22 °C Budapest
Electric car is filling up with electricity

Eljött a villanyautós kánaán: történelmi lépést jelentettek be, rengetegen örülhetnek

2024. szeptember 18. 16:15

Norvégiában mára több elektromos autó közlekedik az utakon, mint benzinüzemű jármű, ami jelentős mérföldkő az ország elektromos járművek felé tett átállásában. A 2025-re tervezett cél, hogy teljesen megszüntessék az új benzin- és dízelautók értékesítését, az adókedvezményeknek és más zöld ösztönzőknek köszönhetően egyre közelebb kerül a megvalósításhoz.

Norvégia, a világ egyik legnagyobb olajexportőre, mára több elektromos autóval rendelkezik az útjain, mint hagyományos üzemanyaggal működő járművekkel. A Norvég Közúti Szövetség legfrissebb adatai szerint a 2,8 millió regisztrált magánautóból 754 303 már teljesen elektromos, míg 753 905 benzinnel működik - írja a BBC.

Az 5,5 millió lakosú északi ország célja, hogy 2025-re az első nemzetté váljon, amely teljesen megszünteti az új benzin- és dízelautók értékesítését. Az elektromos járművek eladását adókedvezmények és egyéb ösztönzők növelték, amelyek nagy részét Norvégia az olaj- és gázbevételből finanszírozta.

Az ország több mint 1,7 billió dollár értékű szuverén vagyonalappal rendelkezik, amelyet az olajmezőkből származó bevételekből halmoztak fel, és „nyugdíjalapként” szolgál, amikor az olajkészletek kifogynak. Ez a pénzügyi tartalék lehetővé tette a kormány számára, hogy zöld ösztönzőket kínáljon az autósoknak, például mentesítve az elektromos autóvásárlókat az áfától.

Jelenleg az újonnan eladott autók kilencből tíz elektromos Norvégiában, a piaci adatok szerint. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy a hatóságok mennyit tesznek az elektromos autók népszerűsítéséért. Számos helyen ingyenes parkolást biztosítanak az elektromos járműveknek, és a sofőröknek nem kell városi útdíjat fizetniük. Míg sok országban az elektromos autótulajdonosok a töltőállomások hiányára panaszkodnak, Norvégia városaiban számos ingyenes töltőállomás található, Oslóban például 2 000 ilyen töltő áll rendelkezésre.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 19. 14:30