17 °C Budapest
Large rapeseed field with a wooden tower for the hunter (Brandenburg/ Germany)

Jó kilátásokkal, teli raktárral indul a vetési szezon: pozitív őszre számítanak a gazdák

MTI
2024. augusztus 7. 14:06

Megfelelő mennyiségű őszi kalászos vetőmag áll rendelkezésre a vetési szezon előtt - tájékoztatta a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerdán.     

A szervezet közleménye szerint az ágazati szereplők közreműködésével elindították a fémzárolt vetőmagok nagyobb arányú használatát ösztönző kampányukat a mezőgazdasági gazdálkodók körében. Az elvetett vetőmagok között jelenleg évente átlagosan mintegy 40 százalékot tesz ki a fémzárolt vetőmagok aránya, ezzel Magyarország lemaradásban van az európai átlaghoz képest.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hangsúlyozta: szeretnék tudatosítani, hogy a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomonkövethetőség biztosításának fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata.

 Perczel Péter, a szervezet kalászos és nagymagvú hüvelyes szekcióbizottságának elnöke ismertette: az őszi vetési szezon előtt minden évben felmérést végeznek a tagság körében, és törvény adta lehetőségeiket kihasználva tájékoztató árat állapítanak meg. A szövetség a piaci körülményeket figyelembe véve az őszi búzánál nettó 161 ezer, az őszi árpánál pedig 150 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a II. szaporulati fokú vetőmagokra. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

A szekcióbizottság elnöke kifejtette: az őszi kalászosok vetőmagja várhatóan fedezni fogja az igényeket. Az egy évvel ezelőtti alacsony terményárakhoz képest enyhe emelkedés tapasztalható, de jelentős eltérés van a takarmány és a malmi minőségi kategóriák között. Az országosan jellemző gyengébb takarmányminőség alacsonyabb várható árbevételét nem tudja ellensúlyozni a magasabb termésátlag, és ez kedvezőtlenül hat a fémzárolt vetőmag vásárlási szándékokra. Az elmúlt éveket jellemző egyre növekvő pénzügyi gondok szintén a fémzárolt vetőmagfelhasználás növekedése ellen hatnak - jelezte közleményében a vetőmag szövetség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 19:30
Döntött az ATV műsortanácsa az ÖT című közéleti vitaműsor sorsáról: e szerint a műsor folytatódik, d...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?