30 °C Budapest
blue toned image with shallow depth of field

Újra tarol a szalonokban Magyarország legendás slágerautója: elképesztő, mennyit adtak el belőle

2024. július 16. 13:02

Ugyan több mint 20 százalékkal több személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon az első félévben, mint az elmúlt két év hasonló időszakában, ám a számok mögött nem feltétlenül a piac fellendülése áll. Ugyanis július elején új EU-s szabályok léptek életbe, így a kereskedőknek igyekezniük kellett, hogy még ezek érvénybelépése előtt forgalomba helyezzék a készletes autókat. Összesítésünkben megnéztük, melyik márka vezeti 2024-ben a forgalomba helyezési versenyt, és kiderül: az első 6 havi adatok alapján melyik Magyarország kedvenc autója ebben az évben.

11 724 darab személyautó kapott magyar rendszámot júniusban, ami több mint 23 százalékkal űbereli a tavalyi és a 2022-ben közölt júniusi számokat - derült a Datahouse adataiból, számszerűsítve ez több mint 2000 darabos növekményt jelent mindkét évhez képest.

Összességében az első félévben 63 337 személyautó kapott magyar rendszámot, ami szintén a izsgált 3 év legmagasabb adata: a 2023-as első félévnél 23,9 százalékkal több (2259 darabbal), a 2022-es első 6 hónaphoz képest pedig 23,5 százalékkal magasabb (2232 darabbal).

Ugyanakkor a júniusi adatok némiképp torzíthatják a piac valós helyzetét, legalábbis korábbi interjúnkban Varjas Ádám, a Duna Autó kereskedelmi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy július 7-től életbe lépett az úgynevezett GSR 2-es átállás - ez a szabályozás a személyautók és a kishaszonjárműveknek a kötelezően beépítendő biztonsági szolgáltatásait, biztonsági felszereltségét írja elő. Ezt a napot követően csak olyan autót lehet forgalomba helyezni az EU-ban, amely megfelel ezeknek az előírásoknak.

És hogy ez miért hat ki majd a júniusi és a júliusi statisztikai számokra? Azért, mert vannak olyan autók, amelyek ezeket az előírásokat még nem teljesítik, de itt vannak az országban vagy Európában – ugyanis ez nem speciálisan magyar probléma, hanem európai. Ezeket az autókat még a rendelet hatályba lépése előtt forgalomba kell helyezni

- magyarázta a szakember, aki szerint emiatt a júniusi és júliusi a forgalomba helyezési számoknál nem feltétlenül azt fogjuk majd látni, hogy mennyi vevő volt ekkoriban a piacon, és mennyi új autót sikerült eladni a tényleges ügyfeleknek, hanem ehhez hozzájön még a szabályváltozás előtt forgalomba helyezett volumen.

Visszatérve a forgalomba helyezési adatokra: a júniusi forgalomba helyezési toplistát éppenhogy, de a Volkswagen vezette (1147 db), ezt követte a Suzuki (1137 db), de még a Toyota is lőtávolon belül volt (1073 db). A Forgalomba helyezési dömping jele lehet az is, hogy a havi toplista első három helyezettje is 1000 feletti számot produkált, ilyen ritkán szokott lenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A féléves toplistát a Suzuki vezeti igen magabiztosan, 8583 forgalomba helyezéssel, Toyotából 7521 kapott magyar rendszámot, a harmadik Skoda pedig már igencsak lemaradt az első két helyezettől 5392 darabbal.

Ami a forgalomba helyezési volumenváltozásokat illeti, az idei első 6 hónapban a legnagyobb növekedést a Nissan könyvelhette el (+300,4%) 2023 hasonló időszakához képest. Ebben a tekintetben második a Suzuki (+85,6%), a harmadik helyen pedig a Tesla áll (+83,9%).

A lista másik végén a Ford áll, amelynek 30 százalékkal csökkentek a forgalomba helyezései tavalyhoz képest, de az Audi (-20%), a Dacia (-16,9%) a Kia (-13,8%) és a Mazda (-11,3%) 10 százalék feletti visszaesést könyvelhetett el.

Ez most a magyarok kedvenc autója

A modellek toplistáján az első helyen elég tetemes előnnyel a Suzuki Vitara áll 4279 darabbal, második helyen a Skoda Octavia 3294 forgalomba helyezéssel, a harmadik helyen pedig még lőtávolra az ezüstéremtől a Suzuki S-Cross áll 3183 darabbal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 24. szombat
Bertalan
34. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?