21 °C Budapest
Megszólaltak az elemzők a kamatdöntés kapcsán: erre lehet számítani a jövőben

Megszólaltak az elemzők a kamatdöntés kapcsán: erre lehet számítani a jövőben

2024. július 23. 20:06

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 6,75 százalékra csökkentette a hazai alapkamatot. A döntés összhangban volt az elemzői konszenzussal, bár voltak olyan várakozások is, amelyek kamattartásra számítottak. Az alapkamat mellett a kamatfolyosó két szélét is 25 bázisponttal csökkentették. Az Erste Bank és Equikor elemzői is megfogalmazták véleményüket. 

Az MNB közleményében hangsúlyozta, hogy a globális és hazai dezinflációt övező kockázatok, valamint a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága óvatos és türelmes monetáris politikát igényel. A jegybank folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat és a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján adatvezérelt döntéseket hoz az alapkamat mértékéről.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke, a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a szigorú irányultságú monetáris politika továbbra is prioritás a pénzügyi stabilitás fenntartása és az inflációs cél elérése érdekében. Az ülésen több tanácstag is a kamattartás mellett érvelt, de végül konszenzus született a kamatvágás mellett. A következő üléseken várhatóan a kamattartás és a kismértékű kamatcsökkentés lesz napirenden.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a külső egyensúlyi folyamatok kedvezően alakulnak, és megkezdődött a fiskális hiánycsökkentés is. Bár javult a globális kockázatvállalási hajlandóság, továbbra is változékony maradt. Az amerikai kamatvágási várakozások erősödtek, és a hiánycsökkentő intézkedések támogatják a költségvetési hiánycél elérését. Az MNB szerint ezek az intézkedések 2023-ban 0,6 százalékos, 2024-ben pedig 0,7 százalékos GDP arányos hatással járhatnak.

A hazai inflációs folyamatok vegyes képet mutatnak. A júniusi infláció alacsonyabb volt a vártnál, de a piaci szolgáltatások dezinflációja lassú, és a maginfláció emelkedhet. Az inflációs várakozások lassan mérséklődnek. Az MNB figyelemmel kíséri az inflációs kilátásokat, az országkockázati megítélést, a pénzügyi stabilitást és Magyarország régiós helyzetét.

A Fed és az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája is befolyásolhatja az MNB döntéseit. A Fed várhatóan szeptemberben kezdi meg a kamatvágási ciklusát, míg az EKB is fontolóra veheti a kamatcsökkentést. Ez a globális jegybanki lazítási ciklus növelheti az MNB mozgásterét a negyedik negyedévben.

A kamatdöntés hatására az euró-forint árfolyam a 389-390-es támasz-zónáról visszapattant, és emelkedni kezdett. A következő fontosabb ellenállási szint az 50 napos mozgóátlag 391,52-nél, majd a 30 napos mozgóátlag 393,79-nél található. A kamatdöntés bejelentését követően az árfolyam gyors ütemben erősödött.

Az MNB monetáris politikája továbbra is szigorú marad, de a kedvező piaci hangulat és a javuló gazdasági kilátások lehetővé tehetik a további kamatcsökkentéseket. Az év végi kamatszintet 6,25 százalékra várjuk, ami két, egyenként 25 bázispontos kamatcsökkentést jelenthet szeptemberben és decemberben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az MNB döntése és kommunikációja azt mutatja, hogy a jegybank körültekintően és adatvezérelten kívánja fenntartani a pénzügyi stabilitást és elérni az inflációs célokat, figyelembe véve a globális és hazai gazdasági környezet változásait.

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Create your own user feedback survey

Create your own user feedback survey

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 6. 19:34
Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt,...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 6. 14:29
Hazánkban egyelőre kevéssé elterjedt a távhűtés rendszere, Bécsben azonban nagy léptékben fejlesztik...
MEDIA1  |  2024. szeptember 6. 13:38
Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének magyarországi átültetését követően ki...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?