17 °C Budapest
A Szabadság-szobor naplementekor.

Ennek a fele sem tréfa: az egész világot maga alá temethetik a rossz amerikai adatok

2024. augusztus 6. 14:14

Az elmúlt napokban a globális részvénypiacok zuhanórepülésbe kezdtek, és az Egyesült Államok, Ázsia és bizonyos mértékig Európa kereskedési képernyőit villogó piros számok árasztották el. A hirtelen fordulatot az USA gazdasági lassulásától való félelem erősödése váltotta ki - írja a BBC.  

A szakértők szerint a félelem fő oka az, hogy a pénteken közzétett júliusi amerikai foglalkoztatási adatok a vártnál sokkal rosszabbak voltak. Az amerikai munkáltatók júliusban mindössze 114 000 új munkahelyet teremtettek, ami jóval elmaradt a 175 000 új álláshelyre vonatkozó várakozásoktól. Emellett a munkanélküliségi ráta is 4,3%-ra emelkedett, ami közel hároméves csúcsot jelent.

Ez kiváltotta a "Sahm-szabály" néven ismert jelenséget. A Claudia Sahm amerikai közgazdászról elnevezett szabály szerint, ha a munkanélküliségi ráta három hónap alatt átlagosan fél százalékponttal magasabb, mint az elmúlt 12 hónap legalacsonyabb szintje, akkor az ország recesszió kezdetén áll.

Az aggodalmakat tovább növelte, hogy az amerikai jegybank (Fed) múlt héten megszavazta, hogy nem csökkenti a kamatlábakat. Jerome Powell Fed-elnök jelezte ugyanakkor, hogy szeptemberben napirenden lehet egy kamatcsökkentés.

A technológiai vállalatok részvényárfolyamai is nyomás alá kerültek. A chipgyártó óriás Intel bejelentette például, hogy 15 000 munkahelyet szüntet meg. Piaci pletykák szerint pedig riválisa, az Nvidia esetleg kénytelen lesz elhalasztani új mesterséges intelligencia chipjének megjelenését.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezután vérfürdő következett be Nasdaqon - amely egy technológiai súlyú amerikai index -, ahol pénteken 10%-os zuhanást regisztráltak.

Ugyanakkor Claudia Sahm maga mondta hétfőn, hogy az ország nincsen recesszióban, de rajta kívül más közgazdászok - például Neil Shearing és Simon French - is úgy nyilatkoztak, hogy bár az adatok nem a legjobbak, annyira azért nem rossz a helyzet. Akárhogy is, a tegnapi drámai esést követően ma már korrigálni tudtak a piacok, ahogy erről korábban már a Pénzcentrum is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 19:30
Döntött az ATV műsortanácsa az ÖT című közéleti vitaműsor sorsáról: e szerint a műsor folytatódik, d...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?