az értékesítést és talán kevesebb jutalékot kellene kifizetniük a közvetítőknek. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő...

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. október 18. 07:45
Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra....
MEDIA1  |  2024. október 17. 15:56
A jogtulajdonossal kötött exkluzív szerződés értelmében a focirajongók Magyarországon kizárólag az R...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?