22 °C Budapest
üzletember késik a munkából a forgalmi dugók miatt

Szivárognak a részletek, komoly KRESZ-változás készül Magyarországon: erről minden autósnak tudnia kell

2024. augusztus 15. 15:31

Fokozatosan kötelező lenne a bukósisak, új szabályok vonatkoznának a gyalogosokra és a rollerek szabályozása is hangsúlyos lesz az új KRESZ-ben - írta a Telex. A jelemlegi tervek szerint egy év múlva lépne életbe a jelentősen átszabott közlekedési szabályrendszer.

A közlekedési szabályok átfogó reformja van kilátásban Magyarországon, amely jelentős változásokat hozhat a kerékpárosok, gyalogosok és az újfajta mikromobilitási eszközök, leginkább az elektromos rollerek használói számára. Az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet ma tartott háttérbeszélgetést a tervezett módosításokról.

A gyalogosokra vonatkozó szabályok terén fontos újítás lehet, hogy a jövőben nemcsak az átkelés közben, hanem már az átkelési szándék esetén is elsőbbséget élveznének. Ez azt jelentené, hogy a járművezetőknek már a zebra felé közeledő vagy az úttest szélén várakozó gyalogosok észlelésekor lassítaniuk kellene. Ugyanakkor szélesebb utakon ez csak akkor lenne kötelező, ha a gyalogos már a szomszédos sávban halad.

A kerékpárosokat érintő változások között szerepel a bukósisak használatának fokozatos kötelezővé tétele. Dr. Fülöp Ágnes nyugalmazott bíró elmondása szerint ezt először a 14 éves és annál fiatalabb kerékpárosok számára írnák elő, figyelembe véve a generációs különbségeket is a sisak elfogadottságában.

Az új KRESZ-ben megkülönböztetnék a sima és a különleges kerékpárokat. A sima kerékpár definíciója szerint kétkerekű, emberi erővel vagy legfeljebb 1000 watt teljesítményű motorral hajtott eszköz, amelynek legnagyobb sebessége 25 km/óra lehet. A különleges kerékpárok kategóriájába tartozhatnak a cargo bike-ok, bringóhintók és riksák.

A tervezet bevezeti a kerékpáros övezet fogalmát is, ahol elsősorban kerékpárosok és más kisebb közlekedési eszközök közlekedhetnének, valamint gyalogosok használhatnák. Egyéb járművek csak célforgalomban és maximum 30 km/óra sebességgel hajthatnának be ezekre a területekre.

A sebességhatárok tekintetében több javaslat is felmerült. Az egyik szerint a gyalogosok között továbbra is legfeljebb 10 km/óra sebességgel lehetne közlekedni, míg minden más helyen 50 km/órás limit lenne érvényben. Más elképzelések szerint differenciált sebességkorlátozások maradnának érvényben az úttípustól és a többi közlekedő jelenlététől függően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az új szabályozás lehetővé tenné a kerékpárosok számára, hogy bizonyos feltételek mellett jobbról előzzék meg az álló vagy lassan haladó járműveket. Emellett a kerékpáros átkelőhelyek fogalma is bekerülne a KRESZ-be, ahol a kerékpárosoknak lenne elsőbbségük, de maximum 10 km/óra sebességgel haladhatnának át.

A mikromobilitási eszközök, különösen az elektromos rollerek szabályozása is részét képezi a tervezett változásoknak. A kisebb teljesítményű e-rollerekre alapvetően a kerékpáros szabályok vonatkoznának, míg az erősebb változatok a segédmotor-kategóriába tartoznának, kötelező biztosítással és bukósisakkal.

A szakértők hangsúlyozták, hogy az új szabályozás rugalmas lesz, és a jövőben szükség esetén könnyen módosítható. A tervek szerint a KRESZ-reform nagyjából egy év múlva léphet életbe, addig még finomíthatják a részleteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?