10 °C Budapest
Close up grandmother hand press on calculator for counting about monthly expense or planning money management after retired concept

Beválni látszik az új eÁfa rendszer: nő a felhasználók száma, nézzük mit mutatnak a számok

2024. október 22. 18:03

Az általános forgalmi adóval kapcsolatban 2024 talán legizgalmasabb és legfontosabb újdonsága az adóhatóság eÁfa rendszerének elindulása volt. Az adóhatóság új korszakot nyitott a bevallási kötelezettségek teljesítése terén a rendszer januári bevezetésével és elérhetővé tételével. Legutóbbi online előadásunkon Horváth Tibor, a NAV Központi Irányítás, Ellenőrzési Főosztály, főosztályvezetője volt a vendégünk, akivel arra kerestük a választ, hogy az elmúlt háromnegyedév fényében hol tart most a NAV eÁfa rendszere, mik az adózói tapasztalatok a rendszert illetően, illetve milyen újítások, fejlesztések várhatók a közeljövőben.

Az eÁfával kapcsolatos jogszabályok idén január 1-jétől hatályosak és első alkalommal 2024.február 1-jétől nyílt lehetősége az adózóknak arra, hogy az eÁfa rendszeren keresztül – a webes felületen, vagy az ún. M2M gép-gép kapcsolattal (a továbbiakban: M2M) – nyújtsák be az áfa bevallásaikat. Mivel egyelőre még korlátozottan állnak rendelkezésre a piacon gépi interfészes megoldások – amelyek szükségesek az M2M rendszer használatához – ezért az adózók az elmúlt hónapokban elsősorban a webes felületen keresztül próbáltak ismerkedni az eÁfával és tesztelték annak működését.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a webes felületen keresztül elérhető eÁfa célközönsége alapvetően a mikro és kisvállalkozások. Így a nagy volumenű, komplex ügyletekkel és speciális igényekkel rendelkező adózók számára a gépi megoldás, az M2M alapú eÁfa rendszer ajánlott és számukra ez jelenthetne igazi áttörést a bevalláskészítés során. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy számos nagyvállalkozás próbálta ki a webes felületet, és fogalmazott meg építő jellegű visszajelzéseket az adóhivatal felé. Ugyanakkor számukra a webes felület nem tekinthető reális alternatívának a gép-gép kapcsolattal szemben, tehát az eÁFA előnyeinek kihasználásához az M2M rendszer elengedhetetlen” – mondta Horváth Tibor, a NAV Központi Irányítás, Ellenőrzési Főosztály, főosztályvezetője.

Az eÁfa rendszer fejlesztései megvalósultak, annak érdekében, hogy valamennyi adózói igényt ki tudja elégíteni. A legutóbbi fejlesztés az önellenőrzési lehetőség beépítésére irányult, ami július 1-jétől mind a webes, mind az M2M eÁfa rendszerben elérhető.

Ezek a fejlesztések egyre több adózó kedvét hozhatják meg ahhoz, hogy kipróbálják és hosszú távon is használják az eÁfát. Hiszen az önellenőrzés elérhetővé válásával, most már az áfa-bevallás valamennyi formája ÁNYK nyomtatvány nélkül is teljeskörűen elkészíthető

– tette hozzá Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere. Az elmúlt időszak adózói visszajelzései is azt mutatták, hogy az önellenőrzés beépítése egy fontos mérföldkő volt, hiszen sokan kivártak a rendszer használatával mindaddig, amíg ez a funkció nem vált elérhetővé. „Az önellenőrzési funkció júliusi elindulása óta jól láthatóan folyamatosan egyre többen használják a rendszert, folyamatos növekedés tapasztalható az így beküldött eÁfa bevallások számában is. A jövőbeni újítások is elősegíthetik a rendszer népszerűségének további növekedését, hiszen már fejlesztés alatt van az A60-as nyomtatvány, azaz a Közösségi Összesítő Nyilatkozat beadásának lehetősége az eÁfa rendszerben. Továbbá, jövő évtől képes lesz a rendszer a csoportos áfa alanyok, valamint a jogelőd-jogutód kapcsolatot érintő tranzakciók kezelésére is” – mondta Horváth Tibor, a NAV Központi Irányítás, Ellenőrzési Főosztály, főosztályvezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Jelenleg opcionális a rendszer használata és még az ismerkedés fázisában vannak az adózók. Az viszont már jól látható, hogy az ÁNYK rendszer egyre kevésbé felel meg a modern kor kihívásainak és annak fejlesztése helyett a jövőbeni fejlődési irány várhatóan az eÁfa rendszer kötelezővé válása lehet, amelynek sikere esetén hasonló XML alapú bevallások terjedhetnek el más adónemek tekintetében is.

A kötelezővé váláshoz azonban elengedhetetlen, hogy az eÁfa rendszer teljeskörűen képes legyen kiszolgálni az áfával kapcsolatos adózói igényeket, továbbá rendelkezésre álljanak a technikai feltételek is a gépi interfészes M2M eÁfa bevallások elkészítésére. Bíztató ugyanakkor, hogy a piaci szereplők és az adózók is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a rendszer iránt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 22. 17:51
Lapunk több forrásból megerősített információi szerint a magyar állam és a MOL közös közérdekű vagyo...
Kiszámoló  |  2024. október 22. 14:59
A GKI oldalán jelent meg egy új elemzés, ami az úgynevezett "keleti nyitás" hatását vizsgálja. Mint...
Bankmonitor  |  2024. október 22. 11:03
Megjelentek az augusztusi kereseti adatok, borzasztóan nagyok a különbségek Magyarország egyes megyé...
Holdblog  |  2024. október 22. 07:22
A Neste egy briliáns vállalat, az árfolyama 75 százalékot zuhant 2020 óta. A cég csalódást keltő és...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?