Kegyetlen, ami Miskolctapolcán történik: mi lesz így ezekkel az emberekkel?
Nagy az aggodalom Miskolctapolcán, ahol a barlangfürdő leégése több száz ember megélhetését veszélyeztetheti.
Nagy az aggodalom Miskolctapolcán, ahol a barlangfürdő leégése több száz ember megélhetését veszélyeztetheti.
Gyakran nagy bizonytalanság övezi, hogy a mára szinte mindenhol alkalmazott szervizdíj megegyezik-e a borravaló fogalmával.
Így trükköznek az árakkal az agyafúrt balatoni büfések: kiakadtak a vendégek, ez mindennek a teteje!
Az Agrárszektor annak járt utána, mik a főkülönbségek a magyar és az osztrák falusi turizmus és a mezőgazdaság között.
Már 2005 óta találkozhatunk a szervízdíj fogalmával, még mindig nem világos a magyar vendégek számára, miben különbözik ez a borravalótól.
2022 után a 2023-as év is óriási kihívást jelent a szektor számára: a magas infláció kivétel nélkül minden vendéglátóhely életét befolyásolja.
A Vendéglátók Ipartestülete szerint a kisvállalkozások többsége viszont továbbra sem áll készen az átállásra.
Csaknem minden harmadik üzletben jogsértést tártak fel a pénzügyőrök az ország egész területén.
A vendéglátókat sújtó megnövekedett költségek mellett egy újabb terhet kaptak a nyakukba: a csomagolóanyagok ára is az egekben van már.
Nemcsak a lakossági fogyasztókat lepte meg az új rezsiszámla, hanem sok vállalkozót, köztük a vendéglátósokat. Van, akinek 22 millióra nőtt a rezsiszámlája.
Vannak vendéglátósok, akik szerint a büfék szenvedik majd meg a legjobban a rezsicsökkentés csökkentését, mások szerint pedig a középkategóriás éttermek vannak veszélyben.
A vendéglátósoknak nem csak az egyre növekvő inflációval és az energiaárakkal kell megküzdeniük: soha nem látott munkaerőhiány sújtja a szektort.
Rövidített nyitvatartással, kisebb választékkal várják a balatoni vendéglátósok az idén a vendégeket.
Az éttermek átlagosan 20-30 százalékos emelés mellett dönthetnek.
Júniusban a vendéglátóhelyek forgalma már megközelítette a válság előtti szintet, a vendéglátók nagy része ettől függetlenül továbbra is a létfenntartásért küzd.
Bár már akkora a bevétel az éttermekben, mint a járvány előtt, így sincs egyszerű helyzetben az ágazat. A gondot a munkaerőhiány és a növekvő bérigények okozzák.
A régi alkalmazottak már rég elhelyezkedtek, nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély ősszel, jövőre.
Ugyan valóban lehet már a teraszokon és védettségi igazolvánnyal bent is fogyasztani, de a költségekkel nem növekedett párhzamosan a forgalom.
Akár ki is írhatják egy táblába, hogy a hely a covid-vírus szempontjából biztonságos, itt mindenki be van oltva - mondta Kovács László, a magyar vendéglátók ipartestületének elnöke.