Frankfurt am Main, Hesse, Germany.

Végre véget ér a gazdasági válság Európában? Meglepő, ami most kiderült, ez várhat ránk

2024. október 15. 19:02

Az euróövezet gazdasága enyhe élénkülést mutat, bár a növekedés továbbra is visszafogott. Az ipari termelés bővülése, a javuló befektetői hangulat és a növekvő hitelkereslet pozitív jeleknek bizonyulnak, az Európai Központi Bank (EKB) pedig várhatóan folytatja a kamatcsökkentést. A gazdasági mutatók javulása ellenére a szakértők továbbra is óvatos becsléseket alkalmaznak a jövőbeli kilátásokat illetően - számolt be a Reuters.

Az Eurostat adatai szerint az euróövezet ipari termelése augusztusban 1,8%-kal nőtt havi szinten, ami meghaladta az elemzői várakozásokat. Éves összevetésben 0,1%-os növekedést regisztráltak, amit főként a beruházási és tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet élénkülésével magyaráznak. Németországban, a térség legjelentősebb gazdaságában különösen erős, 3% feletti havi növekedést mértek az ipari szektorban.

Pozitív kilátások

A német gazdaság szempontjából további pozitívum, hogy a ZEW gazdasági hangulatindex októberben a vártnál nagyobb mértékben, 13,1 pontra emelkedett a szeptemberi 3,6 pontról. A javulás hátterében az alacsony és stabil inflációs várakozások, a további kamatcsökkentési kilátások és az exportkereslet enyhe javulása állnak. Az EKB legfrissebb felmérése szerint a vállalati hitelek iránti kereslet is növekedésnek indult a harmadik negyedévben, és további bővülés várható az év utolsó három hónapjában is.

2022 harmadik negyedéve óta először fordult elő, hogy a bankok a vállalatok hitelek iránti keresletének vagy a hitelkeretek lehívásának mérsékelt nettó növekedéséről számoltak be

- olvasható a bank közleményében.

A pozitív jelek ellenére a szakértők továbbra is óvatosak:

Az iparral kapcsolatos várakozások az év hátralévő részében továbbra is visszafogottak maradnak. Az eurózóna iparával kapcsolatos aggodalmak listája jelenleg hosszú, így elég nehéz elképzelni az ágazat élénk fellendülésének kezdetét

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott Bert Colijn, az ING közgazdásza.

Közel a 2%-os inflációs cél

Az EKB várhatóan folytatja a kamatcsökkentést, mivel az infláció már közel van a 2%-os célhoz. A pénzpiacok jelenleg teljes százalékpontos kamatcsökkentést terveznek az idei évre, és további egy százalékpontot jövőre, ami az irányadó kamatláb felére csökkenését jelentené a korábbi 4%-os csúcshoz képest.

A gazdasági mutatók javulása és az EKB várható lépései együttesen táplálják az azzal kapcsolatos reményeket, miszerint az euróövezet gazdasága, ha lassan is, de növekedési pályára állhat. Ugyanakkor a globális gazdasági kihívások, köztük a kínai kereslet gyengülése és az energiaárak alakulása továbbra is bizonytalansági tényezőt jelentenek a térség gazdasági kilátásaira nézve.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 15. 20:18
Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötl...
MEDIA1  |  2024. október 15. 15:53
A cég technikai okokkal magyarázza a fejleményt.
Kiszámoló  |  2024. október 15. 10:05
A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hog...
Holdblog  |  2024. október 15. 09:15
Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?