Füstfelhők szállnak fel a kéményekből egy görögországi ipari területen.

Nagyon nagy bajban a magyar ipar: folyamatosan csökken a termelés, van innen út felfelé?

2024. július 12. 08:35

2024 májusában az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 1,1%-kal kisebb volt a 2024. áprilisinál.

Az ipari termelés volumene 5,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz képest 1,1%-kal mérséklődött. Az ipari export volumene 10,5%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át képviselő járműgyártás kivitele 16,6, a 12%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 33%-kal esett vissza.

Az ipar belföldi értékesítése 0,5, a feldolgozóiparé 1,5%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4%-kal csökkent, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 18,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 7,3%-kal nőtt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás volumene 14,5%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 18,6, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 10,3%-kal csökkent. A 10%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 18,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 32, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 12,0%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés 9,6%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,4%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 23%-kal csökkent, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,0%-kal nőtt.

A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 9,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, mindkét értékesítési irányban nőttek az eladások. A legnagyobb (23%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,0%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. További kilenc alágazatban 0,7 és 23% közötti mértékben nőtt a termelés, a legerőteljesebben a malomipari termék, keményítő, a legkevésbé az egyéb élelmiszer gyártásában. Mindössze egy alágazatban volt kisebb a kibocsátás az egy évvel azelőttinél: a csekély súlyú dohánytermék gyártásában, 15,3%-kal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az előző havi növekedéssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása májusban 7,2%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest, elsősorban a külpiaci eladások visszaesése miatt, miközben a hazai eladások bővültek. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,1%-kal nagyobb, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 4,9%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Az előző havi csökkenés után a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása kismértékben, 0,2%-kal nőtt.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (5,7%-kal) és Észak-Alföldön (0,6%-kal) nőtt, a többi régióban 0,7 és 12,2% közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 16,6%-kal kisebb volt a 2023. májusinál. Az új belföldi rendelések 8,3, az új exportrendelések 18,0%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány május végén 24%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17