Indul a dráma a magyar boltokban: nagyot drágulhatnak a karácsony alapélelmiszerei
Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke szerint az év végi kereslet csúcsszezonban további nyomást gyakorolhat az árakra.
Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke szerint az év végi kereslet csúcsszezonban további nyomást gyakorolhat az árakra.
A dió nem csupán a karácsonyi bejgli elengedhetetlen alapanyaga, advent időszakában sokkal több is ennél: jelkép, a gazdagság, a termékenység, a hosszú élet szimbóluma is.
Az adventi időszakban jelentősen megnő a dió iránti kereslet a hazai fogyasztók körében.
2024 telén különösen érdemes figyelni a boltok leárazásait, mert egy-egy szükséges alapanyagot jókora kedvezménnyel is meg lehet csípni.
Bizonyos diófélék és szárított gyümölcsök esetében is kötelező lesz 2025. január 1-jétől a származási országot jelölni.
Skót kutatók felfedezték, hogy a brazil dióban és más élelmiszerekben megtalálható szelén kulcsszerepet játszhat a mellrák terjedésének megakadályozásában.
Még mindig nagyon sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvény, ez nem tesz jót a magyar dió versenyképességének.
A magyar termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan.
Hiába állt csökkenő pályára az infláció, majdnem ötezer forintba kerül idén egy minőségi cukrászdai bejgli.
Az ünnepi készülődést, ha pénztárcakímélésről van szó, nem lehet elég korán elkezdeni.
Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók. A múlt évi aszály után a termés mennyiségében és minőségében is jelentős előrelépés várható.
Nagyon durva pusztítást tud végezni a dióburok-fúrólégy, de egyáltalán miről ismerni fel?
Mára már 6000-7000 forintot is elkérnek a kedvelt karácsonyi alapanyagért, így pedig sokan már meggondolhatják, kerül-e dió a bejglibe.
Mi is megkérdeztük a nagyobb üzletláncokat, valamint a Magyar Cukrász Ipartestületet, hogy ők hogyan készülnek a bejgli-szezonra.
A hazai dióültetvényeken gyenge, közepes termést takaríthattak be ebben az évben a termelők, egyes budapesti piacokon kilónként akár 4500 forintot is elkérnek a dióért.
A fúrólégy az idén sem tétlenkedett, ennek pedig brutális kihatása lehet az idei magyar diótermélésre.
Szeptember második felében bizony már a dió is kezd beérni – nagy kincs, ha van ilyen fánk a kertünkben, hiszen a terményt a piacokon és a boltokban szó szerint aranyáron mérik.
A magyar diótermesztés az utóbbi években elvesztette a versenyképességét a nemzetközi piacon.
Indul a karácsonyi bejgli őrület, már hetek óta elérhető a sütemény a boltok és cukrászdák polcain.
Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első szakasza, kedvező tapasztalatokkal zárták a szakaszt.