Kézben tartott magyar forintérmék

A gigagyárak sem húznak ki a bajból? Fájóan nagyot reccsenhet a magyar gazdaság 2024-ben

2024. július 12. 12:59

Egyszerre három olyan adat is elmaradt a várakozásoktól, amelyek együttes romlása a GDP csökkenését is hozhatja. A kiskereskedelem, az exportadatok és az ipar sem muzsikálvalami ényesen, de a Pénzcentrum által megkérdezett makroelemzők szerint nem ennyire egyszerű a helyzet. Annyi biztos most, hogy a felívelés az év vége felé következhet csak be - ha egyáltalán.

Bár a koronavírus-járvány elejéhez képest volt is honnan visszakapaszkodnia, most megint úgy tűnik, hogy nem zár olyan szép évet az egyik legfontosabb gazdasági mutató, a bruttó nemzeti összetermék, vagy gyakrabban használt nevén a GDP. Ennek azonban alapos oka van: a közelmúltban egyszerre három indikátor, a kiskereskedelmi mutatók, az ipar teljesítménye és a külkereskedelmi mérleg sincsenek éppen erejük teljében, ami külön sem okozna megnyugvást, de hogy egyszerre legyenek rosszak, az már kihatással lehet a gazdaság teljesítményére - vagyis megint kevesebbet fog érni a pénzünk, és azt nem csak hosszú, hanem rövid távon is megérezzük.

A Pénzcentrum makroelemzők véleményét is kikérte, akik egyöntetűen úgy látják, hogy a GDP teljesítményére valóban kihathat, hogy a három, fentebb említett szektor egyszerre gyengélkedik. Ezeknek azonban különböző okai vannak, ezeket vettük most végig.

Nagy GDP-kilengésekről szólt a tavalyi év

Közgazdaságtani alaptörvénynek minősül, hogy ha a GDP két negyedéven át csökkenést mutat az előző negyedévhez viszonyítva, akkor már technikai recesszióról beszélünk egy adott ország gazdaságát illetően. Hazánkban ez legutóbb tavalyelőtt fordult elő: akkor minden negyedéves adat kisebb volt az előzőhöz képest, a tavaly év végi GDP pedig csaknem egy teljes százalékkal volt gyengébb, mint az egy évvel korábbi.

Mint a fenti infografikán is látható, a GDP az előző negyedévben egészen szépen teljesített, csaknem egy egész százalékot ugrott 2023 utolsó három hónapjához mérve. 2023 egésézére is igaz, hogy nem voltak ritkák az ehhez hasonló mértékű ugrások, 0,9 volt általában a differencia az előző negyedévhez képest - kiegyensúlyozottságról ennek ellenére sem beszélhetünk, mert ezt hol pozitív, hol pedig negatív irányba tette.

Nagyon rossz bőrben van a magyar ipar

Trippon Mariannn, a CIB Bank vezető elemzője a Pénzcentrumnak küldött válaszában azt írta, hogy meglátása szerint az ipar gyengélkedése még a második negyedéves adatokban is lerontja majd a bruttó nemzeti összeterméket.

Az ipar teljesítményét a negatív keresleti környezet rontja, míg a háztartások a reálkeresetek emelkedése ellenére továbbra is csak óvatosan költekeznek. A külkereskedelmi mérlegben viszont májusban is jelentős többlet keletkezett. A hazai ipar teljesítményére továbbra is nagyon rányomja bélyegét a gyenge belső és különösen külső keresleti környezet. Májusban kiigazított adatok alapján a várt mérsékelt emelkedéssel szemben 1,1%-kal visszaesett az ipar kibocsátása. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok 5,2%-os, a kiigazított számok 4,9%-os csökkenést mutatnak. A kibocsátás szintje az év első 5 hónapjában 2,4%-kal maradt el a bázistól. 2024-ben havi szinten csak egyetlen hónapban, márciusban tudott bővülni az ipari termelés, az április-májusi adatok alapján a szegmens jó eséllyel a második negyedévben is negatívan járul hozzá a teljes GDP-hez

- elemezte a helyzetet Trippon Mariann.

Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója ugyanakkor úgy látja, hogy amagyar iparnak most jelentős külső hatásokat is el kell viselnie, és ez is okozta a rossz adatokat.

Elsősorban az ipari export áll nagyon rosszul, a kiskereskedelemben a negatív meglepetés nem volt annyira számottevő. A kiskereskedelmi forgalom éves alapon 3,6%-kal bővül, havi alapon minimális emelkedést láthattunk, ami csak kismértékben marad el a várakozásunktól. Az ipari termelés már jóval gyengébb képet mutat, mivel ott három egymást követő hónapban is számottevő havi alapú visszaeséseket láttunk. A német ipari teljesít rendkívül rosszul, amit a magyar ipari szektor is megszenved

- mondta Árokszállási Zoltán. Természetesen ettől még a magyar ipar valóban gyengélkedik a külső hatásoktól függetlenül is:

Alapvetően a villamos berendezés gyártása, a járműgyártás és az elektronikai cikkeket gyártó szegmens az oka a rossz teljesítménynek, amit leginkább a gyenge külpiaci konjunktúra okoz. A hazai piacra termelő élelmiszeripar sokkal jobb teljesítményt nyújt

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- tette még hozzá az elemzési igazgató.

Miben bízhatunk?

A CIB Bank vezető elemzője szerint a kiskereskedelem sem növekszik egyelőre jelentősen, de ha lesz is ebben változás, akkor azt csakis az élelmiszer-kereskedelem hozhatja.

A kiskereskedelmi forgalom sem jelzi egyelőre, hogy érdemben erősödne a háztartások költekezési kedve. Májusban havi szinten mindössze 0,1%-kal tudott nőni a kiskereskedelmi forgalom. Éves szinten a nyers és a munkanaphatással kiigazított adatok is 3,6%-os emelkedést mutatnak. A növekedés motorját éves alapon még mindig az élelmiszerjellegű kiskereskedelem jelenti (6,3%), a nem-élelmiszer jellegű forgalom ennél jóval kisebb mértékben, 1,8%-kal nőtt tavaly májushoz képest. Az év első öt hónapjában 2,7%-os volumen emelkedést mutatott ki a KSH a teljes kiskereskedelembe

- írta Trippon Mariann. Hozzátette még azt is, hogy bár az exportban is érkeztek rosszabb adatok a korábbiaknál, összességében itt nem lesz annyira vesélyes a helyzet, és az év végére egy egészen szép szám jöhet ki.

A külkereskedelmi mérlegben májusban is jelentős, 1,146 milliárd eurós többlet keletkezett. Így az első 5 hónapban a pozitív egyenleg 6,74 milliárd euróra nőtt, a 12 havi gördülő egyenleg pedig 13,2 milliárd eurós szufficitet mutat. Májusban az előző hónaphoz viszonyítva (euróban számolva) a kivitel 5%-kal, míg az import 0,2%-kal csökkent. Az export értéke 8,8%-kal, míg a behozatal szintje 9%-kal múlta alul az egy évvel korábbi értékeket. A külkereskedelmi egyenleg látványos javulása mögött a nyomott import áll, ami egyre nagyobb részben a visszafogott fogyasztási és beruházási célú behozatalt tükrözi, míg az energia egyenleg esetében a nagy javuláson minden bizonnyal túl vagyunk. A havi többletek a következő hónapokban is fennmaradhatnak, de már kisebbek lesznek. A kivitel esetében gyors felpattanásra nem számíthatunk, míg az import szintje az élénkülő belső kereslettel párhuzamosan lassan emelkedhet. A romlás azonban csak annyit jelent, hogy a havi többletek mérséklődhetnek, 2024 egészében továbbra is 10 milliárd eurót meghaladó külkereskedelmi többletre számítunk. A GDP esetében az éves prognózisunk 2,5 százalék

- írta a CIB vezető elemzője.

Árokszállási Zoltán ugyanakkor éppen a kiskereskedelemben várja a felívelést, összhangban azzal, hogy egyre növekedni látszik a háztartások fogyasztási kedve - erre a felívelésre régen vártak már az elemzők. A GDP-növekedéssel kapcsolatban egyelőre nem változtatnak ők sem a prognózison.

A második negyedéves adathoz az ipar vélhetően nem fog tudni pozitívan hozzájárulni termelési oldalról, ugyanakkor a szolgáltatások, a kiskereskedelem vélhetően igen. Felhasználási oldalról a háztartások fogyasztása is vélhetően pozitív tényező lesz. Nagy kérdés a nettó export alakulása, itt az első negyedév kiugróan erős adatot hozott (leginkább azért, mert az import az exportnál is jobban csökkent, ami a két oldal közti különbséget, azaz a nettó exportot, felhúzta). Kérdés, hogy ez a második negyedévben hogyan fog majd alakulni. Összességében a gazdasági felívelés amúgy sem a második negyedévtől volt várható, inkább az év vége felé lehet markánsabb. Egyelőre tartjuk a 2,7%-os GDP előrejelzésünket az idei évre

- összegzett Árokszállási Zoltán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. augusztus 3. 12:07
Régóta nem írtam, de ilyen a nyár, nézzük mi történt az utolsó bejegyzés óta.További emelkedés érkez...
MEDIA1  |  2024. augusztus 2. 19:37
Az ügyészség helyt adott Ábrahám Róbert panaszának. A BRFK azonban tovább nyomoz.
Bankmonitor  |  2024. augusztus 2. 12:12
Augusztus elsejétől az állam megemelte a tranzakciós illeték nagyságát, vagyis a bankoknak emelt öss...
ChikansPlanet  |  2024. augusztus 2. 11:32
A legújabb jelentések szerint a fosszilis tüzelőanyagok, mint a szén, az olaj és a földgáz felhaszná...
Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 4. vasárnap
Domonkos, Dominika
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm