-2 °C Budapest
Az évszakok váltakozása egyedülálló lehetőséget kínál számunkra, hogy különféle fantasztikus ételeket készítsünk el, olyan zöldségekből, gyümölcsökből, amelyek csak az év adott időszakában érhetők el. 

Ezt eszik az élelmes magyarok idén ősszel: olcsó és szuperegészséges

2022. szeptember 10. 14:09

A szezonális táplálkozás egyre népszerűbb étkezési irányzat, amely az évszaknak megfelelő, időszakosan termő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására buzdít. Mivel azonban hozzászoktunk ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszerhez folyamatosan hozzájuthatunk, így nem is olyan egyértelmű: miért is fontos ez?

Az évszakok váltakozása egyedülálló lehetőséget kínál számunkra, hogy különféle fantasztikus ételeket készítsünk el, olyan zöldségekből, gyümölcsökből, amelyek csak az év adott időszakában érhetők el. Ez azt jelenti, hogy minden évszak egy sor gyönyörű friss termést kínál, amelyeket érdemes kihasználni.

A szezonális étkezés biztosítja, hogy egész évben megfelelően táplálkozzunk azáltal, hogy az évszak által kínált legjobbat fogyasztjuk, ami talán remek alkalom arra, hogy elkezdjünk kísérletezni és új recepteket kipróbálni, vagy a régi recepteket átdolgozni, hogy több szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzanak.

Ezek a szezonális ételek fogyasztásának előnyei

  • A napsütésben természetesen érő szezonális gyümölcsök és zöldségek frissebbek, jobb ízűek és a legtöbb tápanyagot, antioxidánst és fitonutrienseket tartalmazzák. Ezzel szemben a termék elveszíti tápértékét, minél hosszabb ideig tárolják vagy teszik ládákba szállítás közben. A szezonális termékek betakarítási idejéhez közelebbi fogyasztása biztosítja a legtöbb tápanyagot.
  • Nem csak táplálkozási előnyökkel, hanem számos egyéb előnnyel is járnak, amelyek közül az egyik az, hogy nagyon költséghatékonyak. Egy olyan területen, ahol a szezon idején termelnek valamit, az élelmiszerek ára automatikusan csökken, mivel a gazda nem költ pénzt szállításra és tárolásra. Emellett a távoli helyekről szállított élelmiszerek, a szállítási és tárolási költségek a vásárlókra hárulnak, és végül többet fizetnek.
  • A szezon közbeni termékek frissebbek, jobb ízűek, édesebbek és tökéletesen érettek. A természetes módon vagy fán érlelt és a megfelelő időben betakarított gyümölcsök és zöldségek fogyasztásra kerülve sokkal több ízt és tápanyagot kapnak.
  • Az, hogy az évszakoknak megfelelően eszünk, egyáltalán nem jelenti, hogy mindig ugyanazt kell fogyasztanunk. Vegyük például a sütőtököt! Egyre többen keresik az Amerikából származó hokkaido tököt, amely a sütőtök édesebb, Ázsiában is nagyon kedvelt testvére, ráadásul hámozni sem kell. A hokkaido tök héja ehető, így az alapos mosást követően, sült állapotában a héja is értékes, finom része a zöldségnek. Készíthető belőle smoothie, krémleves, sőt, ínycsiklandozó humuszok alapanyaga is.

  • A szezonalitással ráadásul még egy jó ügyet támogathatunk: külföldről importált termékek helyett vásároljuk az itthoni termelők áruját! Így nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük azáltal, hogy nem terheljük a környezetet a portéka utaztatásával, de a magyar termelők fennmaradásához is aktívan hozzájárulhatunk.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

     
  • A folyamatosan széles termékpaletta nagy segítség a változatos táplálkozáshoz, de a szezonon kívüli termények nem mindig olyan dúsak ízletesek, mint azt szeretnénk. Érdemes tehát odafigyelni az évszakok változására, és arra, hogy milyen friss, idény termények érhetők el a hideg időszakban is. A szezonális táplálkozás előnye, hogy azt használjuk alapanyagként, amit és amikor a természet magától ad. Így vegyszerek nélkül, organikusan kerülhetnek tányérunkra a fogások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 21. kedd
Ágnes
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33