24 °C Budapest
Road damage in Japan - cracked asphalt blacktop with potholes and patches

Katasztrofális állapotban vannak a magyar utak: a fele szakaszon szlalomozni kell a kátyúk között

2024. július 18. 13:05

Az olvasóink többsége szerint a magyar utak állapota borzasztó, szabályosan járhatatlan, vagy legalábbis rossz. A hivatalos statisztikák szerint azonban közelsem ilyen súlyos a helyzet. A Magyar Közút Zrt. évente felméri, milyen állapotban vannak az utak, a nemrég közölt statisztikáikat idén is elemezte a Pénzcentrum. Ezek alapján a leggyakrabbak az utak burkolatával van probléma: 2023-ban az utak cirka 53 százalékának volt rossz vagy nem megfelelő a burkolatállapota. Mivel ez több mint az útszakaszok fele, ezért aki sokat közlekedik a rosszabb állapotú utakon, valóban érezheti azt, hogy egymást érik a kátyúk, amerre csak jár. Az adatokból kiderült az is, hogy arányaiban és kilométerben is nőtt a rossz burkolatú utak hossza a korábbi évekhez képest.

Megjelentek a Magyar Közút friss adatai a magyar közutak állapotáról, mellyel részletesen ebben a cikkben foglalkoztunk. Ennek apropóján megkérdeztük olvasóinkat, szerintük milyen állapotban vannak a magyar közutak. A válaszokból az az egyöntetű vélemény rajzolódik ki, hogy a magyar utak rossz, vagy egyenesen borzasztó állapotban vannak. A valós kép azért nem ennyire lesújtó.

A Pénzcentrum olvasói nem rejtették véka alá, milyen rossz véleménnyel vannak a magyar utak minősége kapcsán. Csaknem a válaszadók fele gondolja úgy, hogy rossz állapotban vannak a közutak, míg további egyharmad szerint borzasztó, szabályosan járhatatlan az utak minősége. A válaszadóink elenyészó része gondolta, hogy kitűnő, vagy akárcsak állapotban lennének az útjaink. Nagyjából 15 százalékuk szerint megfelelő, vagy legalább tűrhető az utak minősége:

Tényleg ennyire súlyos lenne a helyzet? A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013-tól évente értékeli a burkolat állapotát, négy szempont osztályoznak: mérik az egyenetlenséget, a nyomvályúsodást és a teherbírást. Az utak minősége lehet , megfelelő, tűrhető, nem megfelelő és rossz, illetve vannak olyan utak, amelyekről nem áll rendelkezésre adat.

A legfrissebb adatok alapján, amelyek a 2023. december 31-i állapotot mutatják, keréknyomvályú-mélység tekintetében fokozatosan szorulnak vissza a rossz és nem megfelelő minőségű szakaszok. 2023-ban már együttesen sem érték el az utak 4 százalékát. A jó értékelésű utak pedig 87 százalékot tettek ki. Egyenetlenség szempontjából már vegyesebb a kép: jónak csak mintegy 12 kilométer tekinthető, mely az összes út 40,5 százaléka. Megfelelő további 16,5 százalék. Rossznak és nem megfelelőnek pedig az utak több mint 30 százalékát értékelték.

A magyar utak burkolatállapot tekintetében vannak a lerosszabb állapotban arányaiban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 420 267 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 135 855 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, a Raiffeisen Banknál 6,69%; a MagNet Banknál 6,76%,  a K&H Banknál 6,86%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

2023-ban az utak burkolatának cirka 53 százaléka volt rossz vagy nem megfelelő a minősége, míg 2022-ben még közel 51 százalékról lehetett ezt elmondani. Az is látható az adatokból, hogy nemcsak arányaiban nőtt a rossz burkolatú utak hossza, hanem kilométerben is: nagyjából ezer kilométerrel hosszabb a rossz utak szakasza. Azt fontos látni az útburkolat állapota kapcsán, hogy 2019 óta egyértelműen nőtt a jó szakaszok részaránya. Ettől függetlenül megtörténhet, hogy 2022-ről 2023-ra romlik annyit a közutak állapota, hogy több kilométer kap rossz minősítést, de közben a javulást sem lehet eltagadni, a két folyamat egyszerre van jelen.

Az ábrán látható egy jelentős visszaesés: 2018 előtt még jóval nagyobb volt azon útszakoszok aránya, amelyek rossz vagy nem megfelelő minősítést kaptak. Ennek oka, hogy megváltozott a módszertan: útburkolat szempontjából nem vizsgálták a földutakat, a többi szempontból pedig a földutak és autópályák, autóutak csomóponti ágai kivételével zajlott. Egy másik változás is történt 2018-tól: a Magyar Közút kezelésébe került kb. 1100 kilométernyi bicikliút is.

A Magyar Közút adatai szerint az utak teherbírásában is folyamatos javuló tendencia látszik, egyre hosszabb a jó teherbírású utak szakasza és visszaszorulnak a rosszabb minősítésűek. Mindent összevetve, az elmúlt évek adataihoz mérten javulást, vagy stagnálást láthatunk, egyedül az útburkolat minőségét tekintve nőtt a rossz szakaszok aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 31. szombat
Erika, Bella
35. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?