2 °C Budapest

Lesújtó jelentés: a bioagrárium miatt pusztulhat ki az emberiség?

2019. január 2. 15:00

A biogazdaságok negatívabb hatást gyakorolnak az éghajlatra, mint a hagyományosak, mivel jóval nagyobb földterület szükséges a működésükhöz, írja egy friss nemzetközi tanulmány, ami a Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült Svédországban.

A biofarmok arra törekednek, hogy a megújuló energiaforrásokat - föld-, szél- és vízenergia - használják fel hosszú távon. A biogazdaságokban nem használnak műtrágyát, a terményeket első sorban a talajban lévő tápanyagok táplálják. Az ilyen létesítményeknek elsődleges céljuk, hogy egyensúlyt teremtsenek az állatok és a növények fenntarthatóságában, és hogy mindenhez csak természetes eredetű szereket használnak, így például a vegyszerek és a rovarirtók közt is szigorúan megválogatják, melyeket alkalmazzák.

A biogazdaságok megjelenésének idején sok vitát váltottak ki az új módszerek, több olyan témában is, mint például az állatok jóléte, a fogyasztók egészsége és a környezetvédelem. Fontos kérdések és válaszok születtek mindegyik témában, és végeredményben tudományosan is bebizonyították, hogy a biogazdaságokból származó termékek egészségesebbek, ez derül ki a Nemzeti Élelmiszerigazgatás álláspontjából, nem csak Svédországban, de több országban is, ám van egy fontos szempont, amit eddig nem vizsgáltak.

A Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmányban, melyet a részt vevő kutatók feltaláltak egy új módszert, amivel mérni tudják a föld felhasználás hatásait az éghajlatra nézve. Ezzel a módszerrel hasonlították össze a biofarmok és a hagyományos farmok hatásait, az eredmény azt mutatja, hogy a biofarmok az éghajlat szempontjából károsabbak, mint a hagyományosak. Ennek az az oka, hogy a bio élelmiszer termesztéséhez - mivel nem használnak műtrágyát - több terület szükséges, tehát ahhoz, hogy ugyan annyi terményt takaríthassanak be, mint egy hagyományos farmról, a biogazdaságoknak jóval nagyobb földre van szükségük.

Minél nagyobb a termőföld felhasználás, annál nagyobb a közvetve kibocsátott szén-dioxid mennyisége, mivel minél több területen termesztünk, annál kevesebb hely marad meg az erdőségeknek, amik feldolgozzák a szén-dioxidot.

- mondta a ScienceDaily-nek Stefan Wirsenius, a tanulmányban részt vevő kutató.

Bár elsőre túlzónak hathat ez a megállapítás, de a probléma igen komoly, amennyiben az országok – akárcsak Svédország - növelni akarják a bio élelmiszer előállítást, mivel az ilyen beruházásokhoz rengeteg terület szükséges, ami általában az erdők rovására megy.

A helyzetet csak rontja a bio hús és a bio tejtermékek termelése, mivel a biofarmokon az állatok bio takarmányt fogyasztanak, aminek megtermelése még több termőföldet igényel. Ilyen szempontból nem csak az említett farmok jelentenek veszélyt, a bio üzemanyag-termelés is ártalmas az éghajlatra nézve, ugyan abból az okból kifolyólag, mint a biogazdaságok: hatalmas területeket igényelnek. A hagyományos üzemanyagok, például az etanol búzából, cukornádból és kukoricából készül, míg a biodízel pálma olajból, repcéből és szójából. A tanulmány szerint a bio üzemanyagoknál nagyobb a szén-dioxid termelés, mint ami a fosszilis üzemanyagokból származik. Azok a bio üzemanyagok, amik hulladékból és melléktermékekből készülnek, nem tartoznak ebbe a csoportba, de ezekben kevés potenciált látnak a kutatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás során a szakemberek egy új műszert használtak, amit Szén lehetőség mérőnek neveztek el. A műszer összeveti azt a szén-dioxid mennyiséget, amit egy erdős terület tárol, és a felszabaduló szén-dioxid mennyiségét, ami az erdőirtásból származik. Az említett tanulmány az első, ami ezt az eszközt használja. Tény, hogy minél több földet felhasználunk az erdők rovására, annál nagyobb az éghajlatra kifejtett hatás, de ezt eddig nem vették figyelembe a biofarmok kialakításakor, mondta Stefan Wirsenius. Ez a hatás ráadásul globálisan jóval nagyobb problémát vetít előre, mint az üvegházhatás, amivel számolni szoktak a biogazdaságok létesítésénél. Felmerül a kérdés, hogy az eddigi tanulmányok miért nem számoltak a földfelhasználás következtében számolandó plusz szén-dioxiddal, a szakember szerint ennek több oka is lehet, a legszembetűnőbb az, hogy csak a már megszokott, addig bevált mérési módszereket alkalmazták, pedig a kutatás során használt új méréssel viszonylag könnyen meg lehet figyelni a széles környezeti összehasonlításokat.

Ha fogyasztói szempontból vizsgáljuk a témát, Stefan Wirsenius szerint a kutatásuknak nem az a célja, hogy a vásárlók ne vegyenek többé bio élelmiszereket. A biotermékeknek sok előnyük van a hagyományossal szemben, például egészségesebbek, és az állatok szempontjából sokkal kedvezőbbek, hiszen jobb körülmények közt tenyésztik őket. Mindezek ellenére, ha az éghajlatra gyakorolt hatásokat nézzük, akkor a tudományos álláspont az, hogy a biofarmok károsabbak, és így kerülendőek.

Azoknak a fogyasztóknak, akik szeretnék kihasználni a biofarmok pozitívumait, de nem akarnak ártani az éghajlatnak, a szakember azt tanácsolja, hogy inkább az élelmiszerek típusait válasszák meg jobban, és ne azt nézzék, hogy bio vagy hagyományos farmról származnak-e a termékek. A kutató szerint a legjobb lépés az lenne, ha az emberek kevesebb marhát és bárányt ennének, továbbá ha a kemény sajtokat is elhagynák, és inkább zöldségekből, vagy más húsfajtákból vennék magukhoz a szükséges fehérjemennyiséget. Sertés, csirke, hal, tojás; ezeknek lényegesen kevesebb az éghajlatra gyakorolt hatása, mint a marhának és a birkának.

Via: ScienceDaily

NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 10. péntek
Melánia
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33