31 °C Budapest
Man hands holding movie clapper.Film director concept.camera show viewfinder image catch motion in interview or broadcast wedding ceremony, catch feeling, stopped motion in best memorial day concept.

Nem lassul a tempó, brutális bevételt könyvelhet el évente a gazdaság a filmiparnak köszönhetően

2024. július 28. 13:00

A többség számára valószínűleg nem újdonság, hogy az elmúlt évtizdekben Budapest a világ, de legalábbis Európa egyik központjává nőtte ki magát filmgyártás terén. A 90-es évektől kezdve olyan filmek készültek a magyar fővárosban, mint az Evita, a Die Hard 5, a Szállító 3., vagy a Szárnyas fejvadász második része. Szuperprodukciókból viszont az elmúlt években sem volt hiány. De pontosan hogyan jelentkezik számokban az a turbulencia, amit az ideáramló turisták és filmipari dolgozók jelentenek, és milyen városok lehetnek még népszerűek Budapesten kívül? Mostani cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A Nemzeti Filmintézet állítása szerint Budapest kirobbanó filmipari sikeréhez nagyban hozzájárultak a régióban elsőként bevezetett filmipari adókedvezmények, az ország építészeti és környezeti adottságai és infrastruktúrája, és nem kevésbé a világsztenderdnek megfelelő, modern filmstúdiók. Ezeknek, és az elsőrangú filmes szakember gárdának köszönhetően Magyarország a kontinens egyik komoly filmgyártó bázisává vált. Ráadásul a tempó nem lassul, éppen ellenkezőleg: a filmipar volumene dinamikusan növekszik, kiváló eredményeket hozott 2023-ban is – az elmúlt év során több mint 30%-kal növekedett a filmipari költés Magyarországon, és meghaladta a 300 milliárd Ft-ot, ez nemzetgazdasági szinten is jelentős összeg. Az erről szóló részletes nyilvántartás a Filmintézet oldalán is elérhető.

Magyarország az élre tört

Amikor arról beszélünk, hogy Magyarország Európa elsőszámú célpontja a külföldi blockbustereknek, tényleg nem túlzunk: a statisztika szerint az európai országok közül, az Egyesült Királyságot követően hazánk a második legnépszerűbb filmgyártó központ a nemzetközi produkciók számára. Ez az ágazatnak kreatív és sokszínű munkalehetőséget jelent, filmiparunknak pedig jelentős bevételt és az egész országnak óriási büszkeséget - különösen akkor, amikor a szakma legmagasabb nemzetközi szintjein is elismerik a hazai szakemberek tehetségét és tudását – fogalmaztak a Filmintézetnél.

Legfrissebb bizonyítéka ennek a Szegény párák című film Oscar- és BAFTA díja és világraszóló sikere, amely még egy konkrét magyar sikert is hozott: Mihalek Zsuzsa berendezőt Oscar-díjjal jutalmazta az Amerikai Filmakadémia. De a Dűne című rekordbevételű világsiker mindkét részét, sőt még a sorozatot is Magyarországon forgatták, magyar filmesek közreműködésével. Ráadásul azt se lehet mondani, hogy egy bizonyos rendező, vagy filmes réteg kiszolgálója lenne Budapest: az elmúlt években szinte az összes nagy, nemzetközi filmgyártól kaptak megkeresést: a Netflix, a Marvel, a Paramount, a 20th Century Studios, a Disney és Sony is egyre jelentősebb számú, több tízmilliárd forint költségvetéssel rendelkező filmalkotások gyártásának jövőbeli helyszínéül választotta Magyarországot.

A gazdaság egyik fő motorja

Az ezáltal generált bevételből pedig nemcsak a gyártók profitálnak, egyúttal számos kapcsolódó ágazat bevételeit és eredményességét is javítja a beszállítói hálózatokon keresztül. Ezek közül külön ki kell emelni a szállodaipart, azon belül is az ötcsillagos budapesti szállodák szerepét, logisztikai tevékenységet. A filmgyártás részének tekinthető a nagy értékű és nagy számú egyedi eszközök szállítmányozása, fuvarozása, raktározása is, valamint az építőipari tevékenység (díszlet építés, földmunkák, területrendezés, stúdióberuházások). A támogatási rendszer nemcsak a filmiparban, de a kapcsolódó ágazatokban is munkahelyek létrejöttét segíti, valamint az állami bevételek alakulására is pozitív hatással van, például adóbevételek, szolgáltatási díjak formájában. Ráadásul a magyar valuta is hálás lehet a külföldi produkcióknak: A költések legalább 60%-a forintban merül fel, amelynek forinterősítő hatása van, tekintve, hogy a külföldi produkciók finanszírozzák a magyar filmgyártási tevékenységet, melyhez általában forintot vásárolnak. A GDP-növekedésen túl pedig Budapest is profitál valamelyest a a bevételekből: a Fővárosi Önkormányzathoz és az egyes kerületekhez filmforgatás célú közterület-használat jogcímen súlyos összegek folynak be évente.

Sok idénymunkás is a filmekre támaszkodik

Külön említést érdemel, hogy még ha kevésbé is van szem előtt, egy teljes iparág épül rá a filmgyártásra, amely számos munkavállalónak jelent kiegészítő, sőt esetenként teljes havi bevételt. A filmipari statiszták foglalkoztatása egy speciális munkaterület, ahol az egyszerűsített foglalkoztatás rendszerét szokták alkalmazni. A statiszták általában a filmek hátterében vagy tömegjelenetekben szerepelnek, fizetésük egy Hollywood-i szuperprodukció esetén egy átlagos magyar sorozat vagy reklámfilm sokszorosa lehet. A munkáltató turisztikai idénymunkánál munkavállalónként napi 1300, alkalmi munkánál napi 2700, filmipari statiszta esetén 8000 forint közterhet fizet. Igaz, az extra hosszú forgatási napok extra pénzt is jelentenek a munkavállalóknak. Adókedvezmény azonban legfeljebb a napi minimálbér kétszeres összegéig alkalmazható, ami a maximálisan kifizethető napi munkabér összege is: 2024-ben ez 24.540 forint/nap/fő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A filmipar mellékágazataiban a legnagyobb mozgást talán mégis egy magyar film generálta 2024-ben. A legújabb magyar "szuperprodukció", a Petőfi életét feldolgozó kurzusfilm, a Most vagy soha! több mint tízezer statisztát foglalkoztatott a forgatás során, a kisegítő stáb pedig körülbelül ezer főre rúgott. Fóton másfél hektárnyi díszletvárost építettek csak a film kedvéért.

Budapesten kívül is van élet

Azonban nem Budapest az egyetlen magyar város, amelyet előszeretettel választanak filmforgatáshoz: Fótot előbb már említettük, de a fővároson kívüli, népszerű filmforgatási helyszínek között van Szentendre, Érd, Gödöllő és Dunakeszi is. Emellett számos olyan további vidéki helyszín is van, melyek egy-egy produkció speciális igényeit tudják kielégíteni. A közelmúltban Magyarországon készült produkciók közé tartozik a Vienna Game – Disney+ sorozat, a bécsi kongresszus (1814-15) idejében játszódik, amelyet az NFI Stúdió új fóti kültéri díszletében forgattak. A Nürnberg, Russel Crowe és Rami Malek főszereplésével, amely a második világháborút követő nürnbergi perről szól, és Amadeus mini-sorozat, mely a Sky csatornán lesz látható hamarosan.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a növekvő filmipar növekvő stúdió és szakember igényt is von maga után. Fóton az NFI Stúdióban és a mogyoródi Astra stúdióban is jelentős fejlesztések vannak folyamatban, melyek által összességében 22%-kal gyarapodik a magyar filmipar stúdiókapacitása a közeljövőben – zárták összegzésüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 8. 07:33