A videó külön érdekessége, hogy épp két hazánkban invazívnak számító faj küzd egymással. Ahogy a fekete törpeharcsa, úgy a nagy kárókatonák is szintén jelentős kárt...
A húsvéti menü elmaradhatatlan része a sonka, ez minden magyar család asztalán feltűnik az ünnep alatt. Persze a napokban már mindenki megrohamozta a húsboltokat, áruházakat, hogy beszerezze kedvenc füstölt, főtt termékét. Viszont, ahogy minden ünnep előtt, úgy most is sokan túlvásárolják magukat. Vagy azért mert nem tudják, pontosan, hány vendére számítsanak, vagy egyszerűen úgy vannak vele, hogy inkább több legyen, mint kevesebb. Ez viszont sokszor ételfelhalmozáshoz, majd pazarláshoz vezet, hiszen a legtöbb el nem fogyasztott étel kukában végzi. Éppen ezért most összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mit lehet kezdeni a húsvétról megmaradt sonkával, milyen receptekkel érdemes kísérletezni. Lássuk, mit készíthetünk reggelire, ebédre és vacsorára a maradék húsból!
Húsvétkor minden magyar asztalra kerül sonka, vagy valamilyen füstölt hústermék. Vehetünk füstölt csülköt, darabban füstölt combot (esetleg a szalonnarésszel együtt), tarját, kötözött combot vagy lapockát, attól függően, hogy a kicsit szaftosabb, zsírosabb vagy a szárazabb, zsírmentesebb húsféléket kedveljük. Egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát is, amit a hentes kívánság szerint darabol.
Egyébként a sonkából a húsvéti időszakban mintegy 0,7-0,8 kilogramm fogy fejenként, ez a sonkafogyasztás pedig átlagolva 1700 forintunkba kerül személyenként.
Ez is az oka annak, hogy egy vidéki piacon is viszonylag nagy a szórás a húsvéti sonkák, tarják, karajok árában, annak ellenére is, hogy a tenyésztők, akik maguk árulják a termékeiket, elmondásuk szerint nem tudnak-mernek árat emelni. Náluk a húsvéti sonka és tarja, karaj kilónkénti ára 3000 és 4000 Ft között mozog, a minőségük ugyanakkor garantált, csak hús van bennük, nem gyorspácoltak, és nincsenek felvizezve.
A mangalica kötözött sonkát idén 5500 Ft kilóáron értékesíti a Kövér Tanya, több mázsával készítettek az ünnepekre. Egy hónapja felment az élőhús ára 650 forintról 1050 forintra, így a húsfeldolgozó-hentes vállalkozások előbb-utóbb kompenzálásra kényszerülnek. Jelenleg az egyik legnagyobb kelet-magyarországi húsforgalmazó cég a kötözött húsvéti sonkát 2990 forintos, az egész szívsonkát egyben 3470 forintos, a füstölt tarját 3990 forintos, a csülköt pedig 3560 forintos kilóáron értékesíti a boltjaiban. A webáruházukban ennél valamivel drágábbak a termékeik.
Korábban a HelloVidéknek arról számoltak be, hogy ez az ár a napokban is felmehet, de májusban biztosan jönnek az emelések.
JÓL JÖNNE 2,9 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 870 000 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 56 207 forintos törlesztővel a K&H Bank nyújtja (THM 12,75%), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 56 343 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Persze húsvétkor is képesek vagyunk túlzásba esni
Az élelmiszerpazarlás okai rendkívül szerteágazóak akár egyetlen család esetében is. A családtagok életmódja, kulturális háttere, életkora, nemek szerinti összetétele, a lakókörnyezet mind-mind befolyással bír. De meghatározó az is, hogy van-e gyerek a családban, hiszen az ő élelmiszerfogyasztása a legkiszámíthatatlanabb. Jól látszik tehát, hogy olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.
A nagyböjt visszafogottságról és mértékletességről szóló időszakát követően a húsvét egy olyan hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni. Mire érdemes figyelni, hogy mindezek ellenére elkerüljük az élelmiszerpazarlást, és idén egy kicsit fenntarthatóbb legyen a húsvét? Erről írtunk korábban, ide kattintva már olvashatod is a tippeket!
Mentsük meg a sonkát a kidobástól!
Hogy csökkenteni tudjuk az ételpazarlást, kreatívak kell lennünk, éppen ezért, ki kell találjuk, mit kezdjünk a maradékkal. Az ünnep előtt viszont könnyen túlzásba esünk a vásárlások alatt. Ha túl sok sonkát vettünk húsvétra, akkor íme néhány tipp, amely új életet adhat a maradék sonkának!
- Az újrahasznosítás már másnap reggel kezdődhet. A reggelinek nem kell nagy teendőnek lennie. Keverd össze a maradék sonkát tojással vagy burgonyával, és készíts belőle egy kellemes quiche -t vagy rakott ételt, amely mindenkit számára ízletes lehet.
- Ebédre természetesen ott vannak a klasszikus sonkás szendvicsek. Töltsd meg sonkával és tükörtojással, és kapsz egy finom Croque Madame -et, amelyet bármilyen étkezésre el lehet fogyasztani.
- Mit együnk vacsorára? Vacsorára a cordon bleu csirke lenyűgöző, és meglepően egyszerű, sütőben sütve.
- Mihez kezdjünk a sonkacsonttal? Azonnal készülhet belőle valamilyen zöldségleves, például egy friss, tavaszi zöldborsó leves!
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
-
Lakásbiztosítás: milyen kár ellen véded az otthonod?
A kutatásunkban arra keressük a választ, hogy az olvasóink pénzügyileg hogyan készülnek fel az ingatlanukat érintő káreseményre.