36 °C Budapest
Coins of Hungary. Stool Iris (Iris aphylla) depicted in the Hungarian twenty forint coin.

Ezzel nem számolt a magyar kormány: ősszel újra kilőhet a drágulás, meglepő számok érkeztek

2024. július 14. 10:04

A héten megjelent magyar inflációs adat kellemes meglepetést okozott: a KSH szerint 2024. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A friss számok nyilvánosságra hozatala után több elemző is módosította az idei pénzromlási ütemre vonatkozó várakozásait, és a kormány eredeti 6%-os éves inflációs prognózisától már jelentősen eltávolodtak - írta a Portfolio.

A pénzromlás üteme mindenkit meglepett, olyannyira, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői reakciójában úgy fogalmazott: minden várakozást felülmúlt az infláció júniusi mérséklődése. 2024. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Májushoz viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, az élelmiszereké 0,3%-kal csökkent.

Érdemes felidézni, hogy a kormány eredetileg 6%-os éves átlagos inflációval számolt 2024-re, amikor egy évvel ezelőtt benyújtották a parlamentnek az idei költségvetést. Az eddig megjelent hazai inflációs adatokból már sejteni lehetett, hogy messze nem 6% lesz az idei infláció, és az új adat még tovább erősíti ezeket a várakozásokat.

Az OTP Bank elemzői például tovább csökkentették az idei éves inflációra vonatkozó prognózisukat: most már csak 3,7%-os átlagos áremelkedést várnak idénre, szemben a korábban várt 3,8%-kal. Emellett a 2025-ös inflációs várakozásukat is lejjebb vitték: a korábbi 4%-ról 3,8%-ra. Ezt elsősorban az agrár-élelmiszerárak tekintetében bekövetkező árdinamika csökkenéssel magyarázták. Megjegyezték továbbá azt is, hogy a kockázatok felfelé mutatnak, főleg azok után, hogy a kormány adóemelő intézkedéseket jelentett be, ami növelheti a jövő évi inflációt.

Virovácz Péter, az ING Bank szenior közgazdásza is kiemelte értékelésében, hogy a piaci konszenzushoz képest lefelé mutató meglepetést okozott a júniusi infláció.

A magyar gazdaság teljesítménye gyengének tűnik a frissen beérkezett adatok alapján. A belső kereslet oldaláról aligha várható rövid távon érdemi inflációs nyomás. Ezzel szemben a munkaerőpiac továbbra is erős marad; a bérkiáramlás magasabb lehet a vártnál, ami további nyomást helyezhet a szolgáltatások árára. Emellett a friss kormányzati bejelentések és adóemelések előbb-utóbb vélhetően utat találnak majd áremelések formájában. Mindezek kétoldali kockázatként jelentkeznek az inflációs kilátásokban, némileg inkább felfelé mutató kockázatokkal - közölte.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint az új adatok beérkezése után valószínűsíthető, hogy az infláció mostani szintje (3,7%) körül vagy némileg fölötte alakulhat majd.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója rámutatott arra is: legutóbb júniusban vizsgálták felül előrejelzésüket az inflációs pályára vonatkozóan. Azonban mivel júniusban annyira alacsony lett az adat, elképzelhetőnek tartják annak további csökkentését.

Árokszállási Zoltán, az MBH Bank elemzési központjának igazgatója kommentárjában elárulta: éves átlagban 3,8%-ra csökkentették idei inflációs várakozásukat (júniusban még 4,1% volt). Előrevetíti továbbá azt is: legkorábban 2025 második felében érhető el stabilan fenntartható módon a jegybanki célként kitűzött 3%.

A kedvezőbb idei éves inflációs adat több csatornán keresztül hatással van mind háztartásokra mind pedig költségvetésre. Például idén nagyon jól járhatnak nyugdíjasok; januárban ugyanis 6%-os nyugdíjemelést kaptak – ha éves átlagban valahol 3,7% lesz idénre vonatkozva akkor reálnyugdíjemelésben részesülhetnek ami ritkaság számba megy manapság (2 ,3 %). Érdemes megemlíteni azt is: egyébként június hónap során nyugdíjas-inflációnk még alacsonyabb volt (3 ,6 %) mint normál-inflációnk .

Másrészt tervezettnél alacsonyabb-inflációnk fogyasztási-típusú-adók-bevételeken keresztül hathat költségvetésünkre . Áfa-bevételeink helyreállása ütemét akaszthatja el .

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. augusztus 14. 12:52
A személyi kölcsön 2024-ben is rendkívül népszerű, hiszen gyors és rugalmas hiteltípus, ami kényelme...
MEDIA1  |  2024. augusztus 14. 12:28
Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, az ELTE Média Tanszékének vezetője azt nyilatkoz...
Holdblog  |  2024. augusztus 13. 08:00
Balásy Zsolt volt a Spirit FM-en Rónai Egon beszélgetőpartnere a múlt héten, miután a részvénypiac j...
Kiszámoló  |  2024. augusztus 12. 16:56
A mostani, három évig fix 7%-os állampapírt csak augusztus 15-ig lehet vásárolni, utána új sorozat j...
Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 14. szerda
Marcell
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?