Most annak jártunk utána, miért érdemes őket fogyasztani, illetve melyek a legegészségesebb fűszerek, melyeknek mindenki konyhájában ott kellene lenniük.

Óvatosan a fűszerekkel? Kiváló immunerősítők lehetnek, de nem mindegy, hogy használjuk őket

2024. november 13. 06:29

Világszerte az emberek évszázadok óta ismerik a gyógynövények és fűszerek gyógyító erejét. Most annak jártunk utána, miért érdemes őket fogyasztani, illetve melyek a legegészségesebb fűszerek, melyeknek mindenki konyhájában ott kellene lenniük. Lássuk is őket! 

Mi a helyzet a fűszernövénypiacon?

A klímaváltozás mindenkit érint, ez alól a fűszeripar sem kivétel. Ahogy a világ időjárása melegebb lesz, és az időjárási minták változnak, a fűszerek termesztése egyre nehezebbé válik. A Majestic Spice cikke szerint az Egyesült Államok változatos éghajlatával változatos tájat teremt a mezőgazdaság számára, beleértve a fűszertermesztést is. Ezek a regionális éghajlati különbségek azt jelentik, hogy az éghajlatváltozás minden fűszertermő területet különböző módon érint, és sajátos kihívásokat jelent az egyes régiók számára.

Az éghajlatváltozás hatása:

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk,

  • Kalifornia: A kiváló minőségű fokhagyma és chili előállításáról ismert Kalifornia hosszan tartó aszályokkal néz szembe, ami befolyásolja az öntözéshez szükséges víz rendelkezésre állását, és egyre nagyobb mértékben függ a talajvíztől, ami hosszú távon nem fenntartható.
  • Importfüggőség: Az USA jelentős mennyiségű fűszert importál. A globális fűszertermelés zavarai, mint például Indiában és Indonéziában, közvetlen hatással vannak a fűszerek elérhetőségére és árakra az Egyesült Államok piacán.
  • Alkalmazkodási stratégiák: Az amerikai fűszertermelők és cégek egyre inkább a technológia és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok felé fordulnak, mint például a csepegtető öntözés, a napenergiával működő üvegházak és a biogazdálkodás, hogy mérsékeljék az éghajlatváltozás hatásait és biztosítsák a stabil termelési szintet.

India: A monszunszezon megzavarása

Indiában a monszun időszak kritikus időszak a mezőgazdaság számára, mivel az esők nélkülözhetetlenek a növények, köztük a fűszerek öntözéséhez. Az országban sokféle fűszert termelnek, mint például a fekete bors, a kurkuma és a kardamom, amelyek nagymértékben függnek az időben érkező monszun esőktől és az állandó mértéktől.

Az éghajlatváltozás hatása:

  • Szabálytalan monszunok: Az éghajlatváltozás változékonyabb monszunmintákat eredményezett, az esőzések a szokásosnál később érkeznek, vagy egyenetlenül oszlanak el a régiók között. Ez a kiszámíthatatlanság megnehezíti a gazdálkodók számára a vetési és betakarítási tevékenységek megtervezését, amelyek a monszunok köré időzíthetők.
  • Vízhiány: A nem megfelelő monszun esők vízhiányhoz vezetnek, ami kihat a speciális vízviszonyokat igénylő fűszernövények egészségére. Ezzel szemben a váratlan heves esőzések árvízhez vezethetnek, ami károsítja a termést és a talajszerkezetet.
  • Gazdasági hatás: A fűszertermelésben a monszunok miatti ingadozások instabil piaci kínálathoz vezetnek, ami jelentős áringadozást okozhat. Ez nemcsak a mezőgazdaságtól függő helyi gazdaságokat érinti, hanem a fűszerek exportjára szolgáló globális fűszerpiacokat is.

Mire számíthatnak még a termelők? Mire számíthatnak a vásárlók? Ennek jártunk utána korábbi cikkünkben. Erről többet ide kattintva olvashatunk.

Csak óvatosan használjuk a fűszereket is!

Egy csipetnyi fahéj a reggeli kávéba. Egy marék frissen aprított bazsalikom a tésztára. A gyógynövények és fűszerek szinte bármilyen ételt képesek feldobni. Fontos viszont tudni, hogy egyes gyógy- és fűszernövények nagy adagokban mellékhatásokat okozhatnak, vagy kölcsönhatásba léphetnek gyógyszerekkel.

Éppen ezért figyeljünk arra, hogy tartsunk mértéket, és beszéljünk kezelőorvosunkkal, az általunk szedett gyógynövény-kiegészítőkről is, alkalmazásuk előtt.

Melyek a legegészségesebb fűszerek?

Az Eating Well cikke szerint használhatunk kis mennyiségű fűszert a főzéshez, de ezek általában gazdagok antioxidánsokban, amelyek támogatják szervezete védekezését a fertőzések, a rák és a krónikus betegségek ellen. Bár több kutatásra van szükség (valamint nagyobb tanulmányokra) ahhoz, hogy ezt biztosan ki lehessen jelenteni, de a kutatók szerint egy dolog világos: ezekből a kulináris fűszerekből érdemes többet fogyasztani, mert jótékony hatásuk lehet a szervezetre.

Fekete bors: Egy 2019-es tanulmány szerint a piperin, egy természetben előforduló vegyület, amely csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, beleértve a mell-, tüdő-, prosztata-, petefészek- és emésztőrendszeri rákot. Számos mechanizmus játszik szerepet, de a piperin egyik legfontosabb előnye, hogy beindíthatja az apoptózist, egy olyan biokémiai folyamatot, amely arra utasítja a sejteket, hogy pusztuljanak el, mielőtt esélyük nyílik arra, hogy daganatokat képezzenek.

Cayenne bors: A kapszaicin a cayenne borsban található növényi vegyi anyag, amely a paprika erejét adja. És jót tehet a szívednek. A 2021-es Annals of Medicine and Surgery szerint a chilipaprikát fogyasztóknál 25%-kal csökkent a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem ettek csípős paprikát. A kapszaicin aktiválja a szervezet bizonyos receptorait, amelyek fokozzák a zsíranyagcserét, ami segíthet az egyének egészséges testsúlyának megőrzésében, csökkentve a szívbetegség egyik kockázati tényezőjét . Ezenkívül a kapszaicin elősegítheti a véralvadást is, ami támogatja a szív egészségét.

Kardamon: A kardamom egy aromás fűszer, amelyet többek között a közel-keleti, indiai és arab konyhákban használnak. Magas antioxidáns tartalma miatt számos egészségügyi előnnyel járhat. A Systematic Reviews in Pharmacy 2020-as tanulmánya megállapította, hogy a kardamom segített csökkenteni a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél. Míg más tanulmányok a kardamom gyomor-bélrendszeri kellemetlenségekre, 2-es típusú cukorbetegségre és vércukorszintre és még sok másra gyakorolt ​​hatását vizsgálták, a Nutrition Today 2022-es áttekintése szerint további kutatásokra van szükség az ajánlások megfogalmazása előtt.

Fahéj: Az American Heart Association azt javasolja, hogy édes fűszereket, például fahéjat használjon az ízesítéshez a cukor és más édesítőszerek helyett. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a legtöbb amerikai a hozzáadott cukor ajánlott határértékénél többet eszik, ami hozzájárulhat az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, a szívbetegségekhez és más súlyos állapotokhoz. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a fahéj segíthet csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet és mérni az inzulinrezisztenciát 2-es típusú cukorbetegségben és prediabéteszben szenvedőknél a Diabetes Research and Clinical Practice 2019-es számában megjelent 16 tanulmány metaanalízise szerint. Lehetséges, hogy a fahéj javítja az inzulinérzékenységet, ami a fent említett előnyökhöz vezet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szegfűszeg: A szegfűszeget édes aromás fűszerként értékelik, amely meleget és ízt biztosít a különféle receptekhez. A hagyományos kínai gyógyászatban évek óta használják, számos lehetséges egészségügyi előnnyel rendelkeznek. A szegfűszeg egy eugenol nevű vegyületet tartalmaz, amely természetes antioxidánsként működik . Az eugenolról kimutatták, hogy segít csökkenteni a gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladás kockázatát azáltal, hogy csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladásos reakciókat a szervezetben. A szegfűszeg kiváló forrása a béta-karotinnak is, ez adja gazdag, sötétbarna színét. A szervezetben a béta-karotin A-vitaminná alakul, amely fontos tápanyag a szemünk egészségének megőrzéséhez.

Koriander: A koriander növény szárított magjait kolbászokban és curryben, levesekben és pörköltekben találjuk meg. A Food Research 2018-as áttekintése szerint a korianderben található figyelemre méltó vegyület a linalool, egy antioxidáns, amely rákellenes tulajdonságokkal bír, és megvédheti az agyat a kognitív degenerációból eredő betegségektől, például az Alzheimer-kórtól, valamint az olyan hangulati rendellenességektől, mint a szorongás. Egyes kutatások szerint a koriander növény erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin.

Fokhagyma: Erőteljes bioaktív vegyületeivel és egyéb tápanyagaival a fokhagyma sokkal többre is jó lehet, mint a vámpírok elűzésére. A fokhagyma kivonatokkal, porokkal és kiegészítőkkel végzett kezelésekről kimutatták, hogy jelentősen csökkentik a magas vérnyomást. A Kísérleti és Terápiás Orvostudományban 2020-ban a több mint 550 magas vérnyomásban szenvedő ember bevonásával végzett 12 vizsgálat egyik metaanalízise szerint a fokhagyma-kiegészítők körülbelül 8, illetve 5 ponttal csökkentették a szisztolés és 5 ponttal a diasztolés vérnyomást, ami hasonló a magas vérszintre jellemző tipikus eredményekhez.

Gyömbér: A gyömbér köztudottan enyhíti a hányingert a gyomorban. A Food Science & Nutrition 2018-as áttekintése szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy segíthet csillapítani a reggeli rosszullétet, valamint a műtéti, kemoterápiás és utazási rosszullét okozta hányingert. Migréned van? A The American Journal of Emergency Medicine 2021-es metaanalízise szerint ez a fűszer teljesen természetes megkönnyebbülést nyújt. A gyömbér speciális fájdalomcsillapító vegyi anyagokat, úgynevezett gingerolokat és shogaolokat tartalmaz, amelyek hasonló módon hatnak mint egyes gyógyszerek, például az ibuprofén. Ezenkívül a gyömbér fájdalomcsillapító tulajdonságai kiterjedhetnek a menstruációs és az osteoarthritis fájdalomcsillapítására is, bár további kutatásra van szükség ezzel kapcsolatban.

Oregánó: A Rochesteri Egyetem Orvosi Központja szerint ezek az apró, de hatalmas levelek számos tápanyagot tartalmaznak, beleértve a K- és E-vitamint, a kalciumot, a vasat, a mangánt és a rostokat . Az oregánó egy gyógynövény, amelyet gyakran használnak olyan ételekhez, mint a pizza és a tészta. Amellett, hogy ízt kölcsönöz az ételeknek, évezredek óta használják egészségügyi állapotok kezelésére. Az oregánó gazdag antioxidánsokban – különösen karvakrolban és timolban. A Phytotherapy Research 2018-as áttekintése szerint a carvacrol az oregánóban a legnagyobb mennyiségben előforduló vegyület, és kimutatták, hogy segít megállítani számos különböző típusú baktérium növekedését. A timol egy természetes gombaellenes komponens, amely segít az immunrendszer támogatásában azáltal, hogy fokozza az antitestek termelését, mondja a Frontiers in Pharmacology 2017-es áttekintése. Erőteljes antibakteriális tulajdonságai mind a gram-pozitív, mind a gram-negatív baktériumok ellen küzdenek. Sőt, az oregánóban lévő antioxidánsok gyulladás- és rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek – állítja a Plants 2018-as tanulmánya. Az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, segítve a szívbetegségek, a stroke és a rák megelőzését.

Paprika: A paprika leginkább arról ismert, hogy feldobja az ételeket, de kapszaicint is tartalmaz, amely a paprikában található vegyület, amelyről kimutatták, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. A kapszaicin jól ismert fájdalomcsillapító tulajdonságairól. Úgy fejti ki hatását, hogy befolyásolja a neurotranszmittert, amely fájdalomjeleket továbbít az agynak, ami csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Miután a kapszaicint kivonták a borsból, számos termékhez, például krémekhez és gélekhez adható a hatékony fájdalomcsillapítás érdekében.

Borsmenta: Rossz napod van? Főzz egy csésze borsmenta teát. A kutatások szerint a mentás aroma segíthet javítani a hangulatot és élesíteni a homályos gondolkodást – állapítja meg az American Journal of Plant Sciences 2019-es tanulmánya. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a gyomorpanaszokat is csillapíthatja, beleértve a kemoterápiában részesülő betegeket is, a Complementary Therapies in Medicine 2021- ben elvégzett randomizált, kontrollos vizsgálata szerint. A bizonyítékokon alapuló kiegészítő és alternatív gyógyászatban 2020-ban elvégzett egyik kis tanulmány szerint a sebészeti betegek, akik borsmenta teát ittak és szagoltak a beavatkozás után sokkal kevesebb hányingerről számoltak be, mint a kontrollcsoport.

Rozmaring: A mentafélék családjába tartozó rozmaring íze és illata miatt egyaránt nagyra értékelik. Tanulmányok kimutatták, hogy fás illata javítja a koncentrációt és javíthatja a hangulatot. Egy műszakos munkára tervezett ápolónőkön végzett vizsgálatban a rozmaringolaj 5-10 perces, 2 órás időtartamon keresztül történő belélegzése hatékonyan növelte az éberség érzését, miközben csökkentette az álmosságot.

Kurkuma: A National Center for Complementary and Integrative Health szerint a kurkuma Délkelet-Ázsiában őshonos növény, és hosszú múltra tekint vissza az indiai ayurvédában és a hagyományos kínai orvoslásban. A kurkumán belül egy specifikus gyulladáscsökkentő vegyület található a rizómában: a kurkumin, amely a fűszer híres élénksárga árnyalatát adja. A Nutrition Today 2020- ban megjelent tudományos cikke szerint a kurkuma ígéretes bizonyos gyulladásos állapotok, például a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma és az ízületi gyulladás kezelésében. Az egyik probléma azonban az, hogy a kurkumin nem túl biológiailag hasznosítható, vagyis a szervezet számára nem tudja jól használni. Emiatt nem vonható le következtetés arra vonatkozóan, hogy magának a fűszernek a konyhájában való használata mérhető egészségügyi előnyökkel jár-e (például egészségügyi problémák kezelésében). Ennek ellenére még mindig érdemes fűszerként hozzáadni az ételekhez önmagában vagy currypor részeként, nem csak íze és színe miatt, hanem egy általános gyulladáscsökkentő étrend részeként is. A kurkuma és a fekete bors párosítása elősegíti szervezetünk azon képességét, hogy felszívja a kurkumint, és hasznot húzzon belőle.

Za’atar: Ez egy közel-keleti fűszerkeverék, amely régóta jelen van a térség kulináris hagyományaiban. Az arab világban, különösen Libanonban, Szíriában, Jordániában és Izraelben népszerű. A za’atar név magára a fűszerkeverékre és egyes növényfajtákra is utal, amelyek a keverék alapját képezik. A történelmi feljegyzések szerint a za’atar használata több ezer évre nyúlik vissza. A za’atart és összetevőit évszázadok óta használják gyógyászati célokra is. A kakukkfűről, az oregánóról és a sumacról ismert, hogy antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. A hagyományos arab orvoslásban a za’atart gyakran alkalmazták megfázás, köhögés és egyéb légúti megbetegedések kezelésére. A za’atar receptje régiónként és családonként változhat, de az alapvető összetevők általában a következők: kakukkfű, szezámmag, sumac, só. Néhány változat tartalmazhat oregánót, majoránnát, koriandert, köményt vagy más helyi fűszereket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 9. csütörtök
Marcell
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33