13 °C Budapest

Hogyan védhetjük meg üresen maradt nyaralónkat?

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 09:27

Miközben a nyári hónapokban sokszor a nyaralás miatt üressé váló lakások jelentenek könnyű célpontot a betörők számára, addig ősztől tavaszig a fokozatosan elnéptelenedő nyaralóházak válnak kedvelt betörési célponttá. Emellett az elemi csapások is veszélyeztetik a hétvégi házakat, éppúgy, mint a lakóépületeket. Hogyan csökkenthetők a nyaralókra leselkedő kockázatok?

Sok üdülőtulajdonos tapasztalja keserűen évről évre az első tavaszi szemle során, hogy hétvégi házában idegenek jártak. Időnként nem is az eltulajdonított értékek miatt éri kár őket, hanem a több-kevesebb ideig az épületben meghúzódó elemek rongálása, törése-zúzása jelent tetemes anyagi kárt.

A lakásbetörésekhez hasonlóan a nyaralókba is az ajtókon és az ablakokon keresztül jutnak be legtöbbször illetéktelenek, de a rendelkezésre álló idő miatt a tető- és falbontás sem ritka. Ezek az épületek ugyanis legtöbbször távol vannak a lakott területtől, így jóval védtelenebbek a betöréssel szemben. Emiatt aztán a betörés kockázatát lehetetlen kizárni, ám a kár sokféle módon kivédhető vagy csökkenthető.

A legfontosabb, hogy a téliesítés során lehetőleg távolítsunk el az épületből minden értékes ingóságot. Sem a házban, sem az udvarban nem érdemes szem előtt hagyni olyan tárgyakat, amelyek felkelthetik az érdeklődést. A nyílászárókra szerelt rácsok, illetve a jól láthatóan felszerelt riasztóberendezések is nagyobb eséllyel tartják távol a rossz szándékkal közeledőket.

Értelemszerűen tovább csökkenthető a kockázat, ha a nyaralási szezonon kívül is rendszeresen meglátogatjuk a nyaralót, illetve a szomszédokkal összefogva - akár szervezett formában is - odafigyelünk egymás értékeire.

A kár bekövetkezése azonban a legnagyobb odafigyelés esetén sem zárható ki teljesen. Egyre több üdülőtulajdonos ismeri ezt fel. Az őszi hónapokban érezhetően megnő azok száma, akik nyaralóbiztosítást kötnek. De mit kell tudni erről a biztosítási formáról?

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A nyaralóbiztosítás alapvetően egy lakásbiztosítás, amelynek van néhány sajátossága is. - ad tájékoztatást Buczolich Antónia, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. 'Az állandó lakó hiányából, illetve a lakott területtől való távolságból adódó többletkockázat értelemszerűen a biztosítási díjban is jelentkezik: egy ugyanolyan adottságokkal rendelkező, állandóan lakott lakás biztosítási díjának akár két-háromszorosát is ki kell kifizetnünk. További eltérés, hogy limitált a biztosítható ingóságok értéke; az összeg biztosítónként változik. A kiemelt értékek (festmény, szobor, antik tárgyak, ékszerek) eleve ki vannak zárva a biztosítható tárgyak köréből. Emellett előfordulhat, hogy a biztosító egyes esetekben szemlekötelezettséget ír elő."

Ugyanakkor, mivel nem a nyaraló a lakóhelyünk, általában sokkal kevesebb kiegészítő biztosítás megkötését kell mérlegelnünk: a betöréses lopás és rablás mellett elsősorban az elemi csapások okozta károkat érdemes lefedezni: a vihar és hónyomás mellett a villámcsapás lehet még kockázati tényező, de kedvezőtlen fekvésű telek esetén még idegen jármű ütközése sem zárható ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. október 18. 09:56
A jegybankok előtt két fontos feladat áll a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Egyrészt jól...
MEDIA1  |  2024. október 18. 08:50
Újra két műsorvezetője lesz hétvégenként az RTL Híradónak.
Holdblog  |  2024. október 18. 08:34
Ma már nagy futballnemzetnek tartjuk a portugált, pedig igazából csak nemrég léptek be az elitbe. A...
KonyhaKontrolling  |  2024. október 18. 07:45
Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra....
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?