14 °C Budapest
Close-up Of Golden Stacked Coins On Justice Scale balance libra

3,3 ezer milliárdot költött el a kormány a nyugdíjakra júliusig: már most óriási a hiány

2024. július 8. 19:28

"A háború okozta kedvezőtlen külső hatások ellenére a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára. A magyar költségvetés az erős nyomás alatt is garantálja a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat. Emellett a költségvetés júniusban 107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb 6. havi mutatója" - közölte a Pénzügyminisztérium.

"Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2 656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2 640,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 145,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 161,9 milliárd forintos hiányt mutattak. Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 132,7 milliárd forintos deficittel" - közölte a PM.

"Kiemelendő, hogy június végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 2 009,5 milliárd forintot tettek ki, amely 649,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes.

Tartósan meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3 326,0 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1 352,7 milliárd forintot fordítottunk június végéig. Az uniós források érkezése hazánkba továbbra is folyamatos: június végéig 578,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 945,7 milliárd forintot tettek ki.

A kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az erősödő gazdasági teljesítmény és a javuló költségvetési folyamatok egyaránt segítik a 4,5%-os hiánycél elérését" - írta közleményében a Pénzügyminisztérium.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

                             

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. október 6. 08:11
Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizeté...
MEDIA1  |  2024. október 5. 19:54
Tömegtüntetést tartott Magyar Péter és a Tisza Párt az MTVA Kunigunda útján található székháza előtt...
ChikansPlanet  |  2024. október 4. 14:29
Az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan emelkedik a csomagolási...
Kiszámoló  |  2024. október 4. 08:30
Magyarország költi az egyik legkevesebbet GDP arányosan a nyugdíjasokra, egyedül Málta költ kevesebb...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 6. vasárnap
Brúnó, Renáta
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?