autók a használtautó-piacon

Nagyon rápörögtek ezekre a használt kocsikra a magyarok: kapkodnak utánuk, mintha nem lenne holnap

2024. szeptember 19. 18:32

A Suzuki modelljeiből széles a választék a legalsó ársávban is, a legnagyobb kínálat viszont az 1-3 milliós autókból van az egyik legnagyobb hirdetési oldalon. Egyre többen bíznák a váltást az automatikára, a hibridek iránt viszont csökkent a kereslet. A használtautó-piac rendkívül aktív, a Jófogásra feltöltött autók nagy része néhány héten belül új gazdára talál

A Jófogás statisztikái szerint az oldal felhasználóinak többsége ötszázezer forint alatt keres megbízható járművet, a legtöbb hirdetést viszont 1 és 3 millió forint közötti árcímkével találjuk. Az emberek még mindig lakóhelyükhöz közel szeretnének autót venni, és ezért hajlandóak is valamivel többet fizetni. A használtpiac nagyon pörög: a legtöbb feltöltött járművet heteken belül elviszi valaki.

Az alacsonyabb árkategóriájú szegmensben a piac rendkívül sokszínű, de különösen népszerűek a régi Suzuki Swift és Vitara modellek, amelyek iránt folyamatosan stabil a kereslet. Az elmúlt 12 hónap eladásai alapján a használt Suzuki Swift átlagára 470 ezer forint körül alakult a Jófogáson. A legnépszerűbb hirdetések között a Suzuki mellett olyan korosabb kocsik is feltűnnek, mint a Trabant 500 és a Wartburg Tourist.

Az automata sebességváltós járművek iránti kereslet kiemelkedően magas, amit jól mutat, hogy az „automata” az egyik leggyakrabban használt keresőszó a hirdetések között. Ennek hátterében több tényező is állhat: egyrészt az automata váltó kényelmesebb vezetési élményt biztosít, ráadásul egyre népszerűbbek ezek az autók az autósiskolák adatai szerint is.

A SUV is népszerű, de jelentősen más a célcsoportja

Az apróhirdetési platform adatbázisából kiderül, hogy a közép- és felsőkategóriás autók is vonzanak egy szűkebb, ám fizetőképesebb réteget. Azok, akik magasabb árkategóriában keresnek autókat, leginkább a SUV-okat és terepjárókat részesítik előnyben. A Mercedes-Benz GLC 300 hibrid modell például közel 25 millió forintért talált gazdára, de népszerűek még a BMW X4 M40d, a Toyota Hilux, az Audi Q7 és a Mercedes G350d terepjárók is. A legdrágább autók között pedig igazi különlegességek tűnnek fel: például a Ferrari SF90 Stradale, amely 218 millió forintért jelent meg a piacon, valamint egy Rolls-Royce Ghost és egy Lamborghini Urus S, amelyek ára szintén meghaladta a 150 millió forintot.

Hibrid autók: elsősorban Toyotát veszünk

Bár a zöld rendszámtáblák elvétele miatt a hibrid gépjárművek népszerűsége csökkenést mutat, a japán Toyota továbbra is meghatározó szereplő ebben a szegmensben. A Toyota Yaris és Corolla modellek stabilan tartják kedvező árukat, emiatt sok vásárló számára elsődleges választásnak számítanak, ha hibridről van szó. A Toyota dominanciája a hazai hibrid piacon nem véletlen, hiszen a japán gyártó az egyik úttörője a hibrid technológia fejlesztésének. Ennek eredményeképp autóik árazása versenyképesebb, mint a fiatalabb modelleket kínáló versenytársaiké, így különösen vonzóak az árérzékeny magyar vásárlók számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vidéken az Opel és a Volkswagen dominál

A használt autók piacán területi szempontból is érdekes tendenciák figyelhetők meg a Jófogás adatai alapján. Vidéken az Opel különösen népszerű, szinte mindenhol a három legkeresettebb márka között szerepel. Ezzel szemben a Volkswagen kimagaslóan erős Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs vármegyékben. Érdekes módon Nógrád vármegyében a Skoda, míg Tolnában a Mazda került a legnépszerűbb márkák közé, bár országos szinten ezek kevésbé keresettek.

A vásárlók egyre tudatosabban választanak: átlagosan a felhasználók egy látogatás alkalmával több keresést is elvégeznek, alaposan átböngészve az oldalon elérhető kínálatot, hogy megfontolt döntést hozhassanak. A keresések során elsődleges szempont a földrajzi elhelyezkedés, tehát a legtöbben a hosszabb utazást elkerülve helyben keresnek használt autót, amelyet személyesen is meg tudnak tekinteni - csak ezután következik a maximális ár meghatározása. A legtöbb hirdetést az egy és három millió forint közötti árkategóriában töltik fel a felhasználók

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?