23 °C Budapest
Kardoskút, 2023. május 9.Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszédet mond Magyarország elsõ hidrogén-elõállító üzemének avatásán a Békés vármegyei Kardoskúton 2023. május 9-én. Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy 2,5 megawatt összteljesítményû elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelõkészítõ technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.MTI/Rosta Tibor

Lantos Csaba: új elektromosautó-támogatási pályázat készül

2024. október 10. 11:33

Lantos Csaba energiaügyi miniszter ma a Portfolio Energy Investment Forum 2024 konferenciáján vázolta a magyar energetikapolitika jövőjét. Beszédében kiemelte, hogy a magas gáztárolói töltöttségnek köszönhetően idén nem várható ellátási probléma. A zöld átállás kapcsán rámutatott, hogy a napelemek terjedése jelentős kihívást okozott, ezért a kormány az energiahálózat megerősítésén dolgozik. Az energiaszuverenitás érdekében számos kormányzati program van folyamatban. Lantos előadásában jelezte, hogy várható az elektromos autókra vonatkozó támogatási pályázat meghosszabbítása, amely a vállalkozók után a családok számára is elérhetővé válhat.

Nem lesz ellátási probléma Magyarországon

Lantos Csaba energiaügyi miniszter előadásán kiemelte: az elmúlt években számos kedvezőtlen dolog történt a piacon, elsősorban a koronavírusra és az energiaválságra lehet itt gondolni, ezeknek köszönhetően felborultak az ellátási láncok – korábban a hatékonyságról szólt minden, azonban fókuszba került az ellátás biztonsága. Európa 62 százalékban nem képes a saját energiáját előállítani, aminek következtében bármilyen sokk kifejezetten nagyot üt Európában, nem véletlen, hogy úgy megugrott a földgáz ára korábban, teszi hozzá Lantos.

Európa versenyképessége veszélyben van, ez különösen igaz az energetika területén – egy kínai vállalat fele olyan áron tud ipari áramhoz jutni, mint egy európai versenytárs, emeli ki a szakember.

Ha nem tudjuk kezelni ezt a problémát, akkor tartós és súlyos versenyhátrány lesz az energia-intenzív iparágakban.

A miniszter szerint nem lesz olyan gyors a zöld átállás Európában, a földgáz tartósan velünk maradhat még és fontos szerepe lesz az átmenetben, ez a magyar piacra is igaz. Ami a hazai ellátási helyzetet illeti: a gáztárolói töltöttségek nagyon magasan, 93 százalék környékén állnak, ráadásul fogyasztás-arányosan is jól állunk, kedvező forgatókönyv esetén akár egy évig is elegendő lehet a hazai termelés és az eddig tárolt mennyiség együttese, ellátási probléma tehát nem lesz idén Magyarországon.

Az idei év végén valószínűleg leáll az orosz-ukrán gáztranzit, mi azonban már elsősorban délről kapjuk a földgázt, ezért nem fog nagy problémát okozni a hazai ellátásban az orosz forrás kiesése, magyarázza a miniszter.

Fókuszban az energiafüggetlenség, új pályázat jöhet

Lantos kiemeli: a magyar kormány alapvetően egy konzervatív klímapolitikát valósít meg, az 1990-es évhez képest eddig 43 százalékos kibocsátás-csökkentést ért el Magyarország, 2030-ig reális lehet az 55 százalékos csökkentés elérése. Az elmúlt években végbe ment egy jelentős napelem-boom Magyarországon, jelenleg már vannak olyan időszakok, amikor Magyarország teljes mértékben karbonmentesen állítja elő a villamos energiát. A megújulók részaránya 2030-ig 30 százalékra nőhet, tette hozzá a szakember.

Komoly kihívást jelent azonban a napelem-boom, tárolni kell ugyanis az itt megtermelt energiát: egyre gyakrabban történik, hogy negatív áramárak alakulnak ki, ez pedig csökkenti a napelemek megtérülését. Ráadásul komoly kilengések vannak az áram napon belüli árában is, este jelentősen feljebb megy és akár ezer euró környékére is rúghat az ár, napközben pedig a jelentős napelemes termelés miatt alacsony az ár. Ezzel a problémával kapcsolatban egy részletes elemzésben foglalkoztunk, amit itt lehet elolvasni.

A napelem-boom okozta kihívás miatt meg kell erősíteni az energiahálózatot, hangsúlyozza a miniszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezen felül a nukleáris energiatermelés fontosságát is hangsúlyozta Lantos, e nélkül nincs fenntartható klímapolitika a szakember szerint. A Paks 1. üzemidejét 20 évvel lehet majd nagy valószínűséggel meghosszabbítani, a Paks II belépésével még kedvezőbb lesz a helyzet.

Az energiaszuverenitás elérése érdekében számos kormányzati program folyik, jelentős állami támogatások ösztönzik az átmenetet; előadásában az elektromosautó-támogatási pályázat meghosszabbítását vetítette előre Lantos Csaba, a támogatás akár a családok számára is elérhetővé válhat a vállalkozók után, azonban még nem tart ott a helyzet, hogy a miniszter pontos részleteket tudjon közölni. Emellett a társasházak számára szeretnének energiaközösségeket létrehozni.

A geotermia is fontos része az energiaszuverenitásnak, folytatja Lantos. Itt egy kiszámítható és független energiaforrásról van szó, ráadásul Magyarországon jók hozzá az adottságok – a szabályozás már jóval kedvezőbb lett, indulnak a pályázatok és a projektek, 2035-ig mintegy 1 milliárd köbméter földgáz kiváltását okozhatja a geotermikus energiatermelés a jelenlegi tervek szerint. Ezen felül a biogáz és a biometán is fontos; ezzel kapcsolatban az idei év végén lesz döntés, és rövidesen épülhet egy szivattyús tározós erőmű Magyarországon.

 

Címlapfotó: Rosta Tibor, MTI/MTVA 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 10. 11:17
Magyar Márton épp akkoriban állt jogviszonyban a Volánbusszal, amikor testvére, az azóta a Tisza Pár...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 9. 22:03
2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 7...
Holdblog  |  2024. október 9. 08:20
A modern élet elengedhetetlen eszköze vagy figyelemgyilkos játékszer? Míg a zsebünkben hordott számí...
MNB Intézet  |  2024. október 8. 14:45
A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző ameri...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?