19 °C Budapest
Százhalombatta, 2022. október 20.A Dunamenti Erõmû, amely a 794 MW-os teljesítményével a magyar villamosenergia-rendszer legnagyobb gáztüzelésû erõmûve. Szükség esetén azonnal indítható blokkjaival aktív szereplõje hazánk villamosenergia-termelési és energiakereskedelmi piacának. A Paksi Atomerõmû elindulása után úgynevezett csúcsra-járatásos és megszakításos üzemvitellel mûködik, a változó fogyasztási igények rugalmas kielégítésében mûködik közre. A 2011-ben befejezõdött korszerûsítése révén ma a hazai gázon alapuló villamosáram-termelés legmodernebb termelõ erõmûve. Elõtérben a Benta-patak.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Bajban lehetnek a paksiak, fontos adóalapot von el a várostól a kormány: az erőműre is kihat a döntés

2024. augusztus 1. 09:40

A kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Paks közigazgatási területén az atomerőmű kapacitásának fenntartására és az ahhoz kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ingatlanokat - írja a 24.hu. 

Orbán Viktor, miniszterelnök nemrég írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében az immár nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz szükséges önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát a Tolna Vármegyei Önkormányzat kapja meg.

Az augusztus közepétől érvényes rendelet szerint a különleges gazdasági övezet helyi adókötelezettségéből származó bevétel 62,5%-a Tolna Vármegye Önkormányzatát, míg 37,5%-a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatát illeti meg.

A bevételek legfeljebb 3%-át lehet a megyei önkormányzati feladatok működési költségeire, legfeljebb 17%-át pedig a megyei önkormányzat beruházásaira fordítani. A fennmaradó összeget a beruházással közvetlenebbül érintett települések osztják meg. Az atomerőmű dolgozóinak nagy része paksi lakos, így az iparűzési adó abból származik, hogy ők bemennek dolgozni.

Paks polgármestere, Heringes Anita szerint most alapvetően jó Pakson élni, de ha a várostól elvonják az adóalapot és az életminőség romlik, akkor semmi sem akadályozza meg a mérnökcsaládokat abban, hogy külföldre vándoroljanak magasabb fizetésért. Ennek ellenére a kormány már a paksi erőmű 2030-as bővítését tervezgeti

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. szeptember 8. 15:51
Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?