Elkóborolt a család fekete báránya, pontosabban fekete malaca, amely most gazdáját keresi Győrben. Vasárnap délután épp az Újváros Lidl parkolóban látták. Nem hiányzik valakinek a...
Így hódítja meg a magyar vidéket a csúcsgasztronómia: 2 étterem, aminek imába foglalhatod a nevét
Győr és környéke ideális helyszín egy családi hosszú hétvégéhez. A sok látnivaló mellett érdemes a szűken értelmezett régió éttermeit is kipróbálni. Mi a pannonhalmi Viatorban és a győrújbaráti Pipacs étteremben jártunk, mindkettőt csak ajánlani tudjuk. Bónuszként egy nem is annyira titkos tipp: már csak a Pausa Apátsági kávéház krémeséért is érdemes elutazni Pannonhalmára.
Viator, Pannonhalma
Ha Pannonhalma, akkor Viator, aki egy kicsit is érdeklődik a gasztronómia iránt, az már biztosan hallott az apátság 2010 óta üzemelő étterméről, aki pedig szívesen költ finom ételekre, annak egyszer el is kell mennie oda. Így voltunk ezzel mi is, és már napokkal az érkezésünk előtt foglaltunk asztalt, ami ajánlott is, kiemelt időszakokra (hétvége, dél, vacsoraidő) nem könnyű helyet kapni. Maga az apátságtól néhány száz méterre fekvő épület a hatalmas beton- és üvegfelületeivel elsőre furcsának tűnhet, de a szellős terekkel, a nagy terasszal és a sok fafelülettel sikerült elérni, hogy ne is hasson teljesen tájidegennek.
Bentről nézve értelmet nyernek a formák, a széles üvegtáblákon keresztül gyönyörű panoráma nyílik az apátságra, a környező erdőkre és az apátsági szőlőültetvényekre.
A vendéglátás itt már az üdvözlésnél kezdődik, a mosolygós pincérek nem csak a felnőttekkel, a gyerekekkel is kedvesek. Az italválasztékban természetesen ott vannak az apátsági pincészet borai, akár régebbi, a pincészetnél már nem kapható évjáratokból is. A szezonálisan megújuló étlapon található ételekhez a jó minőségű alapanyagokat igyekeznek földrajzilag minél közelebbi termelőktől beszerezni, a fűszerezéshez az apátsági gyógy- és fűszernövénykert terményeit is használják.
Mi kovászos uborka krémlevest, rizottót, marhanyakat, gyerekételnek marhahúsos tésztát, desszertnek pedig madártejhabot kértünk. Bár a főételek is nagyon finomak voltak, amit sokáig nem felejtünk el, az a leves és a desszert volt. Az uborka krémleves hideg leve csavaros üvegben, a betét pedig már a tányéron érkezik és a vendég előtt öntik a kovászos uborka lét a tányérra, főleg melegben egyszerűen isteni az íze!
A madártej hab az aszalt gyümölcsökkel szintén zseniális volt, nagyon habos, könnyű, és nem túl édes.
A Viator most már évek óta az egyik legjobb vidéki étterem, ennek megfelelően nem is olcsó, az előételek ára 2500-3500, a leveseké 1500, a főételeké 3000-6000 forint körül alakul, de kérhetünk degusztációs menüt is 12000 forintért (apátsági borokkal 18000 forint).
Pipacs Étterem, Győrújbarát
Győrtől 10 kilométerre fekszik Győrújbarát, a 6000 fős településnek több étterme is van, amik közül talán az egyik legkevésbé hangulatos pont az a Pipacs Bisztró, amit az étteremkalauzok az egyik legjobbnak írnak. Sajnos a hangulat az egyik leggyengébb pontja a Pipacsnak, amiben szerepet játszanak az 1990-es éveket idéző bordó kiegészítők, de sokat ront a helyzeten a hidegfehér ledes belső világítás is. Nappal természetes fénynél valószínleg más a helyzet, jó időben a kinti terasz pedig mesés lehet, de mi ősszel, és este mentünk oda enni, és elsőre sajnáltuk, hogy nem a Pipaccsal szemközti Sarokház Étterembe foglaltunk asztalt, sokkal hangulatosabbnak tűnt.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Az első benyomások sokkal rosszabbak nem lehettek volna, de ez csak addig tartott, amíg nem találkoztunk a Pipacs személyzetével, ugyanis a pincértől a szakácsig mindenki kedves és profi vendéglátó volt. Érkezés után nem sokkal kaptunk egy kis meglepetés előételt, már abból a kecskesajt tálból és a friss házikenyérből is kiderült, hogy a Pipacs olyan hely, ahol nem csak az alapanyagokra, az ételek elkészítésére, hanem a tálalásra is odafigyelnek.
Az egyik főételnek csirkepaprikást kértünk, kapros túrógombóccal és tejfölhabbal, a másik választás a szürkemarha pofára esett, azt vadas mártással és zsemlegombóccal tálalták. Mindkettő nagyon finom volt, főleg a kapros túrógombóc.
A nagy meglepetés azonban a desszert volt, gesztenyés téli fagylaltot kértünk, ami aszalt szilvával és fekete ribizli szósszal érkezik. Ez gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy Magnum pálcikás jégkrém, kívül fehér csokoládéval, belül pedig gesztenyepürével. Egyszerűen zseniális.
Összességében az első sokk után nagyon pozitívan csalódtunk a Pipacsban, a felszolgálás első osztályú, az ételek finomak, az adagok pont jól vannak belőve, 2 fogással (előétel+főétel, főétel+desszert) jól lehet lakni, ráadásul 5 külön fogással a gyerekekre is gondolnak, bár túlságosan egészséges opció nincs, a legnépszerűbb rántott ételeket elkészítik. A levesek ára 1400, a főételeké 3000-4000, a desszerteké pedig 1600 forint körül alakul.
Az első osztályú felszolgálás, a jó minőségű alapanyagokból készült finom ételek, a szombat esti gyér forgalom és a jóval magasabb bérekkel hívogató Ausztria közelsége alapján végig azon gondolkodtunk, hogy jön ki a matek a Pipacsban. De ezen gondolkodni nem a vendégek dolga, addig, amíg még van Pipacs, mindenkinek ajánljuk, hogy menjen el oda!
Bónusz: Pausa Apátsági Kávéház, Pannonhalma
A pannonhalmi apátság környékén több irányba is tehetünk túrákat, érdemes például megnézni az arborétumot, a levendulás és gyógynövénykertet, a Boldogasszony kápolnát vagy a Boldog Mór-kilátót, de érdemes lesétálni a település központjába is, ott található ugyanis az a kávéház, ahol a Világ Legfinomabb Krémesét készítik, már csak ezért a desszertért is érdemes ellátogatni Pannonhalmára. A kávéház fagylaltja és macaronja is isteni, de a helyben készült francia krémes és a levendulás mille feuille egyszerűen verhetetlen.
Brutális gyilkosság Zalaegerszegen: halálra verték, felgyújtották és feldarabolták a hajléktalan nőt
Egy félméteres vascsővel verte halálra élettársát a hajléktalan a zalaegerszegi ZTE-pálya mögött.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
-
Vásárlásra vagy felújításra költenéd a lakástakarékot?
Mennyire ismered a lakás-előtakarékossági lehetőségeket a többi megtakarítási formához képest?
-
Béren felüli juttatások 2025: így változhat a cafeteria
A Multi-Pay szakértői szerint a vállalatok jelentős része nem tudja hatékonyan működtetni a béren felüli juttatások rendszerét.