-1 °C Budapest
A legtöbben a jó minőségű marhahúst és a házi készítést tartják a felejthetetlen ízélmény kulcsának. De miben rejlik a tökéletes házi hamburger titka? Hogy érdemes elkészíteni? Mennyibe kerül ez majd nekünk? Ennek jártunk most utána cikkünkben.

Borsos ára lehet, de megéri otthon készíteni: ennyiből jön ki a családi hamburgerezés

2022. június 9. 15:05

A hamburger évek óta az egyik legnépszerűbb étel a világon. Állandó vita tárgya mind a profi séfek, mind a laikus hobbiszakácsok körében, hogy milyen is a nagybetűs hamburger. A legtöbben a jó minőségű marhahúst és a házi készítést tartják a felejthetetlen ízélmény kulcsának, de ne feledkezzünk meg a zsemléről és a további hozzávalókról sem. Miben rejlik a tökéletes házi hamburger titka? Hogy érdemes elkészíteni? Mennyibe kerül ez majd nekünk? Ennek jártunk utána cikkünkben.

A hamburger eredete a Római Birodalomig vezethető vissza, ugyanis már akkor is létezett a hamburger steakhez hasonló étel. Bár általában leginkább Amerikához kötjük, valójában Németországból – ahogy neve is mutatja – Hamburgból származik. A 19. századi kivándorlási hullámmal került a tengerentúlra, és többek között a gyorsétteremláncoknak köszönhetően vált népszerűvé, annyira, hogy május 28-án a világnapját is ünnepeljük.

Ma már számos fajtáját fogyasztjuk: nemcsak klasszikusan marhahússal, hanem csirke- vagy akár pulykahússal is készülhet, sőt még a húsmentes verzióból is találunk bőven az éttermek kínálatában. Változatos feltétekkel sosem lesz unalmas étel, hiszen az alapkoncepció szinte bármilyen ízvilágban működik. Mint a legtöbb fogásra, a hamburgerre is érvényes, hogy frissen, otthon készítve az igazi, ezért összegyűjtöttük a házi hamburger 5 titkát, hogy szuper csemegével kényeztethessük magunkat vagy vendégeinket.

Miben rejlik a tökéletes burger titka?

Kedvenc ételeink közül néhányat csakis étteremben kérnénk, mivel félünk, ha magunk próbálnánk meg otthon elkészíteni, biztosan félresikerülnének a dolgok. Szerencsére a hamburger esetében van néhány biztos tippünk, amivel biztosra mehetünk abban, hogy a végeredmény felveszi majd a versenyt az éttermi opciókkal.

Most megmutatjuk, mi a tökéletes hamburger titka. Mindenekelőtt azonban megjegyeznénk: ezúttal szabadon engedheted a fantáziád, nyugodtan használj elsőre szokatlannak tűnő párosításokat a feltétek és szószok tekintetében.

A húspogácsa

A hamburger központi hozzávalója a húspogácsa, amiből többfélét is vásárolhatunk a boltokban, de ha kicsit merészebbek vagyunk, akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. A legjobb, ha húsz százalék zsírtartalmú marhahúst (lapockát vagy hátszínt) választunk. Ha mi magunk készítjük el, a fűszerezéskor a legfontosabbak a só, a zúzott fokhagyma, a bors, illetve ízlés szerint őrölt kömény, esetleg paprika.

Ha borjúhúsból készül a burger, a petrezselyem és a koriander is nagyon jól illik hozzá, ha vadhúst választunk, óvatosabban fűszerezzünk, ezeknek a húsoknak ugyanis erősebb, jellegzetesebb ízük van.

A húspogácsák formázásánál ügyelj rá, hogy ne legyenek túl laposak a korongok, sóval pedig csak közvetlen sütés előtt szórd meg, így kerülheted el, hogy kiszáradjon a hús. Jó, ha sütés előtt néhány órára hűtőbe teszed a korongokat, hogy összeérjenek az ízek.

Megfelelő darálás, tökéletes zsírtartalom

Bár már a vegák és vegánok számára ideális húsmentes variációk is hódítanak a gasztronómiában, a legtöbben a klasszikus marhahúspogácsára esküsznek, ha hamburgerről van szó. A tökéletes húspogácsához tilos előre ledarált húst venni, minél frissebben daráljuk, annál jobb lesz ugyanis a végeredmény. Érdemes otthon saját húsdarálóval végezni a folyamatot, hiszen így pontosan tudni fogjuk, mi kerül a tányérunkra. Az is segítség lehet, ha olyan készülékkel dolgozunk, amiben hátramenet-kapcsoló is van, ez ugyanis segít elakadás esetén, továbbá valódi időmegtakarítást jelent, ha sok kötőszövetet tartalmazó húst próbálunk ledarálni. Nagyon fontos a hús minősége és a zsírtartalma is: az ideális arány körülbelül 20 százalék.

Ne dolgozzuk túl!

Az igazi hamburger-húspogácsa törődést igényel, a legtöbbet pedig azzal teszünk érte, ha nem gyúrjuk órákig, minél inkább dolgozunk ugyanis a hús formázásán, annál nagyobb eséllyel kapunk rágós, gumis állagot. Egy kis só és bors kerülhet a felszínére, de komolyabb fűszerezés sem szükséges, hiszen ez majd a további hozzávalók feladata lesz. A darálás mellett a legfontosabb szerepe a sütésnek van: az ideális, szaftos állagért a húspogácsát forró serpenyőben vagy grillen oldalanként egy percig süssük, de érdemes figyelni a hús fajtájára és vastagságára, ezek ugyanis befolyásolhatják az időtartamot. Ha már itt a nyár, érdemes kihasználni a lehetőséget, és ha van teraszunk vagy kertünk, a szabadban elkészíteni a legjobb recepteket, hiszen mi sem hangulatosabb, mint egy közös grillezés a barátokkal vagy a családdal.

A zsemle

Itt már csak a sütés-főzésben gyakorlottabbnak ajánljuk, hogy próbálják házilag elkészíteni a hamburgerzsemléjüket. Szerencsére a boltokban a bucikat illetően is elég széles a választék, könnyű az ízlésünknek megfelelőt választani. A kettévágott zsemle közé került öntetek hamar átáztatják a zsemlét, ami ront az élvezeti értékéből, ezért tanácsoljuk, hogy mielőtt összeállítanád a hamburgered, pirítsd meg az elfelezett bucit.

A feltétek

Igaz ugyan, hogy a hamburger legfontosabb hozzávalója a hamburgerhús, az étel igazi karakterét talán mégis az adja meg, hogy mit társítunk a húshoz. A leggyakoribb feltétek a sajt, a majonéz, a ketchup, a mustár, és különböző salátakeverékek. Ha valami különlegesebb ízkombinációra vágysz, ajánljuk a hagymalekvárt vagy hagymacsipszet, sajtok tekintetében pedig a bivalymozzarella selymes, lány íze kellően kihangsúlyozza a hús fűszerezését. Ha salátáról van szó, az elterjedtebb jégsaláta helyett inkább a rukkolát ajánljuk, annak jellegzetes íze miatt, ami egy új ízfoltot visz az ételbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bacon

Ha egy tényleg ellenálhatatlan hamburgerrel szeretnéd megörvendeztetni magad és barátaid, eláruljuk a mi szupertippünket. A hamburger akkor lesz igazán mennyei, ha bacont teszel a húspogácsára. A magas hústartalmú bacont először pirítsd meg egy serpenyőben, majd helyezd a húspogácsára. A bacon kellemesen sós, ropogós ízéhez tökéletesen passzol a marhahúspogácsa és bármilyen pikáns, enyhén édeskés fűszerezésű szósz, véli Kovács Péter, baconszakértő, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamás-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

A tökéletes hamburgerszósz

Ahány ház, annyi hamburgerszósz, de a változatos receptek azért a legfontosabb alapanyagokban egyeznek: majonéz (lehetőleg házi), paradicsomszósz (akár ketchup, akár püré), ecet vagy citromlé, só és bors. A hagyományos szósz csemegeuborkával készül, de kerülhet bele mustár, pirospaprika, fokhagyma, worchester szósz és barnacukor is. A hamburger akkor jó, ha a szósz ízesíti és szaftossá teszi, de nem áztatja el a zsemlét és nem dominál túlzottan ízben sem.

Még egy utolsó simítás

Végezetül egy kis kézügyességre is szükségünk lesz a hamburger összeállításakor, a különböző rétegek ugyanis hajlamosak elcsúszni egymáson. Az alsó bucira legelőször a szószt kend, csak aztán jöjjön rá a hús, arra a bacon, a sajt és a különböző feltétek. A sort ismét a szósszal zárt, ami segít, hogy a hús és a többi hozzávaló ne mozduljon el a bucik közül. Persze önmagában ennyi még kevés: az elkészült hamburger közepére tűzz egy hosszú hamburgerpálcát, hogy a hamburger rétegei biztosan ne csússzanak el egymáson.

Drága mulatság lehet egy családi burgerezés otthon?

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett. Egy hónap alatt 1,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

- közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az éves maginfláció 10,3 százalékosra emelkedett a márciusi 9,1 százalékról. Az elemzők 9,0 százalékos áprilisi inflációra számítottak a márciusi 8,5 százalék után. Az élelmiszerek ára 15,6 százalékkal emelkedett, ami 2,6 százalékponttal magasabb a márciusi drágulásnál. Ezen belül a margarin ára 38,0 százalékkal lett magasabb a tavaly áprilisinál, ami 4,4 százalékponttal élénkebb a márciusi éves emelkedésnél, miután egy hónap alatt 4,3 százalékos volt a drágulás.

A sertéshús ára 9,8 százalékkal lett magasabb márciusi szintjénél, ezzel éves összevetésben 9,6 százalékkal drágult, ami 6,1 százalékpont élénkülés a márciusi üteméhez képest. A marhahús ára hasonlóképpen 9,8 százalékkal emelkedett áprilisban és 28,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintjét, amivel 10,8 százalékponttal lendült feljebb a márciusban mért éves drágulásánál. A baromfihús árának éves emelkedése 8,1 százalékponttal 29,5 százalékosra gyorsult, mivel áprilisban 8,3 százalékkal ment feljebb az ára.

A tavaly áprilisihoz viszonyítva a kenyér ára is 29,5, az idényáras élelmiszereké 17,4 százalékkal nőtt, a burgonya ára 27,3 százalékkal emelkedett, a friss zöldségeké 18,0, a gyümölcsöké átlagosan 12,4 százalékkal.

Ha így nézzük, akkor valóban drágultak az alapanyagok és bizony többet kell költeni a családi burgerezésre, de ez persze minden étellel így van, amit otthon, a saját magunk készítünk el. Mégis, ami a házi burger meleltt szól az az, hogy biztosan tudhatjuk, mi kerül a bucinkba és onnan a gyomrunkba. Saját magunk állíthatjuk össze a burgerpogácsa összetevőit, legyen szó hús- vagy zöldségkeverékről. Nem beszélve az önetekről, amiket szintén egészségesebb módon állíthatunk össze.

Persze nézzük meg az aktuális árakat, mire számíthatunk húsok tekintetében. Hiszen mégis csak ez a legfontosabb alapanyaga a burgernek. Ennek mentén a nagyobb áruházak kínálatából szemezgettünk.

  • A Tesco online shopjában vehetünk darált marhahúst, az 500 grammos kiszerelés 1749-1779 Ft/doboz áron mozog.

    De találunk a kínálatban angus marhahúspogácsát is, egy csomagban két pogácsa található, ennek ára 1299 Ft/csomag.

    A webshopban láthatunk még 500 grammos kiszerelésben darált sertéshúst 819 Ft/csomag áron.
  • Az Auchan onlinek kínálatában vehetünk 400 grammos marha darálthúst 1399 Ft/csomag áron, 800 grammosat 3329 Ft/csomag áron.

    De találunk még vegyes, sertés- és marhahúsból összeállított darálthús keveréket is 500 grammos kiszerelésben 1849 Ft/csomag áron.

    Sertésthúst nézve itt 500 grammos kiszerelésben már 775 Ft/csomag áron is vehetünk darálthúst. De 1329 Ft/csomag áron 700 grammos kiszerelésűt vehetünk, 1459 Ft/ csomag áron 900 grammosat, 1859 Ft/csomag áron pedig egy kilósat.
  • A Spar online shopjában darált marhahúst vehetünk 400 grammos kiszerelésben 1599 Ft/kg áron, marhalapockát darálva pedig 4840 Ft/kg áron.

    Sertéshúst találunk 400 grammos kiszerelésben 1049 Ft/csomag áron, 500 grammos kiszerelésben 769 forintért, 900 grammos csomagban 1249 forintért.

    Sertés és marha darálthús mixet itt 500 grammos csomagban vehetünk, 1129 forintért.

    De találunk marhahúspogácsát is: egy csomagban két pogácsa van, ennek ára 749 Ft/csomag.

Ha megnézzük az árakat, darálthús esetében egészen jó ajánlatokat is találunk, ha pedig vegyes húsból készítjük a pogácsánkat, nem kell teljesen lemondanunk a drága marhahúsról sem. Érdemes kísérletezni, kipróbálni a sertéshúsból készült burgereket is, hiszen egy kis fűszerezéssel, zöldségekkel és szószokkal egészen kellemes menüt varázsolhatunk a családi asztalra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 22. szerda
Vince, Artúr
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33