26 °C Budapest
Törökbálint, 2022. október 12.Különféle gépjármûvek, köztük áruszállító kamionok sorai haladnak az agglomerációban húzódó M0-ás autóút (a köznyelvben budapesti körgyûrû, vagy Budapestet körbevevõ gyorsforgalmi út) nyugati szakaszán egy õszi délelõtt, kisebb jármûforgalmú idõszakban. A hazai személygépkocsik és tehergépjármûvek mellett itt több ezer külhoni áruszállító gépjármû is közlekedik minden napszakban, útban határokon inneni és túli célpontjaik felé. Közben elkerülve a magyar fõváros belsõ útjait, s ezzel megkímélve annak levegõ minõségét.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Sokkoló manőverek a hazai sztrádákon: egyre többen hajtanak forgalommal szembe, ezt nézik be

2024. július 17. 10:01

Egyre többször látni, hogy ha egy autós eltéveszt egy autópálya-kijáratot, és azt látja, hogy nem ment le ott, ahol le kellett volna mennie, egyszerűen visszatolat vagy megfordul - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Közút. A cég szerint a szembehajtást már csak a jelzések miatt is érzékelnie kellene az autósnak, de a fel- és lehajtó ágak íve is más, a sofőrnek éreznie kell mielőtt még felhajtana szabálytalanul a pályára, hogy valami nem stimmel. Ugyanakkor egyre kevesebb az olyan tévesztés, amikor valaki a forgalommal szemben hajt fel.

Annak ellenére, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak, még mindig rendszeresen kerülnek fel a videómegosztókra olyan felvételek, ahol valaki a sztráda rossz oldalán közlekedik.

Kérdésünkre a Magyar Közút közölte: igyekeznek minél előbb kiszúrni a rossz irányba haladókat az általuk kezelt útszakaszokon.

Általánosságban elmondható, hogy az általunk kezelt hálózaton és a korábban általunk üzemeltetett, de ma már koncessziós szakasznak minősülő pályákon is több olyan rész van, ahol olyan forgalomfigyelő kamerarendszer van, ami fel tudja ismerni, ha valaki szabálytalanul, a forgalommal szemben halad. Ilyenkor a diszpécseri szobában található kameraképeket mutató monitorfalon külön jelzés bukkan fel, ami segíti a kollégákat abban, hogy minél gyorsabban észre vegyek ezeket az eseteket

- írta a Magyar Közút, azonban kiemelték: fontos megjegyezni ,hogy a gyorsforgalmi hálózat döntő része ma már koncessziós társaságok kezelésében van, a Magyar Közút a hazai pályákból közel 300 kilométernyi szakaszt üzemeltet, míg a többi, nagyjából 1600 kilométer tartozik a már említett cégekhez. 

Felidézték: korábban, amikor még az M5 és M6 kivételével minden gyorsforgalmi út az ő kezelésükben volt, egy teljes felmérést hajtottak végre a pályahálózat csomópontjainál.

Ennek alapján több helyen is megerősítettük a jelzésrendszereket, új, még inkább figyelemfelhívó táblák kerültek ki. Ennek vannak ma már érezhető pozitív hatásai, hiszen azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb az olyan tévesztés, amikor valaki a forgalommal szemben hajt fel. Viszont egyre többször látjuk azt, hogy ha egy autós eltéveszt egy kijáratot, és azt látja, hogy nem ment le ott, ahol le kellett volna mennie, egyszerűen visszatolat vagy megfordul. Ahelyett, hogy tovább hajtana és pár kilométerrel később szabályosan lehajtana egy másik kijáraton vagy megállna egy pihenőhelyen, hogy újra tervezze az útvonalát

- sorolták. Arról is beszéltek, hogy még akkor is nagy kihívás az út rossz oldalára keveredni, ha az ember valamiért nem venné észre a jelzéseket.

Önmagában a fel- és lehajtó ágak íve is más. Tehát, ha valaki nem figyeli a jelzéseket, akkor is éreznie kell mielőtt még felhajtana szabálytalanul a pályára, hogy valami nem stimmel. Egyébként a legtöbb helyen neonsárga kerettel rendelkező behajtani tilos táblák, útirányjelzők és sok esetben speciális táblák is el vannak helyezve a csomóponti ágakon

- tették hozzá.

Felidézték, az utóbbi időből a legkirívóbb eset az volt, amikor az alacskai pihenőhelynél egy idősebb kamionos a pihenőhelyről szabálytalanul, a forgalommal szemben hajtott fel és haladt kilométereket.

Itt több, eddig meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy rosszullét miatt történt az eset, ugyanakkor elmondható, hogy ettől a függetlenül a kamionos korábban szabályosan haladt a pályán, kiment a pihenőhelyre, ott meg kellett fordulni és úgy ment menetiránnyal szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A másik tipikusnak mondható példa, amikor valaki eltéveszt egy kijáratot és ahelyett, hogy továbbmegy, inkább tolat vagy megfordul, ilyen is történt az elmúlt időszakban az M0-on.

Ezt tedd, ha elrontottad

Az ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy a sofőrök megijednek, mert olyan útszakaszra hajtottak fel, amelyhez nincs érvényes autópálya-matricájuk - ebből ered számos megfordulás, visszatolatás. Ilyen helyzetben fontos hangsúlyozni, hogy létezik biztonságos megoldás. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) a jogszabályoknak megfelelően alkalmazza az úgynevezett 60 perces szabályt.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki érvényes e-matrica nélkül hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, akkor 1 órán belül pótolhatja ezt.

A fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva tehát 60 perce van az autósnak, hogy a szolgáltató saját internetes felületén (ematrica.nemzetiutdij.hu), más online platformokon, telefonos alkalmazáson, benzinkúton, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban vagy bármely más viszonteladónál megvásárolja a megfelelő matricát. Ezzel elkerülheti a pótdíjfizetést, NEM kell megfordulni, visszatolatni, nem ér annyit az a párezer forint...

Ha jó irányba haladunk, de arról értesülünk, hogy közelünkben egy jármű a forgalommal szemben halad, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot az előttünk lévő autóhoz képest, soroljunk be a külső sávba és ne előzzünk. Ha lehetséges, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg a veszély el nem múlik.

Amennyiben mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladó járművet, használjuk a legközelebbi útszéli segélykérő telefont. Innen telefonálva azonnal tudni fogják, honnan érkezik a hívás, így az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Címlapkép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 27. kedd
Gáspár
35. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?