18 °C Budapest
Letenye, 2020. július 11.Várakozó autósok az M7-es autópályán a magyar-horvát határátkelõ elõtt, Letenyénél 2020. július 11-én. A határátkelõnél 2 órás várakozással kell számolni, mert a horvát hatóságok kötelezõen regisztrálják belépõket. Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani.MTI/Varga György

Elképesztően pörög a használtautó-piac: a legtöbb magyar már csak így vásárol

2024. augusztus 5. 09:23

Folyamatosan növekszik Magyarországon a személyautó-állomány. Tavaly év végén már csaknem 4,2 millió személyautó futott a hazai utakon, ami 14 százalékkal több, mint 5 éve - írta meg az Infostart.

Magyarországon folyamatosan nő a személyautók száma, tavaly év végén már csaknem 4,2 millió autó futott az utakon, ami 14%-os növekedést jelent az elmúlt öt évhez képest. Nemrég mi is írtunk a magyar használtautó piacról, ebből kiderült, mik a leginkább értékálló autók Magyarországon, illetve az is kiderült, mik a legnépszerűbb modellek.

Mivel az elmúlt időszakban a használt autók importja nem tudta kielégíteni az igényeket, így a belföldi használtautó-piac élénkült meg. Fodor László, a joautok.hu szakértője az InfoRádióban arról beszélt, az autók átlagéletkora is folyamatosan nő: míg 2006-ban ez 10 év volt, tavaly már közelít a 16 évhez. Ez részben a Covid, valamint az autógyártási és -szállítási problémák miatt elmaradt adásvételeknek köszönhető, illetve annak, hogy Nyugat-Európában is kevesebb új autót vettek, így kevesebb használt autó került piacra.

A használtautó-import az elmúlt években stagnált, sőt, harmadával csökkent három évvel ezelőtthöz képest, részben a forint árfolyama és a nyugat-európai eladási hajlandóság csökkenése miatt. Az új autók eladása is visszaesett, 2005-ben még 200 ezer új autót adtak el, míg tavaly csak 107 ezret, így a hazai autópark frissítése is lelassult. Az importált autók átlagosan tízévesek, így csak kis mértékben javítják a 16 éves átlagéletkort. A gazdát cserélő autók 61%-a legalább 15 éves, míg a 20 évnél idősebbek aránya 37%.

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?